«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ευτυχώς η λογική πρυτάνευσε. Χωρίς ΝΔ νέα (κατοχική) κυβέρνηση σχηματίζει το ΠΑΣΟΚ


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για το ναυάγιο των συνομιλιών για συναίνεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή.

Σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα προχωρήσει τελικώς ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας στο διάγγελμά του πως δεν ευώδωσαν οι προσπάθειες συναίνεσης και συνεργασίας με την αντιπολίτευση. Ο κ. Παπανδρέου στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ στις σημερινές συνομιλίες και δήλωσε πως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.
Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.
Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.
Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς
Κύκλο επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός επιζητώντας τη συναίνεση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για τις περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως όρους για κυβέρνηση κοινής αποδοχής να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου δέχεται υπό προϋποθέσεις να μην είναι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είδε τον κ. Σαμαρά διστακτικό στην πρότασή του για κυβέρνηση κοινής αποδοχής, πρότεινε ο ίδιος να μην είναι στην θέση του πρωθυπουργού, εφόσον τα δύο κόμματα συμφωνήσουν σε μείζονα ζητήματα της πολιτικής ζωής.
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας, εξάλλου, με συνεργάτες του φέρεται να είπε ότι ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές του, έχει πάρει τις αποφάσεις του, ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι θα προχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προσπάθεια να βάλει τη χώρα σε μια νέα εποχή, για να μη ξαναζήσουν οι Έλληνες πολίτες όσα ζουν σήμερα.
Κατά τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της συνομιλίας ο αρχηγός της ΝΔ προσπαθούσε να υπεκφύγει, ταλαντευόταν και δεν συζητούσε επί της ουσίας.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στη 13:00 ο πρωθυπουργός είχε την έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα, τη ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπούλια σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις δρομολογημένες, ήδη, κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφισή του, ενώ όπως ανακοινώθηκε αργότερα θα απευθύνει διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό ανέφερε πως «είναι μια στιγμή που απαιτείται πανεθνική προσπάθεια».
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Απαιτείται πανεθνική προσπάθεια. Γιατί είμαστε σε μια ιστορικά κρίσιμη στιγμή και στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Όπως ξέρετε, πιστεύω και θεωρώ ότι είναι και ευεργετικό για τα συμφέροντα της χώρας η εθνική συνεννόηση. Εγώ, ακόμα και σήμερα, είμαι σε επαφή και επικοινωνώ με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την άλλη πλευρά, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και εμείς έχουμε, και εγώ έχω επίγνωση των ευθυνών των δικών μου, της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στη χώρα.
Και γι' αυτό, σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση».
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Παπαρήγα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ζητώντας για άλλη μία φορά συναίνεση στα μέτρα για την οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα αρνήθηκε να δώσει τη συναίνεεσή της και εξέφρασε την αντίθεση της παράταξής της για το Μεσοπρόθεσμο. Κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν τέθηκε θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν πηγές από τον Περισσό.
Ανοιχτός σε διάλογο ο Φ. Κουβέλης
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, από τον οποίο ζήτησε επίσης συναίνεση. Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο και προτάσεις.
Συνάντηση Καρατζαφέρη – Παπούλια την Πέμπτη
«Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 14:30». «Οι κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα. Επιβάλλονται γενναίες αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός, όσο ακόμα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ελπίζουμε να τις πάρει. Κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα». Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο ΛΑΟΣ, με ανακοίνωση του, καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει «γενναίες αποφάσεις"και κάνει λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου». Όπως επισημαίνεται απο το ΛΑΟΣ αυτές οι «κινήσεις» επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα. Ο ΛΑΟΣ καλεί τον κ. Παπανδρέου να λάβει τις «γενναίες αποφάσεις» όσο ακόμη «διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων» γιατί όπως υποστηρίζει «κινδυνεύει να τον ξεπεράσουν τα γεγονότα».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα γίνει δεκτός αύριο, στη 1:30 μετά το μεσημέρι, απο τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια.
Άμεση προσφυγή σε εκλογές ζήτησε Αλέξης Τσίπρας
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από το Κοινοβούλιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΑ Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού πριν από λίγη ώρα.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό είναι σταθερές, ότι δηλαδή το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο είναι καταστροφικά για τη χώρα και τόνισε στον πρωθυπουργό ότι μόνη διέξοδος -και προς όφελος της σταθερότητας της χώρας- είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κατά τη συνομιλία δεν τέθηκε θέμα ούτε νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ούτε κατ΄ιδίαν συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε δήλωση αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο πρωθυπουργός με την πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου