«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η Διοικητική δικαστική εξουσία σε ολισθηρό κατήφορο. Συνταγματικό το Μνημόνιο, έκρινε το ΣτΕ


Συνταγματικό, νόμιμο και συμβατό με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις διεθνείς συμβάσεις έκρινε το μνημόνιο, που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάβοντας το «πράσινο φως» για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψή της «κεκλεισμένων των θυρών», αποφάνθηκε ότι τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας και προς αποφυγή της χρεοκοπίας.

Οι 55 ανώτατοι δικαστές, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Π. Πικραμμένου, ύστερα από αλλεπάλληλες πολύωρες συνεδριάσεις, που ξεπέρασαν τις πέντε, σχεδόν ομόφωνα (υπήρξε μικρή μειοψηφία 6 έως 10 συμβούλων σε επιμέρους ζητήματα), απέκρουσαν τις αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Εκριναν ότι ελήφθησαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η πλήρης Ολομέλεια του ΣτΕ, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας κυριών Μαρίας Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, κατέληξε ότι οι περικοπές δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Ναι μεν επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, αλλά λαμβάνεται πρόνοια με τους Νόμους 3833/2010 και 3845/2010, ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα.

Επίσης, οι ανώτατοι δικαστές:
- Απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι άκυρες γιατί δεν ψηφίστηκαν από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών. Δέχθηκαν ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, δεν περιέχει κανόνες δικαίου και δεν έχει έννομες συνέπειες, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
- Εκριναν ότι με τον επίμαχο Νόμο 3845/2010 δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών που να περιορίζουν την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

Με την απόφαση του ΣτΕ που θα δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα, απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι προσφυγές που έχουν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και άλλοι επιστημονικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, καθώς και πολίτες και οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των δύο νόμων.


________________

Σχόλιο Ανώνυμου δικαστικού:


Δικαστής Παιδιά, να σας τονίσω ότι καμία σχέση δεν έχει η Πολιτική και Ποινική Δ/νη με τους διοικητικούς δικαστές και δη με το ΣτΕ. Οι τελευταίοι αποτελεούν κυβερνητικά πιόνια, που υποσκάπτουν ακόμη και τα δικάμας αιτήματα στα Υπουργεία. Το μηνμόνιο είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ και η απόφασή τους ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

πηγή Κέρδος 21/6/2011

1 σχόλιο:

  1. Η ΚΑΤΑΠΤΙΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!

    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή