«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Οριστικά εκτός κυβέρνησης Χριστόφια η ΕΔΕΚ



Το προαναγγελθέν πολιτικό διαζύγιο οριστικοποιήθηκε χθες βράδυ από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, που με συντριπτική πλειοψηφία (115 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον, 3 αποχές) επικύρωσε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου για αποχώρηση από την κυβέρνηση Χριστόφια, στην οποία συμμετείχε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια.
Σήμερα το πρωί, λοιπόν, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα βρει στο γραφείο του τις παραιτήσεις των δύο υπουργών που προέρχονταν από την ΕΔΕΚ, του υπουργού Συγκοινωνιών Νίκου Νικολαΐδη και του υπουργού Γεωργίας Μιχάλη Πολυνείκη.
Η θεαματική έξοδος της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση συνοδεύτηκε από σφοδρές επικρίσεις του κ. Ομήρου εναντίον του κ. Χριστόφια. Διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματός του από τη λανθασμένη, όπως είπε, πορεία που ακολουθεί ο Κύπριος Πρόεδρος στο εθνικό θέμα, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η
ΕΔΕΚ δεν μπορεί να συμπράξει σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεχτες και έφερε ως παράδειγμα τις λεγόμενες «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή 50.000 εποίκων.
«Είναι χρέος και ευθύνη μας, πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση, καθώς τυχόν παραμονή μας υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι παράδοξη και αντίθετη με την ιστορία της ΕΔΕΚ» τόνισε ο κ. Ομήρου. Κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν λάμβανε υπόψη το Εθνικό Συμβούλιο.
Η απόφαση της ΕΔΕΚ προκαλεί αναταράξεις και στο ΔΗΚΟ, με το οποίο έχει σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό και το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστόφια με τρεις υπουργούς.
Ν. ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου