«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοφανής συσκότιση στην Κύπρο.

Oύτε μια δήλωση από τον Πρόεδρο για τη «σημαντική πρόοδο»
 
Το στόμα του κλειστό κράτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τη «σημαντική πρόοδο» που ανακοίνωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ χθες. Σε αντίθεση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έσπευσε να δώσει κάποιες -υποτυπώδεις έστω- διευκρινίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έκανε ούτε τις καθιερωμένες του δηλώσεις στα ΜΜΕ, ρίχνοντας έτσι τις εξελίξεις στο σκοτάδι. Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργούνται, βεβαίως, σε σχέση με τη σκοπιμότητα της στάσης αυτής, καθώς, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος να παίζει κρυφτούλι με το χρόνο, καθώς δεν θέλει να κληθεί να δώσει εξηγήσεις πριν από την επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν και την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ταλάτ.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι, εκ πρώτης όψεως, εκτός από τους πολίτες αποκλείστηκαν από την ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου! Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, νωρίς το βράδυ, αρκετές ώρες, δηλαδή, μετά το πέρας της συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε να παίρνει έναν - έναν τους κομματικούς αρχηγούς στο τηλέφωνο, ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση. Οι επαφές αυτές έγιναν εκ του προχείρου και η πληροφόρηση που έδωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν σύντομη και επιφανειακή, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Η προφανής κίνηση της σύγκλησης έκτακτου Εθνικού Συμβουλίου, μέχρι χθες το βράδυ δεν φαίνεται να τροχοδρομείτο. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλλον αποφεύγει τη διαβούλευση, αλλά και τις... επισημότητες σε αυτό το χρονικό σημείο και προτιμά να περιοριστεί στο «να κάνει το καθήκον του», να πει, δηλαδή, σε χοντρές γραμμές τι έγινε, χωρίς να μπει στη διαδικασία του διαλόγου. Έτσι, άλλωστε, θα περιορίσει στο μίνιμουμ και τις διαρροές εκείνες που θα περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση.
Μικρές συγκλίσεις, μεγάλες απορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος φέρεται να είπε στους κομματικούς αρχηγούς ότι γίνεται
πολύ κακό για το τίποτα. Δηλαδή, για λόγους σκοπιμότητας -είναι, άλλωστε, πλέον γνωστό τοις πάσι ότι τα Ηνωμένα Έθνη όχι απλώς ευνοούν, αλλά καίγονται για την επανεκλογή Ταλάτ- οι μερικές συγκλίσεις μεταξύ των δύο συνομιλητών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, έχουν αναχθεί σε
«σημαντική πρόοδο». Οι δύο τομείς στους οποίους επήλθαν οι νέες συγκλίσεις είναι το δίκαιο της θάλασσας και το ζήτημα με τα ξεχωριστά FIR. Στο μεν δίκαιο της θάλασσας, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να κινήθηκε προς την κατεύθυνση της δικής μας πρότασης, στους δε χωριστούς εναέριους χώρους αποδέχθηκε μεν ότι το FIR πρέπει να είναι ένα, αλλά επιθυμεί να χωρίζεται σε περιοχές, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για μικρές συγκλίσεις στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς και στο διαχωρισμό εξουσιών σε σχέση με κάποιες εξωτερικές σχέσεις, που σχετίζονται κυρίως με το εμπόριο.
Θέλουν σωστή ενημέρωση
Πάντως, από τις δηλώσεις που έκαναν χθες τα κόμματα, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι επιθυμούσαν να τύχουν πολύ πιο διεξοδικής ενημέρωσης, τόσο σε σχέση με τις συγκλίσεις και την πρόοδο, όσο και επί της ουσίας της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ σε αυτό το χρονικό σημείο.
Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν στις εντατικές συνομιλίες πριν από την άφιξη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. «Θα έπρεπε να γνωρίζει και η ε/κ ηγεσία τι είναι αυτό που αποτέλεσε την πρόοδο και ιδιαίτερα προ της καθόδου του ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», τόνισε, σημειώνοντας πως τέτοιες κρίσιμες ώρες, το Κυπριακό δεν είναι θέμα του ενός, είναι θέμα του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας όπως και του συνόλου του λαού. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Κυβέρνησης, «έτσι ώστε να ενημερωθούμε, για να μπορούμε να δώσουμε την απαιτούμενη στήριξη ή να επισημάνουμε στον Πρόεδρο ότι υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία ενδεχόμενα να υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις και συνεπώς δεν είναι θέμα του Προέδρου να συμφωνήσει, αλλά και θέμα του λαού να αποδεχθεί κάτι που συμφωνείται».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι «πολλά κυκλοφορούν και πολλά λέγονται τις τελευταίες ημέρες. Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχουμε, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε σύγκλιση, ούτε σημαντική πρόοδος».
Πρόσθεσε, δε, ότι «τα όποια αποτελέσματα θα πρέπει να σταθμιστούν, να εκτιμηθούν και να αναλυθούν στις σωστές τους διαστάσεις και όχι κατ’ ανάγκην υπό την ομπρέλα που καθηκόντως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να παρουσιάζουν».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι, αν η πρόθεση του Μπαν Κι Μουν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, «είναι να παρουσιάσει μια ψευδεπίγραφο πρόοδο στις συνομιλίες στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και των σχέσεων με την ΕΕ, η παρουσία του θα είναι αρνητική και θα εξυπηρετήσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς». Πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα για την επιλογή του χρόνου επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο» και τόνισε ότι, εάν έρχεται στο νησί «για να επισημάνει την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και να την καλέσει σε αλλαγή της συμπεριφοράς της, καλώς».
«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα της συντονισμένης προσπάθειας και καθήκον μας να προχωρήσουμε άμεσα σε δράση, διότι αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία, στην πατρίδα μας, στον Ελληνισμό της Κύπρου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ντίνος Πασπαλλίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τους Ελληνοκυπρίους και η όλη μεθόδευση «σκοπό έχει την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων». Το Κίνημα Οικολόγων, τόνισε, εκτιμά «ότι, εάν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ήθελε πραγματικά να επαναφέρει τις συνομιλίες στην ορθή πορεία, όφειλε να οδεύσει πρώτα προς την Άγκυρα, όπου γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και διαμορφώνονται οι προτάσεις των Τούρκων».
Όταν έρθει ο Μπαν…
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε διάφορες πτυχές του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Οι δύο συνομιλητές, πρόσθεσε, «έχουν αποχωρήσει από τη συνάντηση αισθανόμενοι θετικά». Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε επίσης ότι θα μπορούν να λεχθούν περισσότερα γύρω από το αποτέλεσμα της χθεσινής ημέρας και της προόδου που έχει επιτευχθεί κατά την ερχόμενη εβδομάδα, «όταν ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) θα είναι εδώ και οι ηγέτες συναντηθούν μαζί με τον Γενικό Γραμματέα τη Δευτέρα το απόγευμα».
Ερωτηθείς, αν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του κεφαλαίου διακυβέρνηση, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις μελλοντικές συναντήσεις Χριστόφια-Ταλάτ, και το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαδικασία των συνομιλιών, ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε πως οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με το μελλοντικό προγραμματισμό κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα με τον κ. Μπαν.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις δικές του δηλώσεις από τα κατεχόμενα, επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, τα λεγόμενα του Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «έρχεται για να επιδείξει και να εκφράσει την υποστήριξή του προς τη διαδικασία», διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον έχει οποιαδήποτε αιτήματα προς τις δύο πλευρές. Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν αποφασίστηκε κατά πόσον θα υπάρξει διακοπή των συνομιλιών, λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ανέμενε πριν από την πραγματοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ότι επιτεύχθηκε «μερική» πρόοδος και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά υπέβαλε ένα πακέτο προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Πρόσθεσε, δε, ότι συζήτησαν θέματα από αυτό το πακέτο και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά ανέμενε να επιτευχθεί μια γενική συμφωνία πάνω σε αυτά τα θέματα, αφήνοντας, ουσιαστικά, να νοηθεί, ότι είναι επί των δικών του προτάσεων που έγινε η συζήτηση. Όπως είπε, μπορεί να λεχθεί ότι «έφτασαν σοβαρά κοντά ο ένας στον άλλο», ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν τη συμφωνία επί αυτών των θεμάτων.
Να σπρώξει τον Ταλάτ
Πάντως, η άποψη ότι ο πραγματικός λόγος επίσκεψης του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο δεν είναι ουσιαστική πρόοδος, αλλά η ώθηση και η ενίσχυση της υποψηφιότητας Ταλάτ, είναι διάχυτη και στα κατεχόμενα, όπως διαφαίνεται από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο. «Για να παρέμβει υπέρ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις επικείμενες ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα έρχεται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο», υποστηρίζει ο λεγόμενος σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων αγωνιστών. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος ισχυρίζεται ότι τον Μπαν Κι Μουν θα ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Ισχυρίζεται, ακόμη, ότι, όπως και στα δημοψηφίσματα, έτσι και τώρα θα κάνουν θραύση τα δολάρια, τα ευρώ και οι υποσχέσεις.
Η εφημερίδα «Βολκάν» αφιέρωσε χθες το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ έχοντας τίτλο: «Άρχισαν οι παρεμβάσεις στις ‘εκλογές’». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολιτικοί κύκλοι στο ψευδοκράτος υποστηρίζουν ότι με την επίσκεψή του ο κ. Μπαν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πλησιάζουμε στη λύση του Κυπριακού και κατ' αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η «Χαβαντίς» ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να προβεί σε βαρυσήμαντες δηλώσεις.
Και ο Ντερβίς Έρογλου αισθάνεται ότι ο Μπαν Κι Μουν δεν έρχεται γιατί έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ, ανέφερε ότι είναι πρόωρη η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καμία συμφωνία στο Κυπριακό. Ο κ. Έρογλου είπε ότι οι δύο πλευρές δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν προς το συμφέρον τους την επίσκεψη αυτή. Οι συνομιλίες, είπε, συνεχίζονται και το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι μια κάποια σύγκλιση στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Ανέφερε ακόμη ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν μπορεί να επιλυθεί, εάν πρώτα δεν επιλυθούν όλα τα ζητήματα.
Βγήκε το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μπαν Κι Μουν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ο Γ.Γ. θα έχει κατά πάσα πιθανότητα δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια, μία με τον Ταλάτ και μία κοινή. Φθάνει στην Κύπρο αύριο το βράδυ, στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, και τη Δευτέρα θα έχει τόσο χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όσο και μια κοινή συνάντηση το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπαν θα προβεί σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά δεν θα δεχθεί ερωτήσεις. Ακολούθως, είναι πιθανόν ότι θα έχει συνάντηση, υπό τη μορφή δείπνου, με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Τη Δευτέρα το πρωί θα συναντηθεί αρχικά με το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή. Ακολούθως θα έχει χωριστή συνάντηση πρώτα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στις 14.30 της ίδιας ημέρας ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην οικία του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Θα ακολουθήσει στις 16.15 η κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο συνομιλητές.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μπαν θα παρευρεθεί σε δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, στην οποία θα παρευρεθούν διπλωμάτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου.
Ετοιμάζεται διαμαρτυρία
Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το προσφυγικό σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, τη Δευτέρα το απόγευμα, στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη. Το σωματείο, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις, υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ, το στήριγμα των μικρών Κρατών που έπρεπε να είναι, φαίνεται ότι εξελίσσεται σε υπηρέτη των ξένων συμφερόντων. «Επειδή, δε, τόσο οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ στην Κύπρο όσο και ο ίδιος ο Γ.Γ. αρνούνται να δουν και να μιλήσουν με το λαό και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιμένουν να απαιτούν για την Κύπρο μεταχείριση την οποία επιβάλλει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, η Αδούλωτη Κερύνεια αποφάσισε την οργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σκοπός της εκδήλωσης, προστίθεται, «είναι να διαμαρτυρηθούμε, διότι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ επιτρέπουν να συζητούνται στο Κυπριακό στοιχεία λύσης τα οποία αντίκεινται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, να διαμαρτυρηθούμε, διότι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ στηρίζουν τις θέσεις του κατακτητή και βιαστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και να απαιτήσουμε από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ να τερματίσουν το διάλογο που γίνεται στη βάση των κατοχικών δεδομένων».
«Να απαιτήσουμε σεβασμό στα δίκαια και τα δικαιώματά μας, να απαιτήσουμε την απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, να επαναλάβουμε ότι απαιτούμε ελευθερία, δικαιοσύνη, ίση μεταχείριση και να διαδηλώσουμε ότι ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε τα ανθρώπινά μας δικαιώματα και ποτέ δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς, και να διαδηλώσουμε ότι αγωνιζόμαστε τόσο για τη δική μας ελευθερία και δικαίωση, αλλά και για να διαφυλάξουμε τις αρχές του ΟΗΕ, ο οποίος ιδρύθηκε για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Καλούμε κάθε Κύπριο πατριώτη να δώσει το παρών του, καταλήγει η ανακοίνωση.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου