Οι συνδυασμένες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο από τις ηγεμονικές δυνάμεις της ΕΕ και σε οικονομικό επίπεδο από τους κερδοσκόπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ οδηγούν σε μια κατάσταση μοιρολατρικού πανικού τόσο την κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κατεστημένου της χώρας όσο και την πλειοψηφία του λαού μας. «Δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα, ας υποταχθούμε σε ό,τι μας υπαγορεύουν» είναι η νοοτροπία που καλλιεργείται και κυριαρχεί.
Η αλήθεια είναι ότι περιθώρια αντίστασης υπάρχουν ακόμη και στις περιπτώσεις που ο συσχετισμός δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ή είναι συντριπτικά αρνητικός. Το είδαμε π.χ. στην Κύπρο το 2004. Τότε που το σχέδιο Ανάν το προωθούσαν με πάθος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, ακόμη και οι ηγεσίες των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων σε πρώτη φάση. Παρά τον καταθλιπτικό συσχετισμό, ο ελληνοκυπριακός λαός είπε στο δημοψήφισμα το συγκλονιστικό «Οχι» του 76%, ορθώνοντας το ανάστημά του και σαρώνοντας τα σχέδια όλων αυτών που βυσσοδομούσαν εναντίον του ή ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν, ψοφοδεείς όντες, ως αναπότρεπτα τα σχέδια αυτά.
Το ξαναείδαμε το φαινόμενο αυτό προ μίας εβδομάδας στην Ισλανδία, με το απίστευτο 93% του «Οχι» έναντι του 5,8% «Ναι». Η Βρετανία, η ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κερδοσκόποι είχαν και εκεί επιβάλει στη θλιβερή κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας μια επαίσχυντη συμφωνία οικονομικής υποδούλωσης της χώρας. Ο ισλανδικός λαός όμως περιφρόνησε τους επίδοξους δυνάστες και ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Οπως και οι Κύπριοι δεν έπαθαν απολύτως τίποτα πετώντας το σχέδιο Ανάν στα σκουπίδια της Ιστορίας, διασώζοντας αντιθέτως την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι και με τους Ισλανδούς ήταν διασκεδαστικό να παρατηρεί κανείς πώς έτρεχαν ο ένας μετά τον άλλον από αυτούς που τους εκβίαζαν να... καλοπιάσουν τους ανυπότακτους Ισλανδούς μετά το μεγαλειώδες «Οχι» τους.
Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, είχε αρνηθεί να χορηγήσει πριν από το δημοψήφισμα τη ζωτικής σημασίας για την ισλανδική οικονομία δόση του δανείου που έχει ήδη εγκρίνει, με στόχο να εκβιάσει τους Ισλανδούς να ψηφίσουν «Ναι».
Λίγες ώρες όμως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο ίδιος ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι τα δάνεια προς την Ισλανδία δεν εξαρτώνται από την επίλυση της διαφοράς της με την Αγγλία και την Ολλανδία.
Οι Ισλανδοί είχαν απειληθεί ότι αν δεν ψηφίσουν «Ναι», δεν πρόκειται να προχωρήσει η ένταξή τους στην ΕΕ.
Λίγες ώρες μετά το «Οχι», εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευδε κι αυτός να δηλώσει ότι είναι «ξεχωριστή διαδικασία» η ένταξη στην ΕΕ από την επίλυση της αγγλοϊσλανδικής διαφοράς, υπενθυμίζοντας με έμφαση ότι «η Κομισιόν έχει ήδη δώσει την έγκρισή της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία». Αυτό άσχετα από το γεγονός ότι η εκβιαστική στάση της ΕΕ έχει εκνευρίσει τόσο πολύ τους Ισλανδούς, ώστε πλέον το 70% τάσσεται εναντίον της ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Διασκεδαστικός ήταν και ο Αγγλος υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Την περασμένη Κυριακή έτρεξε κι αυτός άρον άρον στο BBC να επισημοποιήσει την... «πολιτική κωλοτούμπα» και της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητος. Eνώ η Βρετανία ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα ανελέητος εκβιαστής της ισλανδικής κυβέρνησης, ο Ντάρλινγκ υποδύθηκε ξαφνικά τον ρόλο του... φιλεύσπλαχνου:
«Δεν μπορείς να πας σε μια μικρή χώρα σαν την Ισλανδία και να πεις φέρτε πίσω αμέσως όλα αυτά τα λεφτά!» δήλωσε στη συνέντευξή του. «Το θεμελιώδες σημείο για μας είναι να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας, αλλά για τους όρους και τις προϋποθέσεις είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον μας να αποκλείσουμε την Ισλανδία» ομολόγησε με ρεαλισμό.
Δεν μπορούσαν φυσικά να λείψουν από το παιχνίδι εκβιασμών και οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.
Με το που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει δημοψήφισμα, ο οίκος Φιτς υποβάθμισε τα κρατικά ομόλογα της Ισλανδίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ενώ και οι άλλοι δύο (Μούντις και Στάνταρντ εντ Πουρς) ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν και αυτοί την ενδεχόμενη υποβάθμιση.
Μόνο που οι Ισλανδοί, αντί να πάρουν... διδακτορικό στα σπρεντ σαν τους Ελληνες, τους διαολόστειλαν όλους αυτούς μαζί με την ψήφο τους και το 93% του «Οχι»!
ΙΣΛΑΝΔΟΙ - Δανείζονται πιο καλά από εμάς
Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» σε ένα σημείο καίριου ελληνικού ενδιαφέροντος: «Οι Ισλανδοί, οι οποίοι είναι πολύ περισσότερο χρεωμένοι από τους Ελληνες, βρίσκονται σε καλό δρόμο να πετύχουν όρους αποπληρωμής των δανείων τους πιο ευνοϊκούς, χωρίς να βρίσκονται μέσα στην ΕΕ» γράφει και προσθέτει: «Οι δυσκολίες των Ιρλανδών και κατόπιν των Ελλήνων έκαναν τους Ισλανδούς να σκεφτούν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ένταξη στην ΕΕ θα απορριπτόταν μαζικά αν γινόταν ψηφοφορία σήμερα. Η ανακοίνωση της Κομισιόν περί αποδοχής της ισλανδικής υποψηφιότητας, στις 14 Φεβρουαρίου, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα, υποβαθμισμένη στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων»!
Γιώργος Δελαστίκ Έθνος 15/3
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου