«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Υπό το κράτος πανικού ζητούν αναγνώριση ψευδοκράτους

 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Υπό το κράτος του πανικού που δημιούργησε η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς-Αποστολίδη επανέρχονται οι αδιάλλακτες φωνές στα τουρκικά ΜΜΕ. Άρθρο στην εφημερίδα «Χουριέτ» εισηγείται όπως ξεκινήσει εκστρατεία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Συγκεκριμένα, η αρθρογράφος Φεράι Τινκ κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν αξιοποίησαν σωστά το διεθνές κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την τουρκική πλευρά. «Η τουρκική κυβέρνηση και η διοίκηση Ταλάτ, που ήθελαν να ξεγλιστρήσουν από τις επικρίσεις που στρέφονταν εδώ και χρόνια εναντίον της τουρκικής πλευράς, αλλά και της Τουρκίας, για τη μη διαλλακτική πολιτική που ακολουθούσαν, υιοθέτησαν μια παθητική στάση, η οποία έγινε αιτία να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους», υποστηρίζει.
Επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση και το ψευδοκράτος ότι, όταν η υπόθεση Όραμς οδηγήθηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δεν διατύπωσαν καμία αντίρρηση και τήρησαν παθητική στάση, ενώ, κατά την άποψη της Τινκ, εάν διατύπωναν αντίρρηση, οι απόψεις τους εκείνη την περίοδο, θα είχαν περισσότερη επιρροή και θα είχαν φέρει θετικότερη αντιμετώπιση.
«Στην Κύπρο τώρα τα πράγματα περιπλέκονται», τονίζει. «Οι συνομιλίες δεν δίνουν μεγάλες ελπίδες. Όμως σήμερα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από μια μόνιμη λύση, η οποία θα εξασφαλίζει στο
νησί ειρήνη».
Η Τουρκάλα αρθρογράφος εισηγείται να εγκαταλειφθούν «οι παλιές μέθοδοι». Πλέον, καταλήγει, επέστη ο χρόνος να κάνουμε άλματα για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και να θέσουμε το Κυπριακό
στο κατάλογο των θεμάτων που έχουν προτεραιότητα.

Δεν διακόπτει τις συνομιλίες
Στο μεταξύ, η κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει τις παροτρύνσεις του Αρχιεπισκόπου για διακοπή των συνομιλιών. Καμιά σοβαρή και υπεύθυνη ανάλυση των δεδομένων δεν μπορεί να δικαιολογήσει διακοπή των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με υπαιτιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Απαντώντας σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το θέμα της διακοπής των συνομιλιών το έχουμε συζητήσει και το έχουμε απαντήσει αρκετές φορές. «Εάν εμείς διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις, τότε θα κάνουμε το καλύτερο δώρο στην Τουρκία και στην επικοινωνιακή πολιτική που αναπτύσσει, που θέλει και επιδιώκει να βγάζει την Τουρκία μπροστά ως τη χώρα που ενδιαφέρεται και εργάζεται για λύση του Κυπριακού», τόνισε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Χριστόφια «σοβαρό και υπεύθυνο διαπραγματευτή», που δεν πρόκειται δώσει ένα τέτοιο δώρο στην Τουρκία και θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθεια για να επιτευχθεί «λύση δίκαιη υπό τας περιστάσεις» και λειτουργική.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας στην εκπομπή «Προεκτάσεις» του ΡΙΚ, εισηγήθηκε τη διακοπή των συνομιλιών μετά την κατάθεση των απαράδεκτων τουρκικών προτάσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λειτουργικής λύσης.

Περιμένουν συγκλίσεις
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί και δεν έχει λεχθεί τίποτα για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ανέφερε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ο δεύτερος κύκλος των εντατικών διαπραγματεύσεων, να δούμε και τα αποτελέσματα, διότι ο στόχος των εντατικών είναι να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις, ειδικά σε τρία ζητήματα που έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων, στη διακυβέρνηση, στην οικονομία και στα ευρωπαϊκά θέματα».
Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί και το περιουσιακό και η Κυβέρνηση περιμένει να δει τα αποτελέσματα, να τα αξιολογήσει και να τα κρίνει.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και ο χρόνος της επίσκεψης, εξαρτάται από τον ίδιο και από το δικό του πρόγραμμα.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου