«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο Κλίντον είχε χάσει τους κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών πυραύλων



Ο Μπίλ Κλίντον ήταν ένας χαρισματικός πρόεδρος με όραμα. Αλλά δεν είχε πάντα την υπομονή για τις πιο ενοχλητικές λεπτομέρειες της δουλειάς του - όπως το να έχει πάντα επάνω του τους μυστικούς κωδικούς που απαιτούνται για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.
Σύμφωνα με πρώην ανώτατο αξιωματικό, ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να χάσει για μήνες την ειδική πλαστική κάρτα με τους κωδικούς, η οποία στον Λευκό Οίκο αποκαλείται και «μπισκότο».
Χωρίς αυτήν θεωρητικώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει την εκτόξευση πυραύλου.

Η απίθανη αυτή αποκάλυψη γίνεται στα απομνημονεύματα του στρατηγού Χιου Σέλτον, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Μπιλ Κλί-
ντον. Το βιβλίο έχει τίτλο «Χωρίς Δισταγμό: Η Οδύσσεια ενός Αμερικανού Πολεμιστή».
Στο βιβλίο του ο στρατηγός Σέλτον αναφέρει: «Σε κάποια φάση της διακυβέρνησης Κλίντον οι κωδικοί ήταν χαμένοι για μήνες.  Αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Τεράστιο ζήτημα».
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον Κλίντον στο Λευκό Οίκο σίγουρα δεν θα εκπλαγούν.
Κανείς δεν μπορούσε να τον πιάσει σε θέματα πολιτικής, αλλά το να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ή
να κάνει άλλα πιο άχαρα πράγματα δεν ήταν εύκολο γι’ αυτόν.
Μια παρόμοια ιστορία αφηγείται και ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Πάτερσον. Λέει ότι την
επομένη της ημέρας που έγινε γνωστή η σχέση του Αμερικανού πρώην προέδρου με τη Μόνικα
Λουίνσκι, ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντιν το «μπισκότο», για να ανοίξει το «ποδόσφαιρο», δηλαδή τον χαρτοφύλακα, όπου φυλάσσονται οι δεύτεροι κωδικοί για να δοθεί η εντολή εκτόξευσης
πυρηνικών πυραύλων. Τότε ο Μπιλ Κλίντον τού είπε ότι δεν βρίσκει την κάρτα. «Νόμιζε ότι την είχε ξεχάσει επάνω», έγραφε ο Πάτερσον.  «Ειδοποιήσαμε επάνω, αρχίσαμε να ψάχνουμε σε όλο τον Λευκό Οίκο, και τελικά ομολόγησε ότι τους είχε χάσει.
Δεν θυμόταν πότε ήταν η τελευταία φορά που τους είχε δει».
Μπορεί ο Μπιλ Κλίντον να ήταν βέβαιος ότι η πυρηνική απειλή δεν υπήρχε πια και ότι η διαδικασία με την κάρτα των κωδικών ήταν πλέον περιττή. Διαφορετικά, το ολίσθημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί απροσεξία που αγγίζει τα όρια της παράλειψης καθήκοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου