«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

«Τούμπες» κάνουν οι θεσμοί με εντολή Παπανδρέου…

Αντιδράσεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα προκάλεσαν οι δηλώσεις του αδελφού του πρωθυπουργού Νίκου Παπανδρέου με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του με την κυβερνητική αποστολή στο Αμπου Ντάμπι. Η συνέντευξή του στο χθεσινό «Βήμα», όπου μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπανδρέου υποστηρίζει «ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω προκειμένου να βοηθήσω την πατρίδα μου. Θέτω το επώνυμό μου στην υπηρεσία της χώρας. Εγώ δεν κλείνω συμφωνίες. Λέω απλώς στους Αραβες να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν», προκάλεσε αμηχανία σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αντιδράσεις στη Ν.Δ.
Οπως ανέφεραν, η «ομολογία» ότι πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετά από εντολή του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου αποτελεί «πρόκληση», καθώς δεν έχει θεσμικό ρόλο στην κυβέρνηση, ενώ η «οικογενειοκρατία ενοχλεί όχι μόνο τα κομματικά στελέχη αλλά και την κοινή
γνώμη».
Η απάντηση του Νίκου Παπανδρέου στις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό «Εμπραέρ» ήταν σαφής:
«Πήγα με πρωθυπουργική εντολή. Δεν πήγα μόνος μου. Ηθελε ο πρωθυπουργός να μετάσχω στην αποστολή, να μετάσχει και ένας Παπανδρέου στις συζητήσεις με τους Αραβες επενδυτές. Δεν είπα ξαφνικά “πάω με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο” και πήγα».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Παπανδρέου, ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. και τομεάρχης για τα θέματα Ενέργειας Μιχάλης Γιαννάκης δήλωσε στον «Ε.Τ.»:
«Ο Νίκος Παπανδρέου οφείλει να καταλάβει ότι στην Ελλάδα οι θεσμοί εκπροσωπούνται δημοκρατικά μέσα από τα όργανα που προβλέπονται από την Πολιτεία. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει τόσο απαραίτητη τη συνεισφορά του αδελφού του, τότε μπορεί επίσημα να τον τοποθετήσει στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλωστε, ο ίδιος έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή του, την οποία φανταζόμαστε ότι εμπιστεύεται πλήρως χωρίς να χρειάζεται οικογενειακός τοποτηρητής». Αντίστοιχη ήταν η δήλωση του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη: «Το ελληνικό κράτος εκπροσωπείται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις με ποια θεσμική ιδιότητα συμμετείχε ο αδελφός του πρωθυπουργού σε επίσημη αποστολή».
Σχόλια προκάλεσε η συγκεκριμένη συνέντευξη και μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα η απάντησή του για «άμισθη εργασία»(?) και εκδήλωση «πατριωτισμού»(?).

Στελέχη που γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι ο Νίκος Παπανδρέου «λύνει και δένει», τοποθετώντας γενικούς γραμματείς (π.χ. Πουσσαίος) ή παρεμβαίνοντας ατύπως σε μείζονος σημασίας κυβερνητικά θέματα, χαμογελούν με νόημα αλλά δεν μιλούν.
Και δεν μιλούν γιατί η παρουσία του σε άτυπες, πλην όμως κρίσιμες κυβερνητικές συσκέψεις, και η επιρροή που ασκεί σε διάφορα θέματα, ενώ έχει σχολιαστεί αρνητικά χαμηλοφώνως, δεν έχουν γίνει -για ευνόητους λόγους το θέμα θεωρείται ταμπού- αντικείμενο δημόσιου σχολιασμού.
e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου