«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ασάνζ: «Μην εμπιστεύεστε το διαδίκτυο»


Το Διαδίκτυο είναι «ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατασκοπίας» και δεν είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που προωθεί την ελευθερία του λόγου δηλώνει ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ασάνζ μιλώντας χθες σε σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ παραδέχτηκε ότι το Διαδίκτυο θα μπορούσε να συμβάλλει στη διαφάνεια και στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ ακτιβιστών, αλλά τόνισε ότι παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν και να συλλαμβάνουν αντιφρονούντες.

«Ενώ το Διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι κάνουν οι κυβερνήσεις και μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για να αποκαλύπτουμε τις παρανομίες κυβερνητικών στελεχών και πολυεθνικών εταιρειών, είναι ταυτόχρονα ένα τρομερό εργαλείο κατασκοπίας» είπε στους σπουδαστές που περίμεναν πολλές ώρες στην ουρά για να τον ακούσουν.


Συνεχίζοντας τόνισε ότι το Ίντερνετ δεν είναι μια τεχνολογία που προάγει την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αντίθετα είναι μια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμεύσει στην εγκαθίδρυση απολυταρχικών καθεστώτων» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι στα κατάλληλα χέρια μπορεί να γίνει και εργαλείο αντίστασης.

Επίσης ο Ασάνζ υπογράμμισε ότι ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter στις εξεγέρσεις των αραβικών χωρών είναι υπερτιμημένος.

«Σίγουρα έπαιξαν έναν ρόλο, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο το Αλ Τζαζίρα» δήλωσε. Εξηγώντας ανέφερε ότι πριν τρία χρόνια είχε γίνει στο Κάιρο μια προσπάθεια οργάνωσης διαδηλώσεων μέσω του Facebook αλλά είχε μικρή συμμετοχή, ενώ λίγο αργότερα όσοι είχαν πάρει μέρος είχαν συλληφθεί και φυλακισθεί.

 dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου