«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Με 3,2% δανείστηκε η Πορτογαλία, δηλαδή 2% λιγότερο από την Ελλάδα. Χωρίς μέτρα λιτότητας ο δανεισμός της Πορτογαλίας


  • Με 3,2% δανείστηκε η Πορτογαλία, δηλαδή 2% λιγότερο από την Ελλάδα. Αυτό μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα ετησίως! 
  • Εμείς, ως χουβαρντάδες, δεν κάναμε ιδιαίτερες συμφωνίες και επιβαρυνόμαστε με επιπλέον μέτρα λιτότητας! 
  • Όταν έχεις πολιτικούς που πετυχαίνουν τους "στόχους" τους, τότε μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος...
Σε αρχική συμφωνία με τις αντιπροσωπείες των διεθνών οργανισμών προχώρησε χθες η Πορτογαλία σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Ο υπερεσιακός πρωθυπουργός Jose Socrates δήλωσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ συμφώνησαν να μην υπάρχει στους όρους δανεισμού μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, στις συντάξεις θα γίνει μικρή μείωση για τις άνω των 1.500 ευρώ, δεν θα υπάρχουν απολύσεις στη δημόσια διοίκηση, δεν χρειάζεται αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, δεν θα υπάρχουν απολύσεις στη δημόσια διοίκηση, δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις δημοσιών οργανισμών- επιχειρήσεων , υγεία και παιδεία θα συνεχίσουν να παρέχονται από το δημόσιο, δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ή προσαρμογής των εισφορών, ή αλλαγές στο νόμιμο όριο ηλικίας και ισχύει η μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης που υιοθετήθηκε το 2007.


Σε ότι αφορά τα μέτρα για την αγορά εργασίας θα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην τριμερή συμφωνία του Μάρτιο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις .
Για το 2011 συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, ισχύουν τα μέτρα του προϋπολογισμού .
Το τριετές πρόγραμμα θέτει στόχους για σταδιακή μείωση του ελλείμματος , 5,9% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, 4,5% το 2012 και 3% το 2013.
Μεγάλο μέρος των δανείων θα κατευθυνθεί για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Διαβάζοντας τους όρους της συμφωνίας Πορτογαλίας- Τρόικας εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το πακέτο δανειοδότησης για την Πορτογαλία ακολούθησε μια οδό τελείως διαφορετική από εκείνη που ακολουθήθηκε σε σχέση με την δανειοδότηση της Ελλάδας.
Συνεπώς, μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
  • Αν είναι πολιτικά ορθό και σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ να διαφέρουν οι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με την χορήγηση δανείων στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανειοδότησης
  • Γιατί πριν ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε, χωρίς διαπραγματεύσεις και με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους το μνημόνιο;
kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου