«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Εξοργισμένη η Ευρώπη με την Τουρκία στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Η κύρια είσοδος των λαθρομεταναστών

Επί τέσσερα χρόνια η Τουρκία αρνείται να υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών, θεωρώντας ότι δεν την συμφέρει (γιατί άραγε;) και ταυτοχρόνως αρνείται να εφαρμόσει την σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2002.
Την ίδια ώρα, η προσπάθειά της να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, μέσω του οργανισμού Frontex, όχι μόνο απέτυχε αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές γι αυτήν κλίμα, τουλάχιστον σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Frontex εκτελεί στο Αιγαίο, όπως και σε άλλες περιοχές των ευρωπαϊκών συνόρων, αποστολές για τον έλεγχο της ροής λαθρομεταναστών, η παρουσία των οποίων αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, προκαλεί τριβές στις Βρυξέλλες και αναμένεται το επόμενο διάστημα, επί της τωρινής ισπανικής προεδρίας, να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
Ένας από τους πλέον αρνητικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δημοσίως πλέον κατηγορείται ότι όχι μόνο δεν ελέγχει τα σύνορά της –κυρίως στο Αιγαίο- αλλά και διευκολύνει –με τη συμμετοχή μάλιστα κρατικών υπηρεσιών- την έξοδο λαθρομεταναστών στα νησιά του Αρχιπελάγους.
Σύμφωνα ε πληροφορίες ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών πηγών, αυτή την εποχή περίπου 150.000 λαθρομετανάστες περιφέρονται στα τουρκικά παράλια, αναζητώντας τρόπους να περάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί είτε για να παραμείνουν στη χώρα μας είτε για να προωθηθούν στη συνέχεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι εναέριες παρακολουθήσεις των τουρκικών παραλίων από τα αεροπλάνα της Frontex έχουν πολλές φορές περιπετειώδη εξέλιξη, λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων που υφίστανται από τα τουρκικά ραντάρ, καθώς οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι δήθεν πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο…
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Τουρκία επιχείρησε να κατοχυρώσει μέσα από μία ευρωπαϊκή συμφωνία τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», χωρίς όμως αποτέλεσμα και από τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής. Ελπίζεται ότι οι πιέσεις θα αποδώσουν καρπούς το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ εμπειρογνομώνων από την Τουρκία και την Ε.Ε. για την επίτευξη μίας συμφωνίας, η τουρκική στάση ήταν αλλοπρόσαλλη και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πιέζουν για συμφωνία καθώς το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Τουρκία ζητά να ενταχθεί στις επιχειρήσεις της Frontex, που είναι το τελικό στάδιο της συμφωνίας, κάτι που θα φάνταζε λογικό για οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά όχι για την Τουρκία, η οποία μέσω της συμμετοχής της αποσκοπεί στο να καθορίσει τις πτήσεις των ευρωπαϊκών αεροσκαφών, κάτι που φυσικά η Ελλάδα δεν συζητά, και εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ούτε η Ε.Ε.
Απέδωσαν οι αντιδράσεις
Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν καταδείξει ότι σε αυτή την περίπτωση οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι πολύ καλά ενημερωμένοι μετά από έντονη ελληνική κινητικότητα και αφού διεφάνησαν οι προθέσεις της Άγκυρας.
Εξίσου αρνητικός έναντι της Άγκυρας ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ίλκα Λαΐτινεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Από διπλωματικές πηγές, πάντως, χαρακτηρίστηκε ως ατυχής η δήλωση ότι η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα με την Τουρκία, αν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί. Για τον απλό λόγο ότι είναι αδύνατον να κλείσουν τα σύνορα, πέραν του ότι το θέμα είναι να εκτεθεί διεθνώς η Τουρκία και να αναγκαστεί να συμμορφωθεί και όχι να υπάρχουν τριβές στα σύνορα.
Πηγή: Εφ. Veto     kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου