«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Το παρασκήνιο του «Ενδοξου Σπαρτιάτη» – Πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν έκανε στην Ελλάδα το Ισραήλ και η κυβέρνηση δεν ήξερε …τίποτα!


Ασκηση – πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν στην Ελλάδα είχαν κάνει οι Ισραηλινοί το 2007, χωρίς η κυβέρνηση Καραµανλή να το γνωρίζει, όπως προκύπτει από  απόρρητα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στον διαδικτυακό τόπο Wikileaks.
Μυστική άσκηση των Ισραηλινών – πρόβα επίθεσης κατά του Ιράν που πραγµατοποιήθηκε το 2007 στη χώρα µας τρόµαξε την ελληνική ηγεσία. Οπως αναφέρεται στα τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, αυτό είχε ως συνέπεια τον συντονισµό των ελληνοϊσραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, ο οποίος οδήγησε στον «Ενδοξο Σπαρτιάτη» το 2008. Η άσκηση διεξήχθη, όπως επιβεβαιώνουν τα τηλεγραφήµατα, όχι µόνο ως πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν, αλλά κι επειδή το Ισραήλ δεν εµπιστευόταν την Ελλάδα και ήθελε να δηµιουργήσει καχυποψία για τους Ελληνες στα µάτια Ιρανών και Αράβων.




Στις 20 Ιουνίου του 2008, οι «New York Times» αποκάλυψαν κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση, η οποία ήταν «πρόβα επίθεσης» του Ισραήλ στο Ιράν. Το θέµα είχε πάρει µεγάλη δηµοσιότητα, είχε κάνει τον γύρο του κόσµου και προκάλεσε έντονες διαµαρτυρίες της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την κυβέρνηση. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ρεπορτάζ της εφηµερίδας, σύµφωνα µε το οποίο ισραηλινά µαχητικά πραγµατοποίησαν ευρείας κλίµακας στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο και πάνω από την Ελλάδα.

Η άσκηση, µε την κωδική ονοµασία «Ενδοξος Σπαρτιάτης», είχε στείλει πολιτικό µήνυµα στο Ιράν ότι το ΙΣραήλ ήταν έτοιµο να δράσει εναντίον του αν αποτύγχαναν οι διπλωµατικές προσπάθειες για τον τερµατισµό του πυρηνικού του προγράµµατος.
Λίγες µέρες µετά τη δηµοσιοποίηση του θέµατος, στις 27 Ιουνίου του 2008, στη συνάντηση του πολιτικού συµβούλου της πρεσβείας µε τον επιτετραµµένο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα Ζοζέφ Μουστακί, ο δεύτερος δίνει στους Αµερικανούς πληροφορίες για την άσκηση και για τα στρατηγικά συµφέροντα του ΙΣραήλ στην Ελλάδα.

Σύµφωνα µε το απόρρητο τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο Μουστακί λέει ότι η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα δεν ενεπλάκη ιδιαίτερα µε την άσκηση, την οποία συντόνισε ο ισραηλινός στρατιωτικός ακόλουθος στη Ρώµη κι ότι η πρεσβεία ενηµερώθηκε µόλις λίγες µέρες πριν αρχίσει η άσκηση. Ο ισραηλινός επιτετραµµένος λέει ότι παρόµοια άσκηση είχε πραγµατοποιηθεί κι έναν χρόνο νωρίτερα (2007), αλλά «αυτή τη φορά οι Ισραηλινοί δεν ενηµέρωσαν τους Ελληνες, οι οποίοι κατελήφθησαν εξαπίνης»

Πριν από την άσκηση του περασµένου χρόνου, λέει ο Μουστακί, «είχε προηγηθεί δύο εβδοµάδες νωρίτερα, η δοκιµαστική εκτόξευση από το ΙΣραήλ ενός πολύ εξελιγµένου πυραύλου κοντά στην Κύπρο». «Ολα αυτά τα γεγονότα τρόµαξαν τους Ελληνες, οδήγησαν σε πολλές ανταλλαγές επισκέψεων και, τελικά, στη συγγνώµη του Ισραήλ. Το αποτέλεσµα των συζητήσεων, ωστόσο, ήταν οι καλύτερες διµερείς σχέσεις και η υπόσχεση συντονισµού και συνεργασίας σε παρόµοιες ασκήσεις στο µέλλον», σηµειώνει ο Ισραηλινός.

Η άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης», σηµειώνει, δεν περιορίστηκε στο Νότιο Αιγαίο, αλλά πέρασε «απ’ όλη την Ελλάδα, µέχρι τη Λάρισα». Αν και δεν ήταν σίγουρος γιατί επελέγη ο συγκεκριµένος χρόνος για την άσκηση, ο Μουστακί υπέθεσε ότι «η ισραηλινή και η αµερικανική κυβέρνηση είχαν µάθει ότι το Ιράν είχε προσφάτως σηµειώσει προόδους στις πυρηνικές του δυνατότητες και η άσκηση ήταν ένας τρόπος για να τους δείξουµε ότι ξέραµε τι είχαν κάνει κι ότι τους παρακολουθούσαµε».
Η άλλη εκδοχή ήταν ότι, «απλώς το Ισραήλ ήθελε να δείξει στο Ιράν ότι είχε τη δυνατότητα να το πλήξει αν χρειαζόταν». Σε σχέση µε την αναµενόµενη επίσκεψη στην Αθήνα λίγες µέρες αργότερα του ισραηλινού υπουργού Αµυνας Εχούντ Μπαράκ, ο Μουστακί συστήνει στους Αµερικανούς όσο το δυνατόν λιγότερες δηλώσεις. «Αυτό θα καλλιεργούσε την αµφιβολία και την υποψία των Ιρανών και των Αράβων.

AΝΗΣΥΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ

Θέλουµε να καλλιεργήσουµε την ιρανική καχυποψία για τους Ελληνες», σηµειώνει, ενώ υπογραµµίζει ότι το Ισραήλ δεν εµπιστεύεται την Ελλάδα στη διακηρυγµένη προσπάθειά της να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάµεσα στη ∆ύση και στην Ανατολή. Μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι πωλεί οπλικά συστήµατα στην Ελλάδα.
«Οι Ελληνες ενδιαφέρονται για εξελιγµένα  οπλικά συστήµατα, αλλά το Ισραήλ ανησυχεί πως ό,τι δώσει στους Ελληνες, λόγω της εγγύτητάς τους στη Μόσχα, µπορεί να διαρρεύσει στους Ρώσους κι αυτοί µε τη σειρά τους να τα δώσουν στους Ιρανούς».
Στο σχόλιό του ο αµερικανός επιτετραµµένος σηµειώνει ότι Ισραηλινοί και Ελληνες έχουν ο καθένας τούς δικούς του λόγους που επιθυµεί τη βελτίωση των σχέσεων κι ότι «µε τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων το Ισραήλ µπορεί να δηµιουργήσει στο Ιράν την αµφιβολία που θέλει».

Στο ίδιο τηλεγράφηµα καταγράφεται η συνοµιλία του διπλωµατικού συµβούλου του Κώστα Καραµανλή, πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίτσιου, µε τον Τόµας Κάντριµαν. Οπως γράφει στο απόρρητο τηλεγράφηµα ο Κάντριµαν, ο Μπίτσιος τού εξέφρασε τηνανησυχία του για τη διαρροή της πληροφορίας στον Τύπο, κι αυτό διότι πίστευε πως το γεγονός ότι το θέµα βρισκόταν στο κέντρο της επικαιρότητας θα καθιστούσε πιο δύσκολη την ενίσχυση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.
Σύµφωνα µε τον Κάντριµαν, ο διπλωµατικός σύµβουλος του Πρωθυπουργού τού λέει ότι ήθελε να κάνει τον Καραµανλή να αποκτήσει στενότερες σχέσεις µε το ΙΣραήλ, το οποίο, γράφει ο επιτετραµµένος, «ο Μπίτσιος θεωρούσε σύγχρονη, σταθερή δηµοκρατία και υποψήφιο εταίρο της Ελλάδας. Ωστόσο, υπήρχαν πολλά εσωτερικά πολιτικά εµπόδια για την ενίσχυση αυτής της σχέσης και τα αρνητικά δηµοσιεύµατα του Τύπου έκαναν τη διαδικασία πιο περίπλοκη».

Πάντως, λίγες µέρες νωρίτερα, στις 19 Ιουνίου του 2008,όπως προκύπτει από άλλο απόρρητο τηλεγράφηµα, του Τόµας Κάντριµαν, ο πρώην έλληνας πρεσβευτής στην Τεχεράνη και τότε διευθυντής της Δ1 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για τους διεθνείς οργανισµούς, Μερκούριος Καραφωτιάς έχει επισκεφθεί τους Αµερικανούς και τους προτείνει να ανοίξουν µυστικό διάλογο µε τους Ιρανούς µε τη βοήθειά του.
Σηµειώνει, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, ότι η πολιτική της Δύσης έναντι του Ιράν «δεν είναι η καλύτερη κι ότι «σερβίρει στον δίσκο των Ρώσων και των Κινέζων το Ιράν». Ο πρέσβης λέει ότι απόδειξη του πόσο αποτυχηµένη είναι η πολιτική της Δύσης είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι είναι ιστορικοίεχθροί του Ιράν. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ιρανοί ενδιαφέρονται για διάλογο µε τους Ευρωπαίους, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι Αµερικανοί. Οποτε µιλάω µαζί τους το πρώτο πράγµα που µε ρωτούν είναι τι γίνεται στην Ουάσιγκτον. Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι µπορούν να χειριστούν τους γείτονές τους και µόνο οι ΗΠΑ τούς τροµάζουν», εµφανίζεται να σηµειώνει ο Καραφωτιάς.
Οι πολεµικές δηλώσεις των Ιρανών, συνεχίζει, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα και είναι ο αδέξιος τρόπος τους να κάνουν τις ΗΠΑ να τους προσέξει για να αρχίσουν τις συνοµιλίες». «Οι Ιρανοί δεν ενδιαφέρονται για τους σιίτες στο Ιράκ, ούτε γιατη Χεζµπολά, αλλά υποστηρίζοντάς τους, ελπίζουν να συνοµιλήσουν µε την Ουάσιγκτον», σηµειώνει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει ότι «οι Ιρανοί ακούνε τους Έλληνες» και προτείνει µυστικές συνοµιλίες σε κάποιο µικρό ελληνικό νησί, «κατά προτίµηση όχι σε περίοδο αιχµής και µακριά από τα βλέµµατα των δηµοσιογράφων. Σε άλλο σηµείο εκφράζει την εκτίµηση ότι αυτό που θέλουν οι Ιρανοίνα προκύπτει από τις συνοµιλίες είναι «αµερικανικές επενδύσεις στο Ιράν, συµφωνίες µε αµερικανικές εταιρείες για τεχνολογία εξαγωγής ενέργειας και εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ». «Το Ιράν θέλει την προσοχή και τον σεβασµό που θεωρεί ότι αξίζει. Δεν ενδιαφέρεται πια ναεξαγάγει την ισλαµική επανάσταση», καταλήγει.
Αν και ο Κάντριµαν διατυπώνει τις αµφιβολίες του για τησχέση του Καραφωτιά µε τους Ιρανούς καιτο ΥΠΕΞ, µάλλον συµφωνεί µε την ιδέα.
Γράφει ότι «κρίνοντας κι από τις υψηλόβαθµες επισκέψεις Ιρανών στην Αθήνα, οι Ελληνες φαίνεται να έχουν καλή σχέση µε τους Ιρανούς. Αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να ανοίξει δίαυλο µε την Τεχεράνη, ίσως οι Ελληνες θα µπορούσαν να διευκολύνουν την επαφή».

∆ιαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4632981

πηγή  gdailynews.wordpress.com
Ανδημοσίευση από greeknation.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου