«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΕΕ: Επιφυλάξεις για τους σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια / Στη Δικαιοσύνη τα "αποκαλυπτικά" scanner



 Ξεκίνησε στη Βρετανία η δίκη για τη νομιμότητα της λειτουργίας του scanner, που χρησιμοποιούσαν οι αρχές στο αεροδρόμιο του Manchester και «αποκάλυπτε» κάτι περισσότερο από τα απολύτως απαραίτητα, όπως εμφυτεύσεις σιλικόνης στο στήθος και σκουλαρίκια, σε «ασυνήθιστα» μέρη του σώματος των επιβατών.
Οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν πως το συγκεκριμένο μηχάνημα, βοηθάει πολύ στην αποκάλυψη κρυμμένων όπλων και εκρηκτικών, ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, ΒΒC, διακρίνονται καθαρά τυχόν προσθετικές επεμβάσεις στήθους και με μεγάλη ευκρίνεια, τα γεννητικά όργανα των επιβατών. Εκ μέρους του αεροδρομίου, τονίζεται ότι το υλικό δεν είναι «πορνογραφικό» και ότι καταστρέφεται αμέσως μετά τη χρήση του.
Η Sarah Barrett, επικεφαλής εξυπηρέτησης πελατών στο αεροδρόμιο του Manchester, δήλωσε πως οι επιβάτες δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την παραδοσιακή σωματική έρευνα.
Τώρα, στο σταθμό επιβίβασης 2 του αεροδρομίου, όπου τοποθετήθηκε το μηχάνημα, οι επιβάτες δε χρειάζεται να βγάλουν το παλτό, τα παπούτσια ή τη ζώνη τους, κατά το πέρασμά τους από το σημείο ελέγχου.
Η κα Barrett ανέφερε χαρακτηριστικά : «Αυτό το μηχάνημα, μας γλιτώνει από τη χρονοβόρα διαδικασία
του να βγάζουν τα ρούχα τους οι επιβάτες» και προσέθεσε : «Οι εικόνες δεν είναι ερωτικού ή πορνογραφικού περιεχομένου και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται. Άλλωστε, οι επιβάτες, μπορούν, αν θέλουν, να αρνηθούν να περάσουν από το μηχάνημα».
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα, αξίας 80.000 λιρών έκαστο, «εισήχθησαν» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μετά την εκτενή χρήση τους στα αεροδρόμια του Los Angeles και της Νέας Υόρκης.
«Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλά. Οι επιβάτες μπορούν να περάσουν από τα μηχανήματα έως και 5.000 φορές το χρόνο, χωρίς καμία ανησυχία», υπογράμμισε η κα Barrett.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών, θα αποφασίσει αν θα καθιερωθεί η χρήση τους εντός του έτους, ενώ ήδη, χρησιμοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Heathrow κατά το διάστημα 2004 – 2008.
Εκπρόσωπος του Heathrow, δήλωσε μάλιστα ότι η χρήση των εν λόγω μηχανημάτων υπήρξε «πολύ αποτελεσματική» και εκ μέρους των υπευθύνων, εξετάζεται η εντατικότερη χρήση του στο μέλλον.

Σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρήση των σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια εξέφρασε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Οι σαρωτές δεν είναι πανάκεια για όλον τον κόσμο», δήλωσε προτού διατυπώσει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους για τη χρήση τους.
«Η ανάγκη μας για ασφάλεια δεν μπορεί να αιτιολογήσει παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Η χρήση των σαρωτών σώματος θα πρέπει να γίνεται μόνον σε εκούσια βάση και οι εικόνες θα πρέπει να καταστρέφονται αμέσως», σημείωσε.
Η Ρέντινγκ ζήτησε επίσης να γίνει «ένας έλεγχος για τις συνέπειες που έχουν στην υγεία». «Δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέπουμε να μας καθοδηγεί ο φόβος και οφείλουμε να στραφούμε προς τα μέσα που είναι λιγότερο παρεμβατικά, λιγότερο επιθετικά» για τον έλεγχο των επιβατών, προσέθεσε.
Απουσία κοινής πολιτικής στο θέμα αυτό, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ρύθμιση που να εμποδίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να τοποθετήσουν σαρωτές σώματος στα αεροδρόμιά τους.
Η Ολλανδία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα αυτά μετά την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα.
Το ενδεχόμενο δοκιμής τους εξετάζουν η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ η Τσεχία δήλωσε ότι τάσσεται ευνοϊκά απέναντι στην τεχνολογία αυτή. Πολύ πιο επιφυλακτικές παρουσιάζονται ωστόσο η Γερμανία και η Ισπανία.
Το θέμα των σαρωτών σώματος θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ και την αμερικανίδα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο σε άτυπη σύνοδο στις 21 και 22 Ιανουαρίου στο Τολέδο της Ισπανίας.
Η Ναπολιτάνο είχε προσκληθεί από τον προκάτοχο της Ρέντινγκ στη θέση αυτή, τον Ζακ Μπαρό, ο οποίος θα μετάσχει επίσης στη σύνοδο.
Η Ρέντινγκ αναλαμβάνει καθήκοντα στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την επικύρωση του διορισμού της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ      naftemporiki.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~


Εμείς θα σας λέγαμε να φοβάστε και τις  θερμικές κάμερες με white flir. 
Kάνουν μεγάλη αντίθεση!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου