«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα στο σπίτι που φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς

Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα και η επέτειος μνήμης του θανάτου του πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά, που τελέσθηκε στο χωριό Μελά της Καστοριάς.
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε το πρωί της Κυριακής με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Μελά Καστοριάς, την οποία τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Γιαννουσάς.
Ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος, στο λόγο που απηύθυνε στο εκκλησίασμα, που κατέκλισε τον Ιερό Ναό, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μυστήριο του θανάτου, επισημαίνοντας πως ο θάνατος των ηρώων για όλους εμάς είναι ζωή.
Το παράδειγμα του Παύλου Μελά και των μαρτύρων για την ελευθερία της Πατρίδος μας, γίνεται δείκτης πορείας για τον καθένα μας. Ο θάνατος και η ανάσταση του Χριστού καθώς και όλων εκείνων που συμμετείχαν στη ζωή του Χριστού γίνεται για όλους μας ζωντανό παράδειγμα μιμήσεως, αφού στα πρόσωπά τους νικήθηκε και καταργήθηκε ο θάνατος, κατέληξε ο π. Αθανάσιος.
Στη συνέχεια τελέσθηκε η επιμνημόσυνη Δέηση στην προτομή του Παύλου Μελά, στην πλατεία του
χωριού υπέρ αναπαύσεως όλων των πεσόντων υπέρ της Ελευθερίας της Μακεδονικής γης, παρόντος και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππα Πετσάλνικου, ο οποίος τίμησε και φέτος με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.
Αφού αναγνώσθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, στρατιωτικές αρχές και των σωμάτων ασφαλείας του Νομού Καστοριάς.
Οι εκδηλώσεις κατέληξαν με την επίσκεψη όλων των παρευρισκομένων στο σπίτι που φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί εκθέματα τόσο από την καθημερινότητα του Παύλου Μελά όσο και ιστορικά στοιχεία και αρχεία από την οργάνωση των ηρώων μας για την ελευθερία της Μακεδονίας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, απουσίαζε από τις φετινές εκδηλώσεις λόγω της συμμετοχής του ως Σύνεδρος τόσο στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας όσο και στις εργασίες της Διαρκούς Συνόδου.
Τέλος, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ημέρα του θανάτου του Παύλου Μελά, στον Βυζαντινό Ναό του 11ου αιώνος των Αγίων Ταξιαρχών, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας, τα οστά των οποίων φυλάσσονται εντός του Ιερού Ναού, που θα τελέσει και πάλι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος.





romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου