«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Διατροφικό σκάνδαλο με λιαστή τουρκική ντομάτα. Mεταδίδει ηπατίτιδα Α

  • Αν αγαπάμε την Ελλάδα (και την υγεία μας), πρέπει κάποτε να κοιτάξουμε την προέλευση αυτών που ψωνίζουμε.
  • Ας μάθουμε επιτέλους να προτιμούμε ελληνικά προϊόντα για τα οποία θα μιλήσουμε στα επόμενο θέμα. Διαβάστε την είδηση των εισαγομένων από την Τουρκία ντοματών.

Σε συναγερμό βρίσκονται τα Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ μετά απο ειδοποιήσεις της Ε.Ε. για επιδημία ηπατίτιδας Α  σε ευρωπαίους πολίτες, που οφείλεται σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας, εισαγόμενης απο την Τουρκία.

Οπως αποκάλυψε το MEGA, τις τελευταίες 15 ημέρες  οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς το 98% των εισαγωγών λιαστής ντομάτας στην Ελλάδα προέρχεται απο την γειτονική χώρα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση προς τους καταναλωτές.Ήδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κατασχέσει ποσότητες της λιαστής ντομάτας από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις ενώ έστειλε δείγματα στην ιατρική σχολή της Πάτρας, τα οποία έως στιγμής είναι αρνητικά. Παράλληλα το υπουργείο έχει δεσμεύσει φορτία με ποσότητες της λιαστής ντομάτας στη Λάρισα και λαμβάνεται δείγμα από κάθε εισαγωγή.


Ταυτόχρονα, έχουν ζητηθεί στοιχεία απο τα νοσοκομεία για το αν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ηπατίτιδας Α, καθώς στη Γαλλία έχουν προσβληθεί περισσότερα απο 50 άτομα.

Σήμερα  Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς στο Τελωνείο βρίσκονταν προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας από τη συγκεκριμένη εταιρία. Αν και η ποσότητα δεν προέρχεται από την ίδια μολυσμένη παρτίδα, ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο.
hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου