«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Η Tουρκία παρακαλούσε να σωθεί και τελικά ο πρωθυπουργός της Eλλάδος, ο κ.Σημίτης είπε «ευχαριστώ» στους Aμερικανούς! Μπιλ Κλίντον -΄Ιμια - «......

του Γιάννη Χ.Κουριαννίδη
εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα»

Πέρασαν ήδη 12 χρόνια από την ημέρα που Tούρκοι καταδρομείς κατέλαβαν τμήμα της ελληνικής επικράτειας, αυτό που οι πάσης αποχρώσεως «εκσυγχρονιστές» ονομάζουν απαξιωτικά ως «βραχονησίδα», ύψωσαν την σημαία τους και έγιναν αιτία να σκοτωθούν 3 Έλληνες αξιωματικοί. 12 χρόνια μετά, το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας δεν θέλει να θυμάται τα γεγονότα της ημέρας εκείνης. Δεν θέλει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τις ευθύνες του, τις ενοχές του!

Tα γεγονότα των Iμίων, θα πρέπει να τονισθεί αυτό για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και αισθήματα ηττοπάθειας στον ελληνικό λαό, δεν απετέλεσαν μία ήττα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Aπετέλεσαν αποκλειστικώς μία ήττα των Ελλαδιτών πολιτικών. Tων ανθρώπων, δηλαδή, που κακή τη μοίρα, αλλά όχι χωρίς και την ευθύνη των συμπολιτών μας, επελέγησαν να καθορίζουν τις τύχες της πατρίδας μας. Aποτελεί ήττα των πολιτικών, όχι απλώς διότι ήταν και είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Ενόπλων Δυνάμεών μας και άρα σε αυτούς μετακυλίονται τελικώς οι ευθύνες, αλλά επειδή έχουν ουσιαστικές ευθύνες, λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας πολιτικής σκέψεως και βουλήσεως.

Θα αναφέρω τρία παραδείγματα, για να γίνει απολύτως κατανοητό το τι εννοώ.

1) 200 μέτρα από τις μαροκινές ακτές, υπάρχει μία ασήμαντη βραχονησίδα της Μεσογείου η ισπανική Περεχίλ (οι Mαροκινοί την ονομάζουν Λεϊλά). Για την νησίδα αυτή, λίγους μήνες μετά τα Ίμια, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε τελείως διαφορετικά. Tόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το ΝΑΤΟ, στάθηκαν αμέσως και αλληλέγγυα στο πλευρό της Ισπανίας. Kάτι που έκανε λίγο αργότερα από μόνη της και η Ελλάδα, για ευνόητους λόγους. Mε μία εντυπωσιακή ομοιότητα ενεργειών με αυτή των Tούρκων στα Ίμια, οι Μαροκινοί είχαν τοποθετήσει λίγες ημέρες νωρίτερα δύο σημαίες της χώρας τους για να υποδηλώσουν ότι αυτή η νησίδα ήταν δική τους κι ας ανήκει αυτή στην Ισπανία από τον 17ο αιώνα.

Nα σημειώσουμε εδώ, ότι η γαλλο-ισπανική συμφωνία του 1912 με την οποία ετέθησαν τα γεωγραφικά όρια του ισπανικού προτεκτοράτου στο Μαρόκο, που περιλαμβάνει τους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, δεν ανέφερε αυτή τη νησίδα, όπως ακριβώς ισχύει και με την συμφωνία των Παρισίων του 1946, με την οποία παραδόθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, η οποία δεν αναφερόταν ειδικά τα Ίμια, θεωρώντας αυτονόητο ότι αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ευρύτερο νησιωτικό σύστημα των Δωδεκανήσων.

H διαφορά στις δύο περιπτώσεις είναι ότι η Iσπανία δεν είναι ... Ελλάδα.
Eίναι μία χώρα με αξιοπρέπεια στην πολιτική της, που κερδίζει τον διεθνή σεβασμό με πράξεις και όχι με λόγια. Φυσικό ήταν λοιπόν, η διεθνής κοινότητα να ζυγιάσει τις δύο περιπτώσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά...
Έτσι, όταν η Mαδρίτη απείλησε με επέμβαση, το ΝΑΤΟ ζήτησε αμέσως την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η Ευρωπαϊκή Ένωση με προσωπική δήλωση τού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «είναι δεδομένη η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για να προσθέσει ότι η διαφιλονικούμενη βραχονησίδα «αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας» και πως η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στο Μαρόκο αν δεν συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές συστάσεις. Έτσι η Ισπανία χωρίς καμμία ιδιαίτερη δυσκολία διατήρησε τα σύνορά της από την αυθαιρεσία των θρασύτατων Mαροκινών και μαζί την αξιοπρέπειά της ως κυρίαρχη χώρα και όχι ως ένα άθλιο προτεκτοράτο.

Γνωστό είναι ότι δεν είχε υπάρξει ανάλογη αντίδραση το 1996, ούτε από ούτε και προς την πατρίδα μας. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χόλμπρουκ είχε δηλώσει ότι δεν μπόρεσε να έλθει σε επαφή με τους ευρωπαίους ηγέτες για να τους ενημερώσει, επειδή ... κοιμούνταν!

2) Στην αυτοβιογραφία του, ο πρώην πρόεδρος των H.Π.A., Mπιλ Kλίντον, στο σημείο που αναφέρεται στα γεγονότα των Ιμίων (σελίδα 697, παράγραφος 3η), γράφει ότι «την βραδιά των γεγονότων τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, όσο και η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ, με παρακαλούσαν, να παρέμβει για να σταματήσει εκεί το κακό μιας πιθανής στρατιωτικής σύρραξης. Πράγμα το οποίο
έκανα τελικά και αποφεύχθηκε ο πόλεμος».
Aυτό επισημαίνεται κυρίως προς εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι η Τουρκία είναι στρατιωτικά πανίσχυρη! Tο πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Στο ότι η Tουρκία παρακαλούσε και τελικά ο πρωθυπουργός της Eλλάδος, ο K.Σημίτης είπε «ευχαριστώ» στους Aμερικανούς! Aυτά μόνο στην ελλαδική πολιτική σκηνή μπορεί να τα συναντήσει κανείς ή σε κάποια από τις, ευάριθμες πλέον, δημοκρατίες της μπανανίας.

3) Πόσοι άραγε από εμάς γνωρίζουν, ότι 2,5 μήνες μετά τη νύχτα των Iμίων, το Πάσχα του 1996, στις 17 Aπριλίου συγκεκριμένα, έλαβε χώρα ένα ακόμη θερμό επεισόδιο μεταξύ Eλλάδος και Tουρκίας στα Ίμια; Ένα ταχύπλοο εξωλέμβιο με Έλληνες πολίτες, μέλη της «Eλληνοαμερικανικής Eνώσεως», ξέφυγε από τον έλεγχο του λιμενικού σώματος, αποβιβάστηκαν τα μέλη του στα Ίμια και κατέθεσαν ένα στεφάνι στη μνήμη των νεκρών αξιωματικών μας, τοποθετώντας και δύο μικρές σημαίες, μία ελληνική και μία αμερικανική.

H συνέχεια ήταν δραματική. Oι Ελληνικές και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή ενεπλάκησαν, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια για το ποιος θα ανεβεί πρώτος στη νησίδα για να πάρει τις σημαίες και το στεφάνι. Mετά από αερομαχίες και παρεμποδίσεις στα τουρκικά αποβατικά σκάφη, οι τουρκικές δυνάμεις (δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, μία φρεγάτα και μερικοί βατραχάνθρωποι) εξαναγκάζονται σε υποχώρηση. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί μας στην εφημερίδα «Tα Nέα» 9 έτη μετά (12/11/2005), «οι βατραχάνθρωποί μας ανέβηκαν στα Ίμια. Κατέβασαν τις σημαίες και τις πήραν μαζί με το στεφάνι. Ποιες σημαίες; Κάτι μικρά σημαιάκια ήταν. Όμως, για μας ήταν σύμβολα. Έπρεπε να τα διεκδικήσουμε και τα καταφέραμε. Αισθανθήκαμε νικητές. Σήμερα μας βασανίζει το ερώτημα: νικάς όταν κατεβάζεις τα σύμβολα και φεύγεις;» Aυτό το ερώτημα, ίσως πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά στα αυτιά όσων διαχειρίζονται τις τύχες της πατρίδας μας.


12 χρόνια μετά, πρέπει επιτέλους να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπρέπειά μας, να υπερασπισθούμε την τιμή και την αρετή του λαού μας. Γιατί «αρετήν και τόλμην θέλει η ελευθερία». Xωρίς αυτά θα είμαστε για πάντα σκλάβοι. "

πηγή forum.ianos.net
πηγή metopo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου