«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ψήφισμα του Συνδέσμου Αποφοίτων αξιωματικών τάξεως '77 - Για τις επιπτώσεις της μαζικής χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες

Κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα ημέρα Σάββατο της 20 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 11:00 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, συζητήθηκε και το θέμα των επιπτώσεων του προτεινόμενου από την ελληνική κυβέρνηση νομοσχεδίου περί χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες. Οι εν αποστρατεία παρευρισκόμενοι, αφού άκουσαν την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού αντάλλαξαν απόψεις, σχόλια και προτάσεις, κατέληξαν στο εξής ψήφισμα :
ΨΗΦΙΣΜΑ
Για τις επιπτώσεις της μαζικής χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες. Οι συμμετέχοντες στην προαναφερόμενη Γενική Συνέλευση, όλοι Έλληνες Αξιωματικοί που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε την πατρίδα μας με αγάπη και με ανιδιοτέλεια, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιαστούμε γι’ αυτήν μόλις κληθούμε, ανησυχώντας έντονα για τις επικίνδυνες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η άκριτη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες, καταλήξαμε στους εξής προβληματισμούς, συμπεράσματα και αιτήματα:

1. Σαν Έλληνες, είμαστε γόνοι εκείνων, που από σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη θεμελίωσαν πρώτοι και μεταλαμπάδευσαν διαχρονικά σε όλο τον κόσμο τις αρχές του κράτους δικαίου και την δημοκρατία. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και έτοιμοι να θυσιαστούμε για την υπεράσπιση της γής και των αρχών που μας κληρονόμησαν οι πατέρες μας και που με μία λέξη αποκαλούμε «Πατρίδα».
2. Η πατρίδα μας είναι αυτή που πρώτη δίδαξε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτεία, στην οποία δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων που απολαμβάνει ο κάθε πολίτης της και των υποχρεώσεων που έχει απέναντί της. Αλλιώς οδηγείται στα άκρα είτε της απολυταρχίας και της υποδούλωσης, είτε της αυθαιρεσίας και της αναρχίας.
3. Νιώθουμε, όσο λίγοι τα ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, νόμιμοι ή μη, αφού πολλοί από εμάς είμαστε γόνοι προσφυγικών οικογενειών Ελλήνων, που ξεριζώθηκαν βίαια από τη γή τους και που μας άφησαν παρακαταθήκη τις μνήμες, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
4. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας επιβάλλουν στην ελληνική πολιτεία να προστατεύει τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των μεταναστών, ακόμη και των παρανόμων.
5. Θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει να εντάσσει στο δυναμικό της μόνο όσους από αυτούς μπορούν να είναι για την Πατρίδα μας ωφέλιμοι και δημιουργικοί, παρέχοντάς τους το δικαίωμα της νόμιμης εργασίας, με όλες τις αμφίδρομες δεσμεύσεις που απαιτεί κάτι τέτοιο. Και αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται για κάθε μετανάστη χωριστά, με προσεκτικά σχεδιασμένα και ευρύτατα αποδεκτά κριτήρια και διαδικασίες.
6. Είμαστε σαφώς εναντίον της μαζικής και με συνοπτικές διαδικασίες άκριτης χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους και μη μετανάστες στη χώρα μας.
7. Διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι θα ήμασταν εξίσου αντίθετοι και με μαζικές απελάσεις ή όποιες άλλες προθέσεις ή πράξεις που θα έπλητταν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ασφάλεια των μεταναστών.
8. Θεωρούμε ότι η χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστη δεν συμπεριλαμβάνεται στα παγκοσμίως αποδεκτά ανθρώπινα δικαιώματα, των οποίων η προστασία χρησιμοποιείται προσχηματικά για το εσπευσμένο της σχετικής νομοθέτησης.
9. Πιστεύουμε ότι ο έλεγχος, η καταγραφή και η έκδοση «πράσινης» κάρτας νόμιμης παραμονής σε πρώτη φάση θα αρκούσαν για την αποτελεσματική προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων. Και στη συνέχεια, μέσα από μια μακροπρόθεσμη εθνική μεταναστευτική πολιτική, που θα έχει προκύψει ύστερα από προσεκτική μελέτη και ευρύτερη συναίνεση, να υλοποιείται η ένταξη όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα έχει θέσει η ελληνική πολιτεία.
10. Κρίνουμε ότι η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας δεν μπορεί να είναι απλά μία γραφειοκρατική διαδικασία της κρατικής μηχανής, που δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για την αποτελεσματικότητα της και που η λειτουργία της δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τις συχνά αντικρουόμενες κατευθύνσεις των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία.
11. Πιστεύουμε ότι η μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας δεν μπορεί να προκύψει απλά και μόνο από την υπό πίεση ψήφιση ενός σχετικού νόμου, που ετοιμάστηκε με τις συνήθεις διαδικασίες. Αντίθετα, θεωρούμε ότι το ζήτημα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας και της κατάρτισης μεταναστευτικής πολιτικής είναι ένα μείζον εθνικό θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς πίεση και με ευρύτερη συναίνεση εντός και εκτός του κοινοβουλίου.
12. Εκτιμούμε ότι η φιλοσοφία του προτεινόμενου νομοσχεδίου διίσταται (ίσως και να αντιτίθεται) κατά πολύ του κοινού λαϊκού αισθήματος και ότι η εσπευσμένη ψήφισή του ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας πολύ έντονων και επικίνδυνων εντάσεων, προστριβών και αναταράξεων στους κόλπους της κοινωνία μας. Και αυτές, σε συνδυασμό με τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, θα μεγιστοποιήσουν τους κινδύνους για την πατρίδα μας.
13. Πιστεύουμε ότι, υπό τις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε και που ήδη εγκυμονούν έντονες κοινωνικές εντάσεις, δεν μπορούν να προσδιοριστούν, να αξιολογηθούν και να σταθμισθούν λεπτομερώς και με νηφαλιότητα οι επιπτώσεις της οποιασδήποτε πολιτικής που θα εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού (αλλά όχι και τόσο επείγοντος) εθνικού θέματος.
14. Θεωρούμε ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί, προσωρινά και μέχρι να παρέλθει η κρίση, με κάποιον τρόπο που να προστατεύει τους μετανάστες, χωρίς να προκαλείται η εθνική μας συνείδηση και χωρίς να δημιουργούνται επικίνδυνες αναταράξεις στην κοινωνία μας.
15. Η σπουδή για τη νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος, με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος, μας προβληματίζει για το κατά πόσο υπάρχει μόνο ειλικρινής πρόθεση αντιμετώπισης ενός μείζονος εθνικού και ανθρωπιστικού ζητήματος με τρόπο επωφελή για την πατρίδα και όχι άλλες σκοπιμότητες.
16. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια επεξήγησης των αντιδράσεων υπό το πρίσμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι υπεκφυγή και όχι αντιμετώπιση του θέματος. Τα πράγματι σοβαρά προβλήματα αυτών των ανθρώπων ούτως ή άλλως εκτιμώνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που βοηθούμε όπου και όπως μπορούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες θα δεχθούν αβασάνιστα και χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις τους μετανάστες να συναποφασίζουν μαζί τους για τα του οίκου τους.
17. Εκτιμούμε ότι η άκριτη και μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης, θα έχει καταλυτικά αρνητικές επιδράσεις στην ελληνική κοινωνία, με συνέπειες απρόβλεπτες και ίσως μη αναστρέψιμες για την πατρίδα μας
Συμπερασματικά, προβληματιζόμαστε έντονα, εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την εσπευσμένη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου υπό τις σημερινές συνθήκες πίεσης και εξουσιοδοτούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την δημοσίευση του παρόντος ψηφίσματος.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΠΕΛΕΚΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΤΑΟΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΤΑΞΕΩΣ 1977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου