«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τονωτική ένεση στη Χιλή η σωτηρία των 33 μεταλλορύχων

Η ανεπανάληπτη περιπέτεια των 33 μεταλλωρύχων είναι μια ένεση αισιοδοξίας για τη Χιλή, καταβεβλημένη από τον δολοφονικό σεισμό πριν από επτά μήνες, και δείχνει σε ολόκληρο τον κόσμο την ικανότητά της στην οργάνωση μιας υποδειγματικής επιχείρησης διάσωσης. Ομως για την κυβέρνηση, η οποία δεν χάνει ευκαιρία για να επικαλείται τα "διδάγματα" της οδύσσειας των 33, είναι πιθανόν να αποδειχθεί ότι η επιτυχία αυτή έχει δύο όψεις: δύσκολο να επαναληφθεί και ενοχλητική , καθώς εστίασε τα φώτα της δημοσιότητας στον τομέα των ορυχείων της χώρας.
Η επιχείρηση Σαν Λορέντζο, από το όνομα του προστάτη των μεταλλωρύχων, για τη σωτηρία των 33 αποτέλεσε τη θεαματική βιτρίνα της μηχανικής και της τεχνογνωσίας στον τομέα των ορυχείων στη Χιλή και θα χρησιμεύσει ως υπόδειγμα για καιρό στις ασκήσεις για επιχειρήσεις υπόγειας διάσωσης.
Επίσης, "η τραγωδία έκανε καλό στην ψυχή της χώρας", είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Χίνζπέτερ.
Ο ηρωισμός των 33 μεταλλωρύχων, η αυταπάρνηση των διασωστών, η αλληλεγγύη στο βάθος του ορυχείου και γύρω από τις οικογένειες διόρθωσε την εικόνα που είχε η Χιλή για τον εαυτό της έπειτα
από την καθυστερημένη αντίδραση στο τσουνάμι της 27ης Φεβρουαρίου και τις σκηνές της λεηλασίας που ακολούθησαν.
"Οι μεταλλωρύχοι μάς έδωσαν παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζεται μία δοκιμασία, οι διασώστες και οι μηχανικοί ένα παράδειγμα για το πώς επιτυγχάνεται μία επιχείρηση διάσωσης", σχολίασε ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα. "Αυτό που θα μπορούσε να είναι μία τραγωδία εξελίχθηκε σε ευλογία".
Ο πρόεδρος της Χιλής, επιτυχημένος επιχειρηματίας, που αναζητούσε την ευκαιρία για να δώσει την εικόνα της αποτελεσματικής δραστηριοποίησης, βρήκε στο Σαν Χοσέ το ιδανικό πεδίο.
"Μία επιτυχημένη διάσωση δίνει στον πρόεδρο Πινιέρα μία ευκαιρία να συγκεκριμενοποιήσει το μήνυμά του για την αποτελεσματικότητα και την καλή διαχείριση", λέει ο Πατρίσιο Νάβια, πολιτικός επιστήμων του Πανεπιστημίου Ντιέγκο Πορτάλες του Σαντιάγκο, αν και θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του Πινιέρα (56%) οφείλεται στην οικονομική ανάκαμψη (7,6%).
Ομως ο πήχυς τοποθετήθηκε ψηλά στο Σαν Χοσέ και "η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι και οι άλλες αποστολές της προχωρούν με την ίδια αποτελεσματικότητα και με την ίδια επιτυχία με την επιχείρηση διάσωσης", συνεχίζει ο ίδιος. "Μία αποτυχία στις μεταρρυθμίσεις που αναμένονται στην Εκπαίδευση και την Υγεία, και η επιτυχία του Σαν Χοσέ "δεν θα του χρησιμεύσει και πολύ".
Εξάλλου, το θαύμα στο ορυχείο έχει και μία αρνητική πλευρά.
Εάν ο κόσμος εντυπωσιάστηκε από τη διαχείριση της επιχείρησης διάσωσης και την υψηλού επιπέδου τεχνολογική ικανότητα της Χιλής, "αναρωτήθηκε επίσης πώς στην ίδια αυτή χώρα, μπορεί να υπάρχουν τόσο επισφαλείς συνθήκες εργασίας", λέει ο Πατρίσιο Νάβια.
Οι επισφαλείς συνθήκες στο ορυχείο χαλκού και χρυσού του Σαν Χοσέ- του οποίο πιστός πελάτης ήταν το κράτος- είναι μία πλευρά που ήλθε στο προσκήνιο από το ατύχημα της 5ης Αυγούστου και τον υπόγειο εφιάλτη των 33 ανδρών. Οπως και η αβεβαιότητα, η απουσία κανόνων και ο κίνδυνος που κυριαρχούν στον κόσμο των "πιρκινέρος", των εποχιακών μεταλλωρύχων.
Ενα χάσμα χωρίζει την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα μεγάλα ορυχεία και τις συνθήκες που επικρατούν στις μικρές μονάδες εξόρυξης, που ζητούν οικονομική βοήθεια από το κράτος για να εναρμονισθούν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μόνος από τους 33 που εκφράσθηκε δημόσια μέχρι στιγμής - ο Μάριο Σεπούλβεδα - επέλεξε να απευθύνει έκκληση "για αλλαγές στον κόσμο της εργασίας, που δεν μπορεί να παραμείνει στη σημερινή του κατάσταση".
Και άλλοι από τους 33 είναι πιθανόν να μιλήσουν δημόσια μετά από τον Μάριο Σεπούλβεδα, βγαίνοντας από τα όρια του σεναρίου.

Πρώτο Θέμα 14/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου