«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Χιλή. Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι μεταλλωρύχοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, ενώ ήδη οι πρώτοι πέντε βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.

Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες.

Στο ορυχείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και υποδέχεται τους μεταλλωρύχους.

Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις.

Συγγενείς των μεταλλωρύχων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους. Για «θαύμα» μίλησε ο Σ.Πινιέρα.

Αυτός που ανασύρθηκε τρίτος κατά σειρά είναι ο Χουάν Ιγιάνες, 52 χρόνων, και θα ακολουθήσει ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 χρόνων ο μοναδικός μη Χιλιανός μεταξύ των 33 μεταλλωρύχων.

ΝΕΑ 13/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου