«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν Μουσείο 3D για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως


«Επισκεφθείτε το 3D - Μουσείο της κατάκτησης της Ισταμπούλ» προτρέπει τους ξένους επισκέπτες, ο επίσημος τουριστικός οδηγός της Κωνσταντινούπολης, που φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το μουσείο, με την επωνυμία «Panorama 1453», φιλοξενεί παροράματα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

Η αναπαράσταση της άλωσης, γίνεται μέσα σε μια μεγάλη θολωτή αίθουσα με ένα τεράστιο κυκλικό πίνακα γύρω γύρω που αναπαριστά τις μάχες Οθωμανών και Βυζαντινών. Λεπτό προς λεπτό η κατάκτηση της πάλαι ποτέ Βασιλεύουσας, από τον Μωάμεθ Β’ Πορθητή που λάμπει μέσα στην χρυσοποίκιλτη στολή του, ατενίζοντας τον στρατό του.

Σκηνές από τις μάχες σώμα με σώμα στα τοίχη της Πόλης. Οι υπερασπιστές να ρίχνουν φλεγόμενες μπάλες στους κατακτητές και άλλα πολλά, συνοδευμένα από τα σχετικά ηχητικά εφέ.

«Όλες οι εικόνες του μουσείου κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται πως ζουν τις στιγμές της ένδοξης κατάκτησης» αναφέρει το σχετικό φυλλάδιο, που καλεί τους επισκέπτες να «βιώσουν το ιστορικό μεγαλείο».

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα από τα βυζαντινά τείχη κοντά στην … κερκόπορτα απ΄ όπου εισήλθαν οι Οθωμανοί στην Πόλη και την κατέκτησαν.

Πρώτο Θέμα» -05/06/2010
Ακτίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου