«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΑNA(N)σταίνει το σχέδιο !!



Δριμεία επίθεση Κολοκασίδη κατά Χριστόφια-Κυπριανού
Φορτώνουν στον Τάσσο τις παραχωρήσεις τους και προσβάλλουν τη μνήμη του γιατί δεν μπορεί να τους απαντήσει, καταγγέλλει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πώς μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων Πρόεδρος του 18%;
Νέα σκληρή επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ εξαπέλυσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων το Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ ότι προσβάλουν τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου και του φορτώνουν τις δικές τους παραχωρήσεις, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να απαντήσει.
Υποστήριξε ακόμη ότι «είναι οι μετέωρες γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας που δοκιμάζουν τις σχέσεις ΔΗΚΟ-Προεδρικού και όχι τα λεγόμενα που απλώς διαπιστώνουν το πρόβλημα».
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κολοκασίδης χαρακτήρισε το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Χριστόφια προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως «άκρως
ανησυχητικό». Από αυτό, πρόσθεσε, συνάγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποιεί ως άξονα αναφοράς στη διαπραγμάτευση το σχέδιο Ανάν. «Πώς είναι δυνατόν να λέγεται ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και από την άλλη το σχέδιο να ανασταίνεται στις διαπραγματευτικές θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε.
Σε παρατήρηση ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε για να καταδειχθεί η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων, ο κ. Κολοκασίδης παρατήρησε ότι όταν ισχυρίζεσαι ότι ένα σχέδιο είναι νεκρό, όταν είσαι διαπραγματευτής και το επικαλείσαι ως σταθερό σημείο αναφοράς, είναι πολύ επικίνδυνο. «Μπορείς να ισχυριστείς το παράλογο των θέσεων διά της επίκλησης των προνοιών του διεθνούς δικαίου που είναι ουσιαστικά η δική μας αφετηρία», τόνισε.
Αναφερόμενος στις έντονες επιπλήξεις που δέχθηκε από τον Άντρο Κυπριανού για δήλωσή του ότι η
εκ περιτροπής προεδρία ήταν παλαιότερη τουρκική θέση την οποία υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κολοκασίδης διερωτήθηκε γιατί ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επιλέγει τόνους επίπληξης ωσάν να απευθύνεται σε μαθητές.
Ο κ. Κολοκασίδης χαρακτήρισε ανακριβή τον ισχυρισμό του Α. Κυπριανού ότι η εκ περιτροπής προεδρία περιλαμβανόταν στα σχέδια Ανάν και ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόβλεπαν πρόεδρο και αντιπρόεδρο, αλλά προεδρικό συμβούλιο με διάχυτες εξουσίες. Κατηγόρησε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι προσφεύγουν σε τεθνεώτα που δεν μπορεί να απαντήσει και προσβάλλουν τη μνήμη του για να δικαιολογήσουν τις δικές τους παραχωρήσεις.
«Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος ουδέποτε κατέθεσε στη διαπραγμάτευση θέση για προεδρία εκ περιτροπής», είπε και πρόσθεσε ότι η κωδικοποίηση που έγινε το 2005 στο Εθνικό Συμβούλιο σκόπευε να συνοψίσει τις θέσεις των κομμάτων και ο τότε Πρόεδρος είχε ρητώς επιφυλάξει το δικαίωμα να προσθέσει τις δικές του διαφωνίες πέραν αυτών της κωδικοποίησης. Υπενθύμισε ότι το σχέδιο Ανάν παραμερίστηκε εντελώς ως βάση για διαπραγμάτευση και ως άξονας αναφοράς. Ο κ. Κολοκασίδης διερωτήθηκε γιατί ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικαλούνται το σχέδιο. «Αν θεωρούν», πρόσθεσε, «ότι οι πρόνοιες του σχεδίου μας δεσμεύουν καθ' οιονδήποτε τρόπο, σημαίνει ότι διατηρούν ως σημείο αναφοράς το σχέδιο, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση του λαού και τις δεσμεύσεις που κατά καιρούς ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Και Τούρκος... καγκελάριος;
Ο κ. Κολοκασίδης κάλεσε όσους υποστηρίζουν την εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο να εξηγήσουν «πώς μπορεί να είναι δημοκρατικό ένα πολίτευμα που προβλέπει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία του 82% να μετατρέπεται σε μειοψηφία της μειοψηφίας. Και πώς μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν το 82%, ένας Πρόεδρος που εκλέγεται και ουσιαστικά λαμβάνει εντολή από τη μειοψηφία του 18%». Τέλος διερωτήθηκε εάν στη Γερμανία που υπάρχει μεγάλη μειονότητα Τούρκων θα πρέπει και εκεί να δικαιούνται μια θητεία στο πηδάλιο της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Ομήρου: Ατυχείς και αδόκιμες

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ατυχείς, αδόκιμες και επιζήμιες τις αναφορές και τις συγκρίσεις με το σχέδιο Ανάν που περιλήφθηκαν στην επιστολή του Προέδρου Χριστόφια. «Το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί οριστικά και αμετάκλητα από τον κυπριακό Ελληνισμό και η όποια αναφορά σε πρόνοιές του, έστω για σκοπούς συγκρίσεων, εμπεριέχει κινδύνους», τόνισε.

Σημερινή  20/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου