«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Διακοπές της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει λόγος πανικού εύκολες λύσεις αντιμετώπισης προβλήματος φωτισμού.

Έχοντας κλείσει διετία, δοκιμάζοντας την ανεξαρτησία της παροχής φωτισμού και ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο, σε τροχόσπιτο, δημιουργούμε αυτό το άρθρο για να δείξουμε ότι σήμερα είναι εύκολο να λειτουργήσουμε χωρίς την ΔΕΗ

1)Αυτό που μπορεί να εύκολα να κάνει κανείς που ασχολείται με υπολογιστή, και είναι κάτοχος UPS (φιλτράρει το ρεύμα της ΔΕΗ, και ανάλογα το μέγεθός του μας δίνει ρεύμα από τις ενσωματωμένες μπαταρίες του).

Αν λοιπόν είμαστε κάτοχοι ενός UPS 800 V/A + , τότε μπορούμε να συνδέσουμε σε μια από τις εξόδους του, ένα μικρό πορτατίφ, με οικονομική λάμπα, 9 ~ 11watt.
Από 800 V/A και πάνω θα σας τροφοδοτήσει με αρκετές ώρες φωτισμό, ανάλογα την παλαιότητα των μπαταριών, και την προϋπόθεση να κλείσουμε τον υπολογιστή την στιγμή της διακοπής.


2)Μια δεύτερη πιο ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη λύση είναι η χρησιμοποίηση μικρού
φωτοβολταϊκού συστήματος, 12volt που θα αποτελείται από μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ, ρυθμιστή φόρτισης, μπαταρία, λάμπες 12 volt (σε καμία περίπτωση λάμπες αυτοκινήτου, επειδή δεν είναι οικονομικές.)

Σήμερα οι τιμές είναι πολύ λογικές σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, οπότε δεν είναι ένα τρομερό έξοδο αν σκεφτούμε την αυτοδυναμία και την ευελιξία που σου προσφέρει.
Έγραψα στην αρχή ότι μετά από 2 χρόνια αυτονομίας σε τροχόσπιτο, χρησιμοποιούμε το ρεύμα που παίρνουμε από το μικρό σύστημα μας, για φωτισμό 12 volt, μέσα και έξω από το τροχόσπιτο, χρήση αντλίας 12volt για παροχή πίεσης νερού, κυκλοφορητή περιφερειακής θέρμανσης, αποροφητήρα 12 volt για την κουζίνα, και με την χρήση μικρού και οικονομικού inverter (μετατροπέα) σε 220 volt, τροφοδοτούμε μικρό ψυγείο 85 cm ύψος, φορτιστές για κινητά, φορητό υπολογιστή, χρήση αντλίας 250 watt για μεταφορά νερού σε δεξαμενές, θα μπορούσαμε και μικρή τηλεόραση 15~ 17'' αλλά την έχουμε απομακρύνει από την ζωή μας τα τελευταία 5 χρόνια.

Όλα αυτά τα κάνουμε με ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 80watt, ένα μικρό ρυθμιστή φόρτισης 10Amp, μια μπαταρία φορτηγού 200Amp, ένα φτηνό σχετικά inverter σε 220volt, 1000 watt τροποποιημένου ημιτόνου.
Για ασφάλεια χρησιμοποιούμε μια μικρή και πολύ φτηνή βενζινοκίνητη γεννήτρια 500 watt την οποία ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε λόγω ανάγκης.

Επειδή έχουμε φίλους που ζουν εντελώς αυτόνομα, (με πολύ μεγαλύτερα συστήματα βέβαια), μαθαίνεις να ζεις σε έναν άλλο τρόπο ζωής, καθόλου ενεργοβόρο, και ενεργειακά σπάταλο είναι μια πραγματική οικολογική αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής, μειώνοντας αυτομάτως τον ακόρεστο καταναλωτισμό.

Μέχρι να ετοιμάσουμε φωτογραφίες κατασκευής από κάτι δικό μας (ένα εντελώς αυτόνομο και αυτόματο φωτιστικό 12volt, με 100 lumens φωτεινότητα, και για εξωτερικούς χώρους), θα σας παραπέμψω σε μια εξαιρετική σελίδα, για να πληροφορηθήτε, απλά θα σα πω ότι το κόστος αυτών που προτείνει σαν αυτοκατασκευή, μπορείτε να το μειώσετε αγοράζοντας έτοιμα, αρκεί να ασχοληθήτε λιγάκι μαθαίνοντας και ψάχνοντας.

Δείτε Φωτισμός χώρου με φωτοβολταικα

Ρωτήστε τον τυχόν απορείες σας, επίσης στείλτε και εδώ στο elliniko.istologio@gmail.com  μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν μικρά φωτοβολταϊκα συστήματα, και οικονομικές πατέντες. 
Για μεγαλύτερα ρωτήστε εταιρείες που αναλαμβάνουν πωλήσεις -εγκαταστάσεις συστημάτων.



1 σχόλιο:

  1. Μωρέ κανονικά τα φωτοβολταικα πρέπει να τα εγκαταστήσουμε μόνιμα κι όχι μόνο σαν λύση ανάγκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή