«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ερώτηση του βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη με αναφορά στην κρατική χρηματοδότηση Δημητρά –ΕΠΣΕ

Δείτε όσα αναφέρει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης για το ΕΠΣΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) – από το 3.18 και εξής
Κάτω από το video τα Πρακτικά της Βουλής με την Ερώτηση Γεωργιάδη και την απάντηση του Υφυπουργού κ Κουβέλη.


Για να δείτε το βίντεο πατήστε το «διαβάστε περισσότερα».(Όποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει στο συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα ας μας στείλει e-mail)


ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.......

Θα ήθελα πάρα πολύ στη δευτερολογία σας -επειδή ξέρετε ότι σας εκτιμώ πραγματικά πολύ, σε προσωπικό επίπεδο- να μου απαντήσετε επί των συγκεκριμένων που θα σας πω και όχι γενικά, όπως συνήθως γίνεται σε αυτή την Αίθουσα.
Καταρχάς, η χώρα μας περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο. Άρα, φαντάζομαι ότι μια και είναι τύχη αγαθή δίπλα σας ο Υπουργός Οικονομικών, θα σας διαβεβαιώσει για τη δύσκολη περίοδο που περνάμε και η πρώτη απόφαση που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε παντελώς τη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Δεν μπορεί να λέμε στον ελληνικό λαό ότι από τη μια να κάνει θυσίες, να «παγώσουμε μισθούς», να κάνουμε το ένα, να κάνουμε το άλλο, να μπουν τα επιδόματα έξω από την αυτοτελή του φορολόγηση και από την άλλη να δίνουμε λεφτά για να κάνουμε δρόμους στα Σκόπια ή για να διδάσκουμε πώς πρέπει να γίνεται σωστά η μαγειρική στην Τουρκία.
Άρα, η πρώτη δέσμευση που περιμένω στη δευτερολογία σας, είναι ότι για αυτή την περίοδο της έκτακτης κρίσεως –που επαναλαμβάνω, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα σας διαβεβαιώσει αν έχετε κάποια αμφιβολία- το κράτος δεν έχει να δώσει ούτε ένα ευρώ για να πηγαίνει χαμένο.
Δεύτερον, έχω μια γενικότερη διαφωνία. Τι θα πει Μη Κυβερνητική Οργάνωση με κρατικά χρήματα; Θέλουν κάποιοι άνθρωποι να επιτελέσουν ένα έργο; Μάλιστα. Πολύ ωραία, να το κάνουν. Κανείς δεν τους εμποδίζει να βρουν χρήματα και να το κάνουν. Και επειδή ακριβώς θα βρουν χρήματα μόνοι τους, θα είναι πράγματι και μη κυβερνητική. Μη Κυβερνητική Οργάνωση με τα κυβερνητικά χρήματα είναι προφανώς ένα είδος ανεκδότου, από αυτά που μόνο η χώρα μας μπορεί να παράγει.
Πάω όμως τώρα και στο συγκεκριμένο. Έχω τρία ερωτήματα για να κλείσω και να μη χάσω το χρόνο.
Πρώτα απ’ όλα, σας καταθέτω άρθρο από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ».
Το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα περιοδικό που εκδίδεται από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί στην Αίθουσα και ιδιαίτερα εσείς, τη δημοκρατικότητα της οικογένειας Λιβάνη. Λοιπόν, εδώ, καταγγέλλει το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», στις 27-11-2009, στο άρθρο του κ. Διονυσόπουλου, ότι η Ελλάδα –ακούστε, κύριε Υπουργέ- έχει δεκαπλάσιο αριθμό χρηματοδοτούμενων από το κράτος, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η Ελλάδα –λέει το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»- έχει δέκα φορές περισσότερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, εις υγείαν των κορόιδων προφανώς. Θέλω μια απάντηση γι’ αυτό.
Δεύτερον. Ο πρώην προκάτοχός σας στη θέση, ο κ. Δούκας, στην εφημερίδα REAL NEWS του κ. Νίκου Χατζηνικολάου, στις 22-11-2009 καταγγέλλει το 70% των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι κρατικοδίαιτες και παίρνουν τα χρήματα με αδιαφανή κριτήρια. Εσείς μας είπατε σήμερα ότι υφίστανται έλεγχο. Ο προκάτοχός σας λέει ότι τα παίρνουν με αδιαφανή κριτήρια. Γιατί; Να μας το εξηγήσετε. Λέει ψέματα ο κ. Δούκας; Πολύ ευχαρίστως να πείτε ότι ψεύτης. Δεν έχω καμία αντίρρηση εγώ.
Τρίτον. Μας έχετε την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ξέρετε κάποιον κ. Χριστόπουλο, ο οποίος έφερε και ένα νομοσχέδιο στον κ. Ραγκούση και το είχε φέρει ο κ. Ραγκούσης εδώ στη Βουλή των Ελλήνων και τώρα ευτυχώς το έχει πάρει σχεδόν όλο πίσω; Λοιπόν, τι θα πει Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με «δικά μου χρήματα» και μάλιστα τους βάζετε από χθες να είναι και μέλος της Επιτροπής Πολιτογράφησης; Υπάρχει ποτέ έλεγχος σε αυτή την Επιτροπή;
Και κλείνω με το τελευταίο παράδειγμα μαζοχισμού. Γιατί, αυτό που θα σας πω τώρα, κύριε Υπουργέ, είναι μαζοχισμός και θέλω μια απάντηση επί του συγκεκριμένου. Υπάρχει ένας κύριος που ονομάζεται Παναγιώτης Δημητράς και έχει φτιάξει, λέει, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που λέγεται «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι». Αυτός ο κύριος συκοφαντεί την Ελλάδα, όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Πηγαίνει

την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,
βγαίνει στα κανάλια και λέει πόσο ρατσιστές είμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Γεωργιάδη, πρέπει να ολοκληρώσετε
.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.
Μας λέει ότι καταπιέζουμε τους Μακεδόνες, θέλει να κατεβούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία. Ότι μπορεί να κάνει κατά της Ελλάδας το κάνει.
Ακούστε, κύριε Υπουργέ, και κλείνω αμέσως. Αυτός ο κ. Δημητράς, λοιπόν, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί υβρίζει την Ελλάδα. Φανταστείτε ότι ο κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός μας, επειδή έμαθε ότι ένας στενός τους συνεργάτης, ο κ. Βαλιανάτος, συμμετείχε σε αυτή τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του διέγραψε on air σε μια εκπομπή του EXTRA όταν ήσασταν αντιπολίτευση. Λοιπόν, αυτός ο κ. Δημητράς, ο οποίος υβρίζει την Ελλάδα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί σε ερώτησή μου στην κυρία Μπακογιάννη, απεδείχθη ότι παίρνει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο.
Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, για να το καταλάβω. ..


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Γεωργιάδη, πρέπει να ολοκληρώσετε.


ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: … για να βρίζει και να λοιδορεί και να συκοφαντεί την Ελλάδα όπου σταθεί και όπου βρεθεί, υπάρχει λογική; Και σας παρακαλώ πολύ, σκοπεύετε να ξαναδώσετε χρήματα στον κ. Δημητρά και στο «Ελλληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι»; Θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ, για να δευτερολογήσετε τρία λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Καταρχήν, θέλω να πω στο πρώτο σας ερώτημα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προνόησε και στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων αλλά και του δημοσιονομικού ελέγχου της χώρας έχει ήδη περικόψει κατά 50% τους προϋπολογισμούς της αναπτυξιακής βοήθειας του ΥΠΕΞ. Το 50% όμως, έχει μία σημασία για να απαντήσω και επί της ουσίας και σε αυτό που είπατε, ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην αναπτυξιακή βοήθεια μέσα από την οποία περνάει και η ανθρωπιστική βοήθεια, όπως η βοήθεια που στέλνουμε στην Αϊτή μετά από μερικές μέρες και φαντάζομαι ότι δεν θα διαφωνήσετε ότι η χώρα μας πρέπει να το κάνει αυτό.
Πέραν αυτού, η αναπτυξιακή βοήθεια αποτελεί και υποχρέωση της χώρας απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, απέναντι στον ΟΟΣΑ έχει δεσμευτεί να συμμετέχει με περίπου 70% του Α.Ε.Π. κάθε χρόνο. Σήμερα, είμαστε στο 20% και αυτό θα μειωθεί. Δεν είναι καλό για την εικόνα της χώρας, αλλά εγώ συμφωνώ μαζί σας ότι ένας περιορισμός σε αυτή την κρίσιμη φάση είναι λογικός και συμφώνησα αμέσως για την περικοπή αυτή.
Και άλλωστε να σας πω και κάτι ακόμη; Θεωρώ ότι σε μια περίοδο που θα προσπαθήσουμε να «μαζέψουμε» –αν επιτρέπεται τη λέξη- το πώς γίνεται η χρηματοδότηση των οργανώσεων, δεν είναι κακό που δεν έχουμε περισσότερα χρήματα. Εφόσον το «μαζέψουμε», τότε θα αποτανθώ στο συνάδελφο μου και θα ζητήσω περισσότερα.
Δεύτερον. Το ότι υπάρχουν πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα είναι δικαίωμά τους. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά τους είναι το να απαιτούν οπωσδήποτε να χρηματοδοτούνται από το κράτος. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να παρέμβουμε.
Εδώ, θέλω να σας πω ότι θα καταθέσω στα Πρακτικά και θα είναι στη διάθεσή σας καταλόγους από τη συνολική χρηματοδότηση, αναλυτικά στοιχεία από το 2005 μέχρι και το 2009, όσα χρήματα έχουν δοθεί μέσω της ΥΔΑΣ και τους δύο κανονισμούς και την αίτηση, μέσω της οποίας γίνεται. Πάνω σε αυτά θα είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε.
(Στο σημείο αυτό Υφυπουργός κ. Σπυρίδων Κουβέλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Bέβαια, δεν θα απαντήσω εγώ για τους χειριστές της προηγούμενης κυβέρνησης, αν θεωρούσαν ότι κακώς δίνονταν τα λεφτά. Οι ίδιοι πρέπει να εξηγήσουν γιατί υπέγραφαν τις αποφάσεις να δοθούν αυτά τα χρήματα.
Όμως, στη δική μας περίπτωση, αυτό που έχουμε πει είναι ότι θέλουμε να είμαστε μια Κυβέρνηση διαφάνειας και το πρώτο που θα γίνει -και αυτό θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε όταν θα το παρουσιάσω και επίσημα- είναι ότι κάθε σύμβαση και κάθε χρηματοδότηση καταρχήν θα αναρτάται στο διαδίκτυο.

thriskeftika.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου