«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Βάναυση πρόκληση από τα Η.Ε

«Τρικυμιώδης» ήταν, σε επίπεδο σημειολογίας και επικοινωνιακών εντυπώσεων, η κατά τα άλλα «άχρωμη» επίσκεψη του Γ.Γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο.
Η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.
Η δυσαρέσκεια της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας «μεταβιβάστηκε» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια, κατά τη χθεσινή πρωινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ τέσσερα πολιτικά κόμματα -ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι-, εκφράζοντας έμπρακτα την ενόχλησή τους από την ενέργεια των Η.Ε., απέφυγαν να παραστούν, διά των αρχηγών τους, στην ψεσινή δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Η ενέργεια του κ. Μουν και των αξιωματούχων του διεθνούς Οργανισμού να συναντήσουν τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, «υπό την σκιάν» των συμβόλων και της πολιτειακής ηγεσίας του ψευδοκράτους, εκτιμάται ότι συνιστά μια προσπάθεια θεσμικής αναβάθμισης του κατοχικού μορφώματος, που όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά αποτελεί βάναυση πρόκληση προς την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι κατά πόσον ο Γ.Γ. έπεσε «θύμα» σχεδιασμών που δεν ήταν εις γνώσιν του και σε ποιον βαθμό αυτοί μεθοδεύτηκαν από τους αξιωματούχους των Η.Ε. στην Κύπρο, σε συνεννόηση με τις «Αρχές» του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, τα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν ενήμερα για το χώρο συνάντησης και πως αυτό έγινε μόλις την τελευταία στιγμή, αιφνιδιαστικά, από την τ/κ πλευρά.
Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες πληροφορίες, ο κ. Μπαν Κι Μουν «παρασύρθηκε» στη συγκεκριμένη ενέργεια από χειρισμούς των εκπροσώπων του στην Κύπρο, και αυτή είναι η εκτίμηση που φαίνεται να έχει και η Κυβέρνηση.
Άλλωστε, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η συνάντηση του Γ.Γ. με τον Μ.Α. Ταλάτ θα γινόταν στη λεγόμενη προεδρική κατοικία.
Ο ρόλος Ντάουνερ
Όπως έλεγαν έγκυροι κύκλοι στη «Σ», το όλο γεγονός φέρει εμφανέστατα τη σφραγίδα του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος δεν μπορεί να μην ήταν ενήμερος για τα τεκταινόμενα.
Το θέμα του ρόλου του Αυστραλού διπλωμάτη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα θέσουν με ιδιαίτερη ένταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια από τα πολιτικά κόμματα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται, ακόμη και σήμερα, να ζητηθεί από τον Δ. Χριστόφια να
αιτηθεί την ανάκληση του κ. Ντάουνερ, με την αιτιολογία ότι έχει παραβεί τους όρους εντολής του.
Κατά την πρωινή τους συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον Γ.Γ. την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης για ''αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί'' στο πρόγραμμα επίσκεψής του στην Κύπρο.
Προς διασκέδαση της δυσαρέσκειας της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ προέβη σε σύντομη διευκρινιστική δήλωση, στην οποία περιλαμβάνονται τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, ότι η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήταν υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας και, τρίτον, ότι ο
χώρος της συνάντησης δεν έχει πολιτική σημασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο της δήλωσης που ανέγνωσε ο κ. Ντάουνερ, συνέταξαν -κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Μουν- οι κ. Μπάσκοε, Ντάουνερ και Ιακώβου.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων -τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου-, με τους οποίους είχε σχετική διαβούλευση για το θέμα που προέκυψε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι αρχηγοί ήταν πολύ έντονοι στις αντιδράσεις τους, ζητώντας από τον Πρόεδρο Χριστόφια η διευκρινιστική δήλωση να γίνει από τον ίδιο τον Γ.Γ., αλλά και να του επισημανθεί ότι, με τη συγκεκριμένη ενέργεια, παραβιάζει τα ψηφίσματα 541 και 550 του Σ.Α. των Η.Ε., ενώ άλλοι ήταν περισσότερο ήπιοι. Όλοι, πάντως, καταδίκασαν την ενέργεια.
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν καθ’ όλην τη διάρκεια της νύκτας αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε αρχηγούς κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κατ’ αυτές οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν στον Πρόεδρο Χριστόφια, μετ’ επιτάσεως, το θέμα Ντάουνερ αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

Αντίδραση και στα κατεχόμενα

Μπορεί η Κυβέρνηση και η ε/κ πολιτική ηγεσία να αντέδρασαν στο γεγονός της επίσκεψης του κ. Μουν στο ψευδοπροεδρικό, στα κατεχόμενα, ωστόσο η διευκρινιστική δήλωση Ντάουνερ προκάλεσε ανάλογη… δυσφορία, καθώς η τ/κ ηγεσία φέρεται, σύμφωνα με τ/κ πηγές, ενοχλημένη από την αναφορά σε αναγνώριση μόνον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από την επισήμανση ότι ο χώρος της συνάντησης δεν έχει πολιτική σημασία.

«Ήττα» της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΚΟ., Ανδρέας Αγγελίδης, σχολιάζοντας χθες το γεγονός, υποστήριξε ότι εγείρεται σοβαρότατο θέμα για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε, επισημαίνοντας πως σίγουρα υπήρξε «μεθόδευση κάποιων», αφού υπήρξε επιβεβαίωση και από τον Πρόεδρο ότι δεν θα γινόταν επίσκεψη στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα.
Με αυτό, «συνδέονται και όσα εξωφρενικά και ανιστόρητα είπε ο Ταλάτ για το '63 και το '74 και αντίκεινται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», επισήμανε ο κ. Αγγελίδης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κούλης Μαυρονικόλας, επισήμανε ότι το όλο «σκηνικό» που στήθηκε χθες εξυπηρετεί την τουρκική πολιτική, καθώς «προσδίδει μιαν αναγνώριση στο ψευδοκράτος» και στέλνει ανησυχητικά μηνύματα. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση του κ. Μουν με τον Μ.Α. Ταλάτ, στο λεγόμενο προεδρικό, ως τη «μεγαλύτερη ήττα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974».
«Πώς φτάσαμε στην απομόνωση;»
Την ενέργεια του κ. Μουν καταδίκασε και το μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη στο ψευδοπροεδρικό ως ατόπημα από πλευράς του διεθνούς Οργανισμού, που έπρεπε να αποφευχθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού «είχαμε τη διευκρινιστική δήλωση Ντάουνερ, έπειτα από παρέμβαση της Κυβέρνησης», όπως είπε.
Αντίθετα, έκκληση να μη μείνουν οι αντιδράσεις μας «σε επίπεδο σημειολογίας», αλλά «να δούμε την ουσία», που συμπυκνώνεται στο ερώτημα «πώς φτάσαμε σήμερα να έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα εναντίον μας;», έκανε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου