«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Οι Βορειοηπειρώτες τιμούν την 96η Επέτειο της Αυτονομίας 1914.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πανηγυρική Δοξολογία και κατάθεση στεφάνου εορτάζεται την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ε.ε και ώρα 11:00π.μ. , η επέτειος των 96 ετών από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου 1914.
Όπως είναι γνωστό , το Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες , αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεότευκτο αλβανικό κράτος ,επαναστάτησαν , ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο ,Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.

Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17-5-1914),που υπογράφηκε από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων , της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας στου Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς .
Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη , ενθυμούμενοι τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Βορειοηπειρωτών του 1914 , να τιμήσουμε όπως αξίζει τους ήρωες του 1914 και να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές των Ελλήνων του μεγάλους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για να παραμείνουν Έλληνες στις πατρογονικές μας εστίες .

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου δεν μπορεί να συρρικνωθεί και να χαθεί σήμερα σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας. Πρέπει σύσσωμος ο Ελληνισμός να διατρανώσει με την παρουσία του στην σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης και τιμής την απόφαση μας να παραμείνουμε και να αναγεννηθούμε στις πατρογονικές μας εστίες με ελευθερία και ασφάλεια , διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας με εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914 ,για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό .
Η εκδήλωση , την οποία όπως κάθε χρόνο οργανώνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών , θα αρχίσει με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ώρα 11.30π.μ. 
Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, θα εκφωνήσει ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ, Καθηγητής Φυσικής, κ. Ρένος Κυριακίδης, ως Εκπρόσωπος του ‘’Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959’’.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.
Η φετεινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Αγωνιζόμενη Νεολαία της Βορείου Ηπείρου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εκ' μέρους της "Νεολαίας Βορειοηπειρωτών" θα καταθέσει ο πρόεδρος κ. Χρήστος Γιωργάκης.
Παρακαλείστε όλοι να παρευρεθείτε στην 96η επέτειο από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στους ήρωες του 1914.
 neb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου