«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Δώρο Δρούτσα στους Τούρκους τα ελληνικά πετρέλαια


του Κώστα Χαρδαβέλλα
Νέα «κωλοτούμπα» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις επιταγές της Τουρκίας και νέες παραχωρήσεις στο Αιγαίο, όπου θα μπορούν άνετα πλέον οι Τούρκοι να ψάχνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέσα στο ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί σήμερα η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για την άρνηση της Ελλάδας να οριοθετήσει τη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν έρευνες για ανεύρεση ορυκτού πλούτου που θα έλυνε ένα μέρος του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.

Η πρωτοφανής αυτή τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εσωτερικών με τη δήλωση που έκανε: «Η έννοια της ΑΟΖ δεν έχει σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και απλά έχει γίνει της μόδας να συζητάμε το θέμα», ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο της Τουρκίας για έρευνες στο Αιγαίο.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι κυρίαρχο θέμα στη μυστική διπλωματία Παπανδρέου – Ερντογάν είναι ο μη ορισμός από την Ελλάδα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και έτσι ο αποκλεισμός τη από κάθε ερευνητική προσπάθεια για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.
Από το Νοέμβρη του 2008 η Άγκυρα έχει εκδώσει τη ναυτική αγγελία NAVTEX 545/8 με την οποία καθορίζει στη δική της δικαιοδοσία ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο νοτίως του Καστελόριζου για γεωφυσικές έρευνες.

Ο χώρος αυτός που ουσιαστικά ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ παραβιάστηκε ήδη από την Άγκυρα όταν έστειλε προ διμήνου το νορβηγικό ερ4ευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου προκαλώντας τότε μια ασθενική διπλωματική αντίδραση από την Ελλάδα.
Η περιοχή του Καστελόριζου όπως και ορισμένες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο έχουν καθοριστεί από την Τουρκία σαν χώροι αποκλειστικών τουρκικών δικαιωμάτων και αυτό το έχουν επιβάλλει και στην ελληνική πλευρά.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου που είναι ελληνική ΑΟΖ, αλλά δεν τολμάει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να το καθορίζει βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου που ανέρχονται σε τρισ. κυβικά μέτρα και θα μπορούσαν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου