«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι 4 πληγές της Ιαπωνίας: Ο σεισμός, το τσουνάμι, η πυρηνική απειλή και τώρα ο χιονιάς



Διοχετεύουν νερό στους πυρηνικούς αντιδραστήρες - 'Αγνωστο πως ανταποκρίνονται
- 430.000 άνθρωποι άστεγοι - Στοιβαγμένοι σε 2.400 καταφύγια
- Φεύγουν άρον - άρον από το Τόκιο ξένοι αλλά και Ιάπωνες - Νοικιάζουν τζετ όσο - όσο!
- Οργισμένο μήνυμα του κυβερνήτη της επαρχίας Φουκουσίμα

Η αξιοπρέπεια και η υπομονή έχουν και τα όριά τους. Ακόμα και για έναν λαό όπως ο ιαπωνικός που φημίζονται και για τα δυο.
Στις πληγείσες περιοχές έχουν φτάσει μεν τα σωστικά συνεργεία, αλλά χιονίζει, η θερμοκρασία είναι υπο το μηδέν, δεν υπάρχει ρεύμα, άρα και θέρμανση και η ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό είναι ελάχιστη.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια. Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι σήμερα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πως να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.



Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι - η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Σε κάποια καταφύγια δεν έχουν αποσταλεί προμήθειες τροφίμων ή νερό, μετέδωσε το NHK.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1.6 εκατομμύρια δεν έχουν νερό.

Η ηλεκτρική εταιρία Tokyo Electric Power Co επέβαλε για τρίτη μέρα μπλακάουτ στο Τόκιο, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό ώθησε τον ίδιο τον κυβερνήτη της επαρχίας να πει: "Οι κάτοικοι της ιαπωνικής επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό. Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια", υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Σάτο διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση με την οποία φθάνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα για τους πρόσφυγες.

"Υπάρχουν 500 καταφύγια όπου έχουν εγκατασταθεί 100.000 άνθρωποι. Έχουν απόλυτη ανάγκη να έχουν καύσιμα για να ζεσταθούν, όμως τα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα δεν έρχονται", υπογράμμισε.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε πάνω από 2.400 καταφυγια και οι κυβερνήτες των επαρχιών Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και Ιγουάτε πρέπει να κατασκευάσουν 32.800 πρόχειρες κατοικίες.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 11.000. Ομως όπως μεταδίδει το πρακτορείο Kyodo, ο αριθμός αυτός θα ανέβει ακόμα περισσότερο αφού τα σωστικά συνεργεία είναι πλεον βαθιά μέσα στις πληγείσες περιοχές και ανασύρουν συνεχώς νεκρούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον πυρηνικό εφιάλτη

Αυτό που τρομάζει τώρα είναι τι συμβαίνει με την δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Από εκεί εκλύθηκε ραδιενεργό υλικό "απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα".

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, "η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται" προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο".
Ο αντιδραστήρας 3 επίσης δεν θεωρείται ασφαλής αφού το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο. 2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού.

'Ηδη, στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου