«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τρία ψέματα του Γιώργου Παπανδρέου στην Βουλή

Στην χτεσινή του ομιλία στην Βουλή ο Πρωθυπουργός είπε τρία ψέματα/ανακρίβειες που δείχνουν όχι μόνο έλλειψη γνώσης του τί συμβαίνει σήμερα, του τί περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, αλλά και τρομερή έλλειψη κρίσης.

Ανακρίβεια 1η: Τώρα μπορούν αυτοί που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης στα 28 χρόνια
Εικοσιοχτώ χρόνια χρειάζεται ο μετανάστης που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, για να κάνει την αίτηση για πολιτογράφηση. Είναι αυτό προς το συμφέρον της χώρας μας; Η διαρκής ανασφάλεια, η έλλειψη ελπίδας για το αύριο, το περιθώριο για ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα του ενεργού πληθυσμού μας;
Ο ισχύων Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας προβλέπει δικαίωμα αίτησης πολιτογράφησης με την ενηλικίωση (Ν. 3284/2004, Άρθρο 5):
Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση, απαιτείται να: α) Είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης [...] Η χρονική προϋπόθεση της δεκαετούς διαμονής δεν απαιτείται γι' αυτόν που είναι σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας, διαμένει τουλάχιστον επί μία τριετία στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει τέκνο, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα.
Το γεγονός πως ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς δεν χρειάζεται 28 χρόνια αναμονής φαίνεται και από ένα άρθρο στην Athens Voice για μια περίπτωση αλλοδαπού ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με το θέμα στα 20 του και πήρε την ιθαγένεια στα 25, αφού ενδιάμεσα ξέμπλεξε από κάποιους δικηγόρους που τον κορόιδευαν.

Ανακρίβεια 2η: Η δεύτερη γενιά έχει την Ελλάδα ως "μόνη" πατρίδα
Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η κρίση τούς αγγίζει το ίδιο, ίσως και ακόμα περισσότερο. Και ανησυχούν το ίδιο για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Εργάζονται, πληρώνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους βάρη, προκόβουν, αποκτούν ιδιοκτησία, κάνουν οικογένεια, παιδιά που στέλνουν στο ελληνικό σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα, τη χώρα που για πολλούς από αυτούς έγινε η δεύτερη και για τα παιδιά τους η μόνη πατρίδα.
Αν η δεύτερη γενιά έχει την Ελλάδα ως μόνη πατρίδα, τότε έχει και ο κ. Πρωθυπουργός τις ΗΠΑ ως μόνη πατρίδα; Γιατί θα μπορούσε να πάρει την Αμερικανική ιθαγένεια αν ίσχυε το νομοσχέδιό του στην Αμερική.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου πήρε την Αμερικανική ιθαγένεια με ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις. Γεννήθηκε στην Αμερική, από δύο Αμερικανούς πολίτες, ο ένας από τους οποίους (ο μετανάστης πατέρας του) βρισκόταν ήδη επί 11 χρόνια στην χώρα. Παρά τις τόσο πιο αυστηρές προϋποθέσεις έχει ο κ. Παπανδρέου τις ΗΠΑ ως "μόνη" πατρίδα του;

Έχει η δεύτερη και τρίτη γενιά των Ελλήνων της Γερμανίας την Γερμανία ως μόνη πατρίδα; Ας καταργήσει λοιπόν κάθε μέριμνα για τον απόδημο Ελληνισμό ο κ. Πρωθυπουργό και για τους νέους Έλληνες του εξωτερικού, αφού -σύμφωνα με το σκεπτικό του- αυτοί είναι "μόνο" Αμερικανοί, "μόνο" Γερμανοί, και "μόνο" Αυστραλοί.

Ανακρίβεια 3η: Κανένας παράνομος μετανάστης δεν θα πάρει την Ελληνική ιθαγένεια
Κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν μπορεί να πάρει ιθαγένεια. Επίσης, για ν' αποκτήσει ένα παιδί την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει οι γονείς του να διαμένουν νόμιμα στη χώρα.
Η ρύθμιση του Άρθρου 9α αναφέρει (για την τρίτη γενιά):
9. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:

α. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του
Όμως ως γονείς ανήλικων ημεδαπών η παράνομη δεύτερη γενιά θα μπορεί να παίρνει δελτίο παραμονής (Άρθρο 5):
αγ)«Δελτίο Διαμονής», ως μέλος οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ως γονέας ανηλίκου ημεδαπού, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων των άρθρων 61 και 94 του Ν. 3386/2005 αντίστοιχα.
Στη συνέχεια θα μπορούν να πολιτογραφούνται με ευκολία (Άρθρο 2):
Για τους κατόχους ιθαγένειας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συζύγους Έλληνα ή Ελληνίδας με τέκνο, όσους έχουν τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, τους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και ανιθαγενείς αρκεί η προηγούμενη νόμιμη διαμονή αυτών στην Ελλάδα επί μια τουλάχιστον συνεχή τριετία.
και (Άρθρο 3) συνεκτιμάται θετικά:
τυχόν συγγενικός τους δεσμός και εξ αγχιστείας με Έλληνα πολίτη
Δηλαδή: η τρίτη γενιά λαμβάνει ιθαγένεια αμέσως χωρίς καμιά δήλωση, η δεύτερη γενιά μετά από τρία χρόνια ασχέτως νομιμότητας αν προνοήσει να τεκνοποιήσει. Και νομιμοποίηση/πολιτογράφηση παρανόμων δηλαδή, και κίνητρο για γεννητικότητα.

Ας ελπίσουμε πως το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα ξανασκεφτεί αυτό που θέλει να κάνει. Μπορεί αρχικά να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς προς την κατεύθυνση που θέλει, χωρίς ριζικές όμως ανατροπές. Κι αν επιμένει στην πιο ριζοσπαστική του πρόταση μπορεί να την αναβάλει για την επόμενη τετραετία εάν τεθεί ξεκάθαρα ως κύριο ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης σε αντιπαράθεση με την αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας και τις προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.
d-politiki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου