«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

H Βαβελ του ελληνικού κοινοβουλίου διασπάστηκε

Κείμενο-ρήγμα για το «Αριστερό Ρεύμα»
 
Η «διάσπαση» του Αριστερού Ρεύματος, της μεγαλύτερης τάσης του ΣΥΝ, επήλθε χθες με αφορμή το έκτατο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει την άνοιξη. Ο άτυπος επικεφαλής της Αριστερού Ρεύματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσίασε δικό του κείμενο και δεν υποστήριξε το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων. 

Ο ίδιος, μαζί με τους Δημήτρη Στρατούλη και Στάθη Λεουτσάκο ζήτησε την αναβολή του συνεδρίου, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, που επέμεινε στην πρότασή του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Μάιο. Δικό της κείμενο παρουσίασε η Ανανεωτική Πτέρυγα, ενώ στην ΚΠΕ κατατέθηκε και ένα τέταρτο κείμενο που υπέγραψαν περισσότερα από 100 μέλη και στελέχη του ΣΥΝ, ως κείμενο σύνθεσης. Μεταξύ αυτών οι πανεπιστημιακοί Ν. Θεοτοκάς, Γ. Φουρτούνης, Ρ. Καλφακάκου και ο Κ. Ανέστος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έθεσε ως στόχο το συνέδριο ώστε «να αποκαταστήσει μια εικόνα αποσταθεροποίησης και σύγχυσης που εκπέμπεται» από τον χώρο του ΣΥΝ.


Στην ομιλία του χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της ΚΠΕ να μη δώσουν στον κόσμο της Αριστεράς, «που βρίσκεται σε μια αγωνία για το κόμμα, που αισθάνεται την ανάγκη σήμερα να εκφραστεί ενωτικά και να βγει στους δρόμους του αγώνα, το σήμα ότι εμείς, ως ηγεσία, επιτείνουμε τις διαλυτικές τάσεις είτε με την κατάθεση τεσσάρων ή πέντε διαφορετικών αντιπαραθετικών κειμένων είτε με διαρκείς αναβολές μιας διαδικασίας που ήδη έχουμε αποφασίσει».
Αφορμή για τη διαμάχη μεταξύ των στελεχών ήταν το κείμενο που παρουσίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που διαφοροποιούνταν σε σημαντικό βαθμό από το κείμενο των θέσεων που επεξεργάστηκε η επιτροπή του ΣΥΝ, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο κείμενο που κατέθεσε έθετε μεταξύ άλλων το ερώτημα εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να εξετάσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στελέχη του ΣΥΝ υποστήριζαν ότι επρόκειτο επί της ουσίας για πρόταση που αναθεωρεί τη μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή πορεία του κόμματος.
Στην πρόταση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση που διατυπώθηκε μέσω ερωτήματος, απάντησε ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο προερχόμενος από την Ανανεωτική Πτέρυγα δήλωσε τη διαφωνία στην προοπτική εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς όπως είπε η Ελλάδα έξω από το ευρώ θα είναι φτωχότερη, με μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες και θα είναι περισσότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.
Η μάχη για το ποιος θα επικρατήσει κράτησε μέχρι το τέλος, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τις απορρίπτει.
Τελικά, λίγο πριν τα μέλη της ΚΠΕ ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας τριμελούς επιτροπής από τους Νίκο Βούτση, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάννη Μπαλάφα. Οι τρεις λαμβάνοντας το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων που εγκρίθηκε ως βάση συζήτησης, θα μελετήσει τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και θα παρουσιάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις με κορυφαία τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Δημήτρη Στρατούλη υπαινίχθηκε ότι κάποια από τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος σχεδιάζουν μια νέα τάση. «Αλλοι θέλουν νέα τάση, Δημήτρη», είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ δέχτηκαν κριτική για «ανάδειξη λόγω ηλικίας και λόγω παρέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου