«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ξημερώματα Τετάρτης θα αρχίσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων στη Χιλή


Τελικές δοκιμές της μεταλλικής κάψουλας πραγματοποιούνται από τις ομάδες διάσωσης.
Σαντιάγο: Ολοκληρώθηκε η σήραγγα που θα μεταφέρει τους 33 παγιδευμένους μεταλλωρύχους στην ελευθερία. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού αναμένεται να αρχίσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα, ώρα Κύπρου: 06:00 το πρωί της Τετάρτης).
Οι δοκιμές που έχουν γίνει στην βοηθητική σήραγγα έως το βάθος των 610 μέτρων με την ειδική μεταλλική κάψουλα, όπου θα επιβιβαστούν οι μεταλλωρύχοι ήταν επιτυχείς, ανακοίνωσε ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Γκόλμπορν.
Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν να αρχίσουν την διαδικασία διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα).
«Η επένδυση του φρεατίου ολοκληρώθηκε το πρωί και οι δοκιμές έδειξαν ότι τώρα μπορεί να αρχίσει η χρήση του κλωβού» με τη βοήθεια του οποίου οι 33 εγκλωβισμένοι θα ανέβουν στην επιφάνεια της γης, τόνισε ο βουλευτής και πρώην μεταλλωρύχος Κάρλος Βίτσες, μιλώντας από την περιοχή του Σαν
Χοσέ.
Το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται νύχτα και μέρα για τη σωτηρία των 33 μεταλλωρύχων ενισχύει τα σημεία του φρεατίου όπου το χώμα δεν είναι τόσο σκληρό για να μπορέσει να ανεβοκατεβαίνει ανεμπόδιστα ο μεταλλικός κλωβός διαμέτρου 53 εκατοστών, προκειμένου να ανέβουν στην επιφάνεια οι εγκλωβισμένοι.
Παράλληλα, συνεχή τεστ γίνονται και στους 33 μεταλλωρύχους για να προετοιμαστούν ψυχολογικά να ανέβουν στην επιφάνεια, ενώ ειδικά τεστ θα δείξουν σε πιο βαθμό παρουσιάζουν στρες, ώστε να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Σημειώνεται ότι για το ανέβασμα στην επιφάνεια καθενός από τους 33 αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό
 philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου