«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι ΗΠΑ στήνουν «αόρατο δίκτυο» για... κινητές επαναστάσεις


Η κυβέρνηση Ομπάμα προωθεί την ανάπτυξη συστημάτων «σκιώδους» διαδικτυακής πρόσβασης και κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα επιτρέπουν σε αντιφρονούντες χωρών να παρακάμπτουν τη λογοκρισία και να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από καθεστώτα, υποστηρίζει δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Στον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου, επί της οδού «L» στην Ουάσιγκτον, για την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου εργάζεται ένα γκρουπ που αποτελείται από 35άρηδες πρώην χάκερ και προγραμματιστές, οι οποίοι μοιάζουν με τύπους βγαλμένους από μια ροκ μπάντα.

Στο παρελθόν όλοι τους εργάζονταν για λογαριασμό εταιρειών, με σκοπό την προστασία των ψηφιακών τους μυστικών. Σήμερα, συνδέουν εξαρτήματα στο πρωτότυπο ενός «Διαδικτύου σε βαλίτσα». Το πρότζεκτ βασίζεται σε μια εκδοχή της αποκαλούμενης «mesh technology», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ένα κρυφό ασύρματο δίκτυο μεγάλης εμβέλειας μέσω προσωπικών φορητών υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων. Στην ουσία, αυτές οι συσκευές λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι» για να μοιραστούν αρχεία σε χρήστες, δίνοντας πρόσβαση στο παγκόσμιο Διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου αξίας 2 εκατ. δολαρίων, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητων δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε ξένες χώρες. Το σύστημα αναπτύχθηκε αρχικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αξιοποίησε διάφορα εργαλεία λογισμικού τα οποία είχαν δημιουργήσει χάκερ. Την ανησυχία ότι τα καθεστώτα θα μπορούν να εντοπίσουν τους χρήστες επιχείρησε να διαλύσει ο Σάσα Μέινραθ, επικεφαλής του προγράμματος «Διαδίκτυο σε μια βαλίτσα». «Θα κατασκευάσουμε μια διαφορετική υποδομή, που θα είναι αδύνατο να κλείσει, να ελεγχθεί και να τεθεί υπό παρακολούθηση», δήλωσε σχετικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Η πολιτική πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός «αόρατου δικτύου», με σκοπό να βοηθήσει τους ακτιβιστές χώρων όπως η Συρία, το Ιράν, η Λιβύη -και με το σκεπτικό ότι αργότερα θα χρησιμοποιηθεί στην Κίνα- να επικοινωνούν με το εξωτερικό, ανήκει στη Χίλαρι Κλίντον. Το σχέδιο, μάλιστα, απέκτησε ακόμα περισσότερους υποστηρικτές όταν ο τέως πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και πρόσφατα η κυβέρνηση της Συρίας έκλεισαν την πρόσβαση των πολιτών στο Ιντερνετ κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων.
Μέχρι το τέλος του 2011, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει κονδύλια ύψους 70 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα αποτρέπουν ξένες κυβερνήσεις να «κατεβάζουν» τον διακόπτη στο Ιντερνετ. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει το νέο δόγμα των ΗΠΑ αναφορικά «με την προώθηση της δημοκρατίας και την υπεράσπιση της ελευθερίας λόγου» σε καταπιεστικά καθεστώτα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και μέχρι πρόσφατα, το έργο αυτό -το οποίο είχε χαρακτήρα και προπαγάνδας- είχε αναλάβει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Φωνή της Αμερικής».

 Ελευθεροτυπία 14/6/2011
πηγή εικόνας http://www.techandtech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου