«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η ευθύνη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στον Κίσιγκερ!




Πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, επέρριψε στον Χένρι Κίσινγκερ την ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου. 

Ο Τομ Μπόγιατ, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις μέρες εκείνες, σε ομιλία του σε διήμερο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, που έγινε στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέγραψε την αποτυχία ηγεσίας και πολιτικής από μέρους της ηγεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και ιδίως του υπουργού Χένρι Κίσινγκερ. 

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι ο Κίσινγκερ δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου και άφησε να εξελιχθούν μόνα τους τα τραγικά γεγονότα.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Ουάσινγκτον, στο συνέδριο μίλησε και ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζες Μπέιλι, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια λύση, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δύο κοινοτήτων, είναι εφικτή.
«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να
φτάσουμε σε δίκαιη και διαρκή λύση. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να πράξουμε οτιδήποτε οι δύο πλευρές θα θεωρήσουν υποβοηθητικό, κι αυτό του το έχουμε διαβιβάσει», δήλωσε.
Μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επανέλαβε την αναφορά της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ότι το στάτους κβο έχει διαρκέσει πάρα πολύ.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, υπό τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να επιτύχουν το σταθερό στόχο, ο οποίος είναι η επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα».
Ο κ. Μπέιλι ανέφερε ότι η διαδικασία είναι δύσκολη και εγκωμίασε την αποφασιστικότητα «του Προέδρου Χριστόφια και των Τουρκοκυπρίων ομολόγων του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, του κ. Ταλάτ και τώρα του κ. Έρογλου».
Ο κ. Μπέιλι επισήμανε ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Οι συνομιλίες συμπλήρωσαν δύο χρόνια και τώρα τα μέρη συζητούν ένα από τα δυσκολότερα κεφάλαια, το περιουσιακό. Νωρίτερα τα μέρη κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο περιουσιακό και οι ηγέτες εντατικοποίησαν τις διαπραγματεύσεις. Είμαστε ενθαρρυμένοι από τις προσπάθειες και καθώς οι ηγέτες θα επαναλάβουν αργότερα αυτόν το μήνα τις συνομιλίες τους, ελπίζουμε να φτάσουν σε συγκλίσεις».

Το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει
 
Στη διάρκεια του γεύματος μίλησαν, επίσης, ο πρώην βουλευτής Τζον Μπραδήμας κι ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση του Κογκρέσου μετά την τουρκική εισβολή. Ο Πολ Σαρμπάνης τόνισε στο ακροατήριο ότι, παρά τις απογοητεύσεις από την 36χρονη κατοχή, ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί.
Στην ομιλία του επέκρινε την πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων μετά το 1974, οι οποίες όχι μόνο δεν έσπευσαν να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ως όφειλαν εκ της αμερικανικής νομοθεσίας, που παραβιάστηκε με την εισβολή και χρήση αμερικανικών όπλων, αλλά όταν το επέβαλε το Κογκρέσο, αντί να πιέσουν μ’ αυτό την Αγκυρα, προσπάθησαν και κατόρθωσαν να το άρουν.
Ο κ. Σαρμπάνης επέστησε την προσοχή στους ομογενείς ότι το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες των Αμερικανών αξιωματούχων, γι’ αυτό η κοινότητα θα πρέπει με τις δραστηριότητές της να διασφαλίζει ότι θα παραμένει ψηλά στην ατζέντα, αξιοποιώντας και τη βοήθεια του Κογκρέσου.

Καταλήγοντας, αφού χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα, στα τελευταία 36 χρόνια, αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, δεν ήταν μέλος της ΕΕ.
Ενδιαφέρουσα ήταν η δεύτερη θεματική ενότητα, που κάλυψε την περίοδο μετά την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, μέχρι την τουρκική εισβολή, με εισηγητές τούς πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κίλι και Τομ Μπόγιατ, τον καθηγητή Χρήστο Ιωαννίδη και τον Ευγένιο Ρωσσίδη, με συντονιστή τον πρώην Αμερικανικό πρέσβη, Πάτρικ Θίρο.

Κωστάκη Αντωνίου
Σημερινή 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου