«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Γερμανία - Η χώρα της βρώμας


Κατσαρίδες σε αποφάγια, τουαλέτες με ακαθαρσίες, χειρουργικά εργαλεία που δεν έχουν απολυμανθεί όπως θα έπρεπε και έχουν κηλίδες αίματος, βρώμικα πληκτρολόγια, εσώρουχα που για μέρες δεν έχουν αλλάξει. Σε όποιον τομέα της ζωής και να ρίξει κανείς το μάτι του στη Γερμανία, οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές, σύμφωνα με έρευνα που έγινε κατόπιν εντολής της Ένωσης Καταναλωτών. Έτσι μέσα σε ένα χρόνο ελέγχθηκαν 545.000 επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στο ένα τέταρτο των επιχειρήσεων οι ελλείψεις ήταν τεράστιες. Ο Κλάους Ντίντερ από το Ινστιτούτο για την Υγιεινή και το Περιβάλλον λέει σχετικά:
«Υπάρχουν λάθη όσον αφορά την υγιεινή των τροφίμων κατά τη διαδικασία της παρασκευής γευμάτων αλλά και σε άλλα στάδια. Αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις όπου είναι χαμηλό το μορφωτικό επίπεδο ή οι άνθρωποι δεν πληρώνονται καλά»

Το ντάμπινγκ των τιμών που υπάρχει στα εστιατόρια ώστε να κρατούνται χαμηλές οι τιμές οδηγεί σε κακές συνθήκες υγιεινής, επισημαίνει ο ειδικός:
«Όταν υπάρχει μια μεγάλη κουζίνα για την οποία θα πρέπει να μαγειρευτούν 900 μερίδες δεν υπάρχει ο χρόνος να πλυθούν πραγματικά καλά τα λαχανικά για τη σαλάτα»

Ούτε τα νοσοκομεία δεν λάμπουν
Ακόμα και στα νοσοκομεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Δυο μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στο Μόναχο έπρεπε σε ένα χρόνο να κλείσουν δυο φορές γιατί τα χειρουργικά εργαλεία δεν είχαν απολυμανθεί καλά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 500.000 έως 900.000 άνθρωποι μολύνονται μέσα στα νοσοκομεία με επικίνδυνα βακτηρίδια.
Και σε άλλους τομείς πάντως τα στοιχεία δεν είναι πιο καθησυχαστικά. Το 40% των ενηλίκων πλένει τα χέρια του μια φορά την ημέρα, ενώ συχνά τα πλένουν για δευτερόλεπτα και χωρίς σαπούνι οπότε δεν μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά τα βακτηρίδια.
Και δεν είναι μόνο αυτό: ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κρατά τις οδοντόβουρτσες για περισσότερο από ένα χρόνο ενώ αλλάζει σε αραιά διαστήματα σεντόνια, ακόμα όμως και τα εσώρουχα. Το 62% των ανδρών μάλιστα μια φορά την εβδομάδα. Εάν η καθαριότητα είναι πολιτισμός, στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

# Συγγραφή: Wolfgang Dick / Μαρία Ρηγούτσου Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

# Σύνδεσμος: Πατήστε για το αρχικό άρθρο

# Πηγή: Deutsche Welle
Αναδημοσίευση από greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου