«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας

Συμμετοχή της Αγκυρας στους δύο αγωγούς και άνοιγμα στον τουρισμόΒλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στη Μόσχα.
Με σειρά σημαντικών συμφωνιών, Ρωσία και Τουρκία επισφράγισαν τη θεαματική σύσφιγξη των σχέσεών τους, ύστερα από τις χθεσινές συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Στη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν, τη δέκατη από το 2004, αποφασίστηκε η υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας - Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Σαμψούντα - Τσεϊχάν και η τουρκική συμμετοχή στον αγωγό South Stream. Η Ρωσία ανέλαβε να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, ενώ την άνοιξη θα καταργηθεί η βίζα μεταξύ των δύο κρατών, γεγονός που προοιωνίζεται μεγάλα κύματα Ρώσων τουριστών στη γείτονα.

Με διπλωματικές ενέργειες για σεμινάριο και με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μισή ημέρα «έβαλε στην τσέπη του» το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, άναψε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του, προσκάλεσε τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, ενώ συμφώνησε να καταργηθεί η βίζα για τους Ρώσους, από την προσεχή άνοιξη, που επισκέπτονται την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε, βάσει πρωτοκόλλου, πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα, με τον κ. Ερντογάν να δηλώνει πως η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτόν είναι υποδειγματική, συμπληρώνοντας πως οι δυνατότητες είναι πολλές όχι «μόνο» στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και σε εκείνο του πετρελαίου και στα παράγωγα προϊόντα του. Με την άποψη αυτή συμφώνησε απόλυτα ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως η επίσκεψη Ερντογάν είναι μια καλή ευκαιρία για να εδραιωθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία.
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Ρώσο ομόλογό του. Ο κ. Πούτιν,
αφού εξήρε το ρόλο του ομολόγου του στη μεταμόρφωση των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στον όγκο των διμερών συναλλαγών, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ο οποίος ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, η Τουρκία έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ρωσίας για την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας - Ιταλίας για τον αγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν υπέγραψε κοινή διακήρυξη με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.
Η Τουρκία επίσης δεσμεύτηκε πως έως τις 10/11/2010 θα μπορεί να δώσει άδεια για την κατασκευή του South Stream στα χωρικά της ύδατα. Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των τουρκικών εταιρειών ενέργειας, σημειώνοντας πως ήδη η ρωσική Στροϊντρανσγκάζ συνομιλεί με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Κωνσταντινούπολης.

news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου