«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Ελληνοτουρκική ... σύγκρουση στα Ίμια

▅ Από τη σύγκρουση μεταξύ του περιπολικού του Λιμεναρχείου  Καλύμνου και τουρκικής ακταιωρού (φωτό από τουρκικό site)

ΕΝΤΑΣΗ ΓΥΡΩ από τα Ίμια προσπαθούν και πάλι να δημιουργήσουν οι Τούρκοι. Χθες, στις 11.30 το μεσημέρι, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ περιπολικού του Λιμεναρχείου Καλύμνου (αρ. 50) και τουρκικής ακταιωρού (αρ. 302), όταν το ελληνικό σκάφος προσπάθησε να απομακρύνει τουρκική ανεμότρατα που ψάρευε παράνομα τσιπούρες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε παρενέβη η τουρκική ακταιωρός, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο σκάφη, τα οποία υπέστησαν ελαφρές ζημιές. Στην περιοχή ψάρευαν χθες 22 μικρά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και τη Λέρο.

Διάβημα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών των λιμενικών σωμάτων των δύο χωρών και δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο, αλλά τα δύο σκάφη παρέμειναν στην περιοχή μέχρι αργά το απόγευμα που αποχώρησαν όλα τα αλιευτικά. Παρ΄ όλα αυτά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να προβεί σε σχετικό διάβημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή γύρω από τα Ίμια- εκτός από τα ελληνικά αλιευτικά- ψαρεύουν μία τουρκική ανεμότρατα και δύο γρι γρι και συνεχώς το περιπολικό του Λιμεναρχείου παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα απομακρύνει, όταν βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Και σε μια τέτοια προσπάθεια που έγινε χθες σημειώθηκε και η σύγκρουση με την τουρκική ακταιωρό που συνεχώς περιπολεί στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει αυτήν την περίοδο την αλιεία με γρι γρι και ανεμότρατες, αλλά οι Τούρκοι ψαρεύουν με δίχτυα στα ελληνικά νερά, σε αντίθεση με τα σκάφη από την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω που ψαρεύουν τσιπούρες με παραγάδια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων κ. Γιώργος Κατσοτούρχης δήλωσε ότι «με τον παράνομο τρόπο που ψαρεύουν οι Τούρκοι δυσκολεύουν αφάνταστα τους Έλληνες να ρίξουν παραγάδια ακόμη και στα ελληνικά νερά και έτσι έχουμε την ένταση των τελευταίων ωρών που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη έκταση στο χθεσινό περιστατικό γύρω από τα Ίμια, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά αλιευτικά ψαρεύουν μέσα στα τούρκικα νερά!..

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου