«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Στο φως 400.000 απόρρητα έγγραφα για το Ιράκ!



Ο αριθμός απωλειών αμάχων είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινωνόταν
Σχεδόν 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα η Wikileaks.
Τα ντοκουμέντα φέρνουν στο φως άγνωστες λεπτομέρειες για το είδος του πολέμου που διεξάγεται στο Ιράκ, την εμπλοκή του Ιράν, αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατών στις επιχειρήσεις. 
Τα βασικά σημεία που ξεχωρίζουν οι New York Times, από τον πακτωλό των πληροφοριών που περιέχονται στα έγγραφα, είναι:
-Ο αριθμός απωλειών μεταξύ των άμαχων Ιρακινών
-τόσο από τους ένοπλους Ιρακινούς, όσο και από τον αμερικανικό στρατό -είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινωνόταν από τις ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση Μπους.

-Τα βασανιστήρια ήταν κοινή πρακτική, όχι μόνο των δυνάμεων κατοχής, αλλά και των ιρακινών συμμάχων των ΗΠΑ.

-Ο στρατός του Ιράν έχει πολύ ευρύτερη εμπλοκή απ’ ό,τι αρχικώς πιστευόταν, παρέχοντας οπλισμό, εκπαίδευση και καταφύγιο στους Σιίτες του Ιράκ, αλλά και πολεμώντας απευθείας σε ορισμένες περιπτώσεις τις αμερικανικές δυνάμεις.

συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις πολεμικές επιχειρήσεις στον πόλεμο του Ιράκ ήταν χωρίς προηγούμενο. Οι αναθέσεις στρατιωτικών καθηκόντων σε εταιρείες ασφαλείας και στο
Αφγανιστάν είχαν τέτοιο εύρος, ώστε τελικώς να βρίσκονται στο θέατρο των επιχειρήσεων περισσότεροι «μισθοφόροι» παρά στρατιώτες.

Η WikiLeaks διοχέτευσε τα απόρρητα έγγραφα στους Times, το βρετανικό Guardian, τη γαλλική εφημερίδα LeMonde και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπό τον όρο ότι δεν θα τα δημοσιεύσουν πριν από τις 23 Οκτωβρίου. 
Έντονη ήταν η αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου, που ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη δημοσιοποίηση στρατιωτικών εγγράφων για το Αφγανιστάν από τη WikiLeaks, έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές συνεργατών των Αμερικανών και παρέσχε στους εχθρούς τους σημαντικές πληροφορίες. 
Η WikiLeaksδιατείνεται ότι έχει απαλείψει από τα έγγραφα ονόματα και άλλες πληροφορίες που θα μπορούσαν να εκθέσουν πρόσωπα.
«Ξέρουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις αλιεύουν στοιχεία από τα έγγραφα που διέρρευσαν για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας.
Με την αποκάλυψη τόσο ευαίσθητων πληροφοριών, η WikiLeaks εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας και των συμμαχικών μας δυνάμεων», είπε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Εφημερίδα Φιλελεύθερος 25/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου