«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ο Κεμάλ στο debate Παπαθεμελή -Μπουτάρη



 Μετά τις περί πορνό προτροπές του υποψήφιου δημάρχου Θεσ/νίκης Μπουτάρη : "Να συμπεριλάβει στην τηλεόραση ζώνη πορνό"  σε debade με τον Παπαθεμελή έκανε με θράσος μια πρόταση στο πνεύμα της Νεοεποχίτικης λαθρομεταναστευτικής εισβολής που τον διακατέχει:
«Εμείς πηγαίνουμε στην Πόλη και αφήνουμε στην Αγιά Σοφιά ένα βουνό λεφτά στους Τούρκους. Ας έρχονταν εδώ 100.000 Τούρκοι, να αφήσουν τα λεφτά τους στην Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσουν το σπίτι του Κεμάλ, ή να προσκυνήσουν ό,τι θέλουν, όχι τον Κεμάλ, αλλά και τον Μωάμεθ. Αυτό μας ενδιαφέρει, να έρθουν και τούρκοι τουρίστες. Ένας λοιπόν από τους στόχους μας είναι κι αυτός: Να φέρουμε και 300.000 Τούρκους, να προσκυνάνε το σπίτι του Κεμάλ. Να τους φέρουμε…”.
Δείτε όλο τον διάλογο από την εφημερίδα Μακεδονία 22/10

Τα αίματα άναψαν μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης στο debate της “Μ”, όχι με αφορμή τις προτάσεις του ενός ή του άλλου συνδυασμού σε προβλήματα της πόλης, αλλά για… τον Κεμάλ, τους Πόντιους και τα πιστοποιητικά “πατριωτισμού” και “νομιμοφροσύνης”.
Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο διεξαγωγής του debate, όπου κάθε υποψήφιος είχε τη δυνατότητα να απευθύνει ερώτηση σε έναν συνυποψήφιό του. Ο Στέλιος Παπαθεμελής επέλεξε να ρωτήσει τον Γιάννη Μπουτάρη, και στην ερώτησή του υπαινίχθηκε ότι ο δεύτερος θεωρεί τους Ποντίους
“εθνότητα”, και άρα τους διαφοροποιεί από τους… Έλληνες. Ο κ. Μπουτάρης αμφισβήτησε ευθέως και σε έντονο ύφος ότι ο ίδιος έχει ισχυριστεί ποτέ κάτι τέτοιο, ασχέτως τού πώς μπορεί να αποδόθηκαν λεγόμενά του.
Μίλησε για εκτόξευση λάσπης από την πλευρά του κ. Παπαθεμελή, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος φυσικά και δεν θεωρεί ότι οι Πόντιοι ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους Έλληνες, δήλωσε ότι τιμά τους Ποντίους, σημείωσε δε ότι έχει γαμπρό… καραπόντιο.
Ο κ. Παπαθεμελής πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση, λέγοντας ότι κάπου διάβασε ότι ο κ. Μπουτάρης θέλει να γιορτάσει τα γενέθλια του “σφαγέα” Κεμάλ και να δώσει το όνομά του σε μια οδό της Θεσσαλονίκης, όπου φέρεται να γεννήθηκε ο τούρκος ηγέτης. “Είναι υβριστικό για τον πατριωτισμό μου αυτό που είπε ο κ. Παπαθεμελής!” εξερράγη ο κ. Μπουτάρης. Ο κ. Παπαθεμελής ανακάλεσε ζητώντας συγγνώμη, ενώ ο κ. Μπουτάρης σχολίασε ότι θα ήταν ευχής έργον να έχουμε τόσους τούρκους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη όσοι είναι οι Έλληνες που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη και αφήνουν εκεί τεράστια ποσά, κι ας… “προσκυνήσουν ό,τι θέλουν”.

“Ο εθνικισμός έχει καταστρέψει την πόλη. Η χούντα έπεσε το 1974. Δεν είναι δυνατόν το 2010 να ζητούμε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης”, σχολίασε σε παρέμβασή του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Ο διάλογος περί Κεμάλ και Ποντίων

Παπαθεμελής:
“Ορισμένες ιδέες του, που κατά καιρούς τις έχω διαβάσει, μου προκαλούν πολλά ερωτήματα που είναι αναπάντητα, όπως το ότι στη Γουμένισσα τις τέσσερις δεξαμενές των κρασιών του τις ονομάζει με τις τέσσερις εθνότητες που κατοικούν στην περιοχή - αντιπαρέρχομαι τις πρώτες τρεις και μένω στην τέταρτη. Θεωρεί εθνότητα του Ποντίους, και δεν κατάλαβα πού βασίζει αυτή την τοποθέτησή του, να είναι εθνότητα οι Πόντιοι. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι Πόντιοι είναι σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων μας, και κατά συνέπεια δεν είναι εθνότητα οι Πόντιοι. Νομίζω ότι, αν οι Πόντιοι το μάθουν αυτό το πράγμα, δεν θα είναι δίπλα σας, κ. Μπουτάρη. Επίσης διάβασα με ενδιαφέρον ότι επιθυμεί ο κ. Μπουτάρης να γιορτάσει τα γενέθλια του Μουσταφά Κεμάλ και να ονομάσει μια οδό με το όνομα ‘Κεμάλ Ατατούρκ’. Δεν το καταλαβαίνω, πώς είναι δυνατόν ο σφαγέας του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής να τιμάται, και μάλιστα να έχει γίνει και το λάθος να θεωρείται το φερόμενο ως σπίτι του Κεμάλ αληθινή περίπτωση, ενώ δεν είναι, και ότι ο Κεμάλ ήταν Θεσσαλονικιός, ενώ γεννήθηκε στη Χρυσαυγή του Λαγκαδά”.

Μπουτάρης: “Καταρχάς, ο κ. Παπαθεμελής μπερδεύει τις έννοιες. Εγώ δεν μίλησα ποτέ για εθνότητες αλλά για γλώσσες. Στη Γουμένισσα μιλιούνται τέσσερις γλώσσες, τέσσερα γλωσσικά ιδιώματα”.

Παπαθεμελής: “Μα έχουν γραφεί στον Τύπο, στις 25/61997”. 

Μπουτάρης: “Ναι, τα γράφει η ‘Ελευθεροτυπία’ αλλά εγώ δεν τα είπα, γιατί ξέρω ότι οι Πόντιοι δεν είναι εθνότητα. Και το ξέρω αυτό γιατί έχω γαμπρό Πόντιο. Και όχι Πόντιο… καραπόντιο. Τιμώ του Ποντίους πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Μην προσπαθείτε λοιπόν να ρίξετε λάσπη. Εγώ είμαι Βλάχος”

Παπαθεμελής: “Εγώ ερώτηση έκανα…”.

Μπουτάρης: “Όχι, δεν κάνατε ερώτηση. Εγώ είμαι Βλάχος. Στο σπίτι μου μιλούσα βλάχικα. Άλλη εθνότητα είμαι εγώ; Σας ρωτώ;”.

Παπαθεμελής; ….

Μπουτάρης:
“Αφήστε τα λοιπόν αυτά στην άκρη. Και να σας πως και το άλλο. Το 1933, επί πρωθυπουργίας Παπαναστασίου, αγοράστηκε το συγκεκριμένο σπίτι που ονομάστηκε ‘σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ’, διότι δεν γεννήθηκε εκεί, γεννήθηκε στον Λαγκαδά”.

Παπαθεμελής: “Ήταν το 1938”.

Μπουτάρης: “Ανοίξτε την ιστορία, ήταν το 1933, επί Παπαναστασίου. Τότε μπήκε και η πλάκα. Το 1938, όταν πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης -και είναι γραμμένα αυτά στα πρακτικά- προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ -διότι έτσι ήταν τότε τα πράγματα- μετονόμασε την οδό Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία μετά τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη το 1955 άλλαξε και πάλι και έγινε οδός Αποστόλου Παύλου”.

Παρέμβαση πολίτη: “Και πώς λεγόταν τότε ο δήμαρχος;”

Μπουτάρης: “Αν θυμάμαι καλά. ήταν ο πατέρας του πρώην δημάρχου Ν. Κοσμόπουλου. Είναι υβριστικό, πάντως, αυτό που είπε ο κ. Παπαθεμελής, για τον πατριωτισμό μου, όταν μου λέει ότι εγώ θα γιορτάσω τα γενέθλια του Κεμάλ Ατατούρκ σε αυτή την πόλη. Είναι υβριστικό, διότι δεν το είπα ποτέ. Να το πάρετε πίσω. Δεν το είπα ποτέ, και μη μου ανεβάζετε την πίεση…”.

Παπαθεμελής: “Αν δεν το είπατε, το ανακαλώ και σας ζητώ συγγνώμη. Εγώ το διάβασα”.

Μπουτάρης: “Δεκτή η συγνώμη σας, αλλά θέλω σας πω κάτι. Εμείς πηγαίνουμε στην Πόλη και αφήνουμε στην Αγιά Σοφιά ένα βουνό λεφτά στους Τούρκους. Ας έρχονταν εδώ 100.000 Τούρκοι, να αφήσουν τα λεφτά τους στην Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσουν το σπίτι του Κεμάλ, ή να προσκυνήσουν ό,τι θέλουν, όχι τον Κεμάλ, αλλά και τον Μωάμεθ. Αυτό μας ενδιαφέρει, να έρθουν και τούρκοι τουρίστες. Ένας λοιπόν από τους στόχους μας είναι κι αυτός: Να φέρουμε και 300.000 Τούρκους, να προσκυνάνε το σπίτι του Κεμάλ. Να τους φέρουμε…”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου