«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

«Από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους

 Η Ελένη Θεοχάρους μιλά στον «Φ» για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας

ΤΟΥ ΦΡΙΞΟΥ ΔΑΛΙΤΗ

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα, είναι μια ανθρωπιστική κρίση από τις χειρότερες που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα». Μια πρόταση που αποτυπώνει με τα πιο μελανά χρώματα, την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, από έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά της στο πρόσφατο παρελθόν με τις ανθρωπιστικές βοήθειες προς τον Παλαιστινιακό λαό και γνωρίζει όσο λίγοι, την τραγική εικόνα της περιοχής. Η ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, σκιαγραφεί στον «Φ» την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και εξηγεί τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους της Γάζας.
«Ποια είναι η ακριβής κατάσταση σήμερα στη Γάζα μόνο μέσω των πληροφοριών που παίρνουμε από τους Παλαιστίνιους φίλους και γιατρούς και από τα διεθνή Μέσα μπορώ να πω, διότι εδώ και τρία χρόνια μου έχουν απαγορεύσει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας και δεν έχω ιδία αντίληψη», αναφέρει η κ. Θεοχάρους. «Από αποστολές που έχουν πραγματοποιήσει οι Εθελοντές Γιατροί της Κύπρου τον τελευταίο χρόνο και από όσα όλα σας έχω πει προηγουμένως, έχουμε την ασφαλέστατη πληροφορία ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι μία ανθρωπιστική κρίση από τις χειρότερες που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Ακόμη και πριν να χειροτερέψει η κατάσταση μετά
τον πόλεμο που είχε καταστρέψει εξ ολοκλήρου τη Γάζα, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ταυτόσημες με τις φτωχότερες συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη», προσθέτει.
Όπως αναφέρει η κ. Θεοχάρους, δεν υπάρχει παροχή νερού στα σπίτια, το νερό που τους δίνουν οι Ισραηλινοί είναι ελάχιστο, υπάρχουν κάποια πηγάδια που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, υπάρχει ένα τεράστιο έλος στο μέσο της Γάζας που την αποκόπτει στα δύο, ως αποτέλεσμα της κακής κατασκευής ενός δρόμου από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους που εγκλώβισαν τα νερά και της απόρριψης μέσα στα ρυάκια που φτάνουν εκεί αποβλήτων από ισραηλινές πόλεις του νότου, με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι γεμάτη κουνούπια και να υπάρχει ανυπόφορη δυσοσμία.

«Επίσης, δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης στα σπίτια, τα οποία είναι άθλιες παράγκες, ειδικά στις φτωχές παραγκουπόλεις του βορρά που είναι προσφυγικοί οικισμοί και κατ’ επέκταση και άντρα της Χαμάς, όπως είναι η Μπεντλαχία,η Μπεϊτχανούν,η Ράφακαι το Χανιούνις, που είναι πάρα πολύ φτωχές περιοχές του κόσμου. Οι δρόμοι είναι χωμάτινοι, εκτός από το κέντρο της πόλης της Γάζας που θυμίζει κάπως, πόλη όπως την γνωρίζουμε, όλα τα άλλα είναι μία καταστροφή», επισημαίνει.
Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, όπως εξηγεί φεύγοντας οι Ισραηλινοί έποικοι, κατέστρεψαν και όλα τα θερμοκήπια που είχαν εκεί και καλλιεργούσαν φράουλες, οπωροκηπευτικά, λαχανικά κ.λπ.,με αποτέλεσμα να μην μείνει τίποτα στα χέρια των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή νερού και να μην μπορεί να υπάρξει καμία καλλιέργεια. Όσα λίγα αμπέλια υπήρχαν ξεριζώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό για να έχει απρόσκοπτη θέα προς τις πόλεις, έχει καταστραφεί γενικά κάθε μορφή γεωργικής παραγωγής και απ’ ό,τι πληροφορούμαι, υπάρχουν μόνο μικρές μονάδες παραγωγής φράουλας και είναι το μόνο προϊόν που μπορεί να εξαγάγει αυτή τη στιγμή η Γάζα.
Κάτω υπό αυτά τα δεδομένα, η σημασία των ανθρωπιστικών αποστολών είναι τεράστια, ιδιαίτερα όπως λέει, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 45%-50% του πληθυσμού είναι άνεργοι και στηρίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά στην ανθρωπιστική βοήθεια. «Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αφήνει να περνούν 50.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας εβδομαδιαία, ενώ η Αίγυπτος, δεν επιτρέπει στην ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει, ή την αφήνει με το σταγονόμετρο.
Είναι στη διακριτική της ευχέρεια να αφήνει από τη Ράφα να περνά η ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει με πλήρη έλεγχο. Εμείς δεχόμαστε να γίνεται πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος της ανθρωπιστικής βοήθειας για να μην ισχυριστεί κανένας ότι μπορεί να εισαχθεί μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας, οποιοδήποτε υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οπλικών συστημάτων», αναφέρει.
Βέβαια, επισημαίνει ότι δεν μπορεί ένας ολόκληρος πληθυσμός περίπου δυο εκατομμυρίων ανθρώπων να στηρίζεται σε ανθρωπιστική βοήθεια. «Άρα είναι και υποχρέωση του Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να αφήσει τους ανθρώπους να αναπνέουν και να ζουν. Διότι όσο τους ταλαιπωρούν με αυτό τον τρόπο, θα είναι όργανα της Χαμάς».
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διαβρωθεί.

Η Ευρωβουλευτής  Ελένη Θεοχάρους, εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους δεν έλαβε μέρος στην πρόσφατη αποστολή. «Μου είχε ζητηθεί και στο παρελθόν και σε άλλες ανάλογες αποστολές και τώρα να είμαι επικεφαλής ή ανάμεσα στους επικεφαλής της αποστολής.
Οι λόγοι που αρνήθηκα είναι γιατί έχω την πληροφόρηση και την ιδία εμπειρία ότι οι πάμπολλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στους σχεδιασμούς αυτούς, έχουν διαβρωθεί από τη διείσδυση πρακτόρων της Μοσάντ. Αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Οι πρώτες υποψίες μου δημιουργήθηκαν κατά τον πλου του πλοίου «Dignity» όταν μας χτύπησαν και πάλι σε διεθνή ύδατα, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα και με θάλασσα 8 μποφόρ, μη διστάζοντας να θέσουν τη ζωή μας σε τρομακτικό κίνδυνο. Είμαι σίγουρη ότι πάνω στο πλοίο υπήρχαν συνεργοί τους.

Η διασύνδεση που έχω κάνει μεταξύ της Τουρκίας και της πιθανής παρουσίας της ΜΙΤ, αυτό είναι πιθανόν και οφείλεται στο γεγονός ότι αν αναλύσει κανείς τις προθέσεις της Τουρκίας να συνταυτίσει τους «φτωχούς» Τουρκοκύπριους με τους εγκλωβισμένους της Γάζας. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι κάποιες από τις οργανώσεις της Τουρκίας είναι ισλαμικές, φανατικές ακραίες καταστάσεις και αν λάβει κανείς υπόψη ότι η επόμενη αποστολή αυτών των οργανώσεων, είχε στόχο, εκτός από τη Γάζα να πραγματοποιήσει αποστολή στα κατεχόμενα για να βοηθήσει δήθεν τους αποκλεισμένους Τουρκοκύπριους, είναι ξεκάθαρο ότι θα έβαλε χέρι και η ΜΙΤ», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.
Και επισημαίνει, ότι είχε προειδοποιήσει για το ποια θα ήταν η απόληξη της τελευταίας αποστολής. «Είχα παρακαλέσει πάρα πολλές φορές να μην πραγματοποιηθεί, αλλά δεν άκουσαν. Ο συμβολισμός για τον αποκλεισμό της Γάζας είχε ήδη επιτευχθεί με απόλυτα επιτυχή τρόπο. Συναισθηματικά θα ήθελα να είμαι πάνω στην αποστολή, δεν τίθεται ζήτημα και τους ζήλευα όταν έφευγαν. Ωστόσο δεν ήταν ζήτημα σύγκρουσης λογικής και συναισθήματος, ήταν ζήτημα προστασίας αυτών που επιχειρούσαν με αγνές προθέσεις να πραγματοποιήσουν την αποστολή. Φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν μειώνεται ούτε η σημασία της προσπάθειάς τους, ούτε τα ιδανικά τους, ούτε τα ανθρωπιστικά τους ιδεώδη, ούτε η αφοσίωσή τους στο καθήκον, εάν κάποιοι είναι ελεεινοί».
Η κ. Θεοχάρους, επισημαίνει ακόμα ότι εγείρονται μια σειρά ερωτημάτων από τον τρόπο δράσης των Ισραηλινών κατά την τελευταία αποστολή, όπως η χρησιμοποίηση επίλεκτων δυνάμεων του στρατού και η καταγραφή της συνομιλίας της νηοπομπής με την ακτοφυλακή.
«Θέλω να πω ότι ήταν καθαρά προσχεδιασμένη η αποστολή των Ισραηλινών, ήξεραν πού θα συναντήσουν τους ακτιβιστές, ήξεραν τα πάντα, είχαν συνεργούς πάνω στα πλοία και δεν τους χρειάζονταν βέβαια να μάθουν που θα συναντήσουν τα πλοία, αλλά για να κατευθυνθεί η αποστολή προς αυτή την κατεύθυνση. Για να λάβει χώρα η αποστολή, να πραγματοποιηθεί και να κόψουν τον βήχα σε αυτό το σύμπλεγμα οργανώσεων που λέγεται «Ελεύθερη Γάζα».
Ήθελαν μια και έξω να πουν ότι εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, μην τολμήσετε ξανά, η Γάζα είναι απροσπέλαστη από τη θάλασσα».

Φιλελεύθερος 2 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου