«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Γαλάζια σημαία σε 421 Ελληνικές παραλίες - Δεύτερη θέση ανάμεσα σε 41 χώρες η Ελλάδα

Στην Αττική, Γαλάζια Σημαία κέρδισαν, μεταξύ άλλων, οι παραλίες του Σχινιά, της Πούντα Ζέζας, της Αναβύσσου, του Λαγονησίου, της Βάρκιζας, της Βουλιαγμένης και της Βούλας.

Συνολικά 421 ακτές (4 λιγότερες από πέρυσι) και εννέα μαρίνες κέρδισαν το βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα, κατατάσσοντας και φέτος τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 41 χώρες όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η διεθνής Επιτροπή, για το 2010 βράβευσε συνολικά 2.884 ακτές και 627 μαρίνες. Πρώτη για ακόμη μια χρονιά η Ισπανία.

Στην Αττική, Γαλάζια Σημαία κέρδισαν, μεταξύ άλλων, οι παραλίες του Σχινιά, της Πούντα Ζέζας, της Αναβύσσου, του Λαγονησίου, της Βάρκιζας, της Βουλιαγμένης και της Βούλας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το μεγαλύτερο αριθμό βραβευμένων ακτών συγκεντρώνει η Κρήτη, η οποία κέρδισε συνολικά 96 Γαλάζιες Σημαίες (Χανιά 27, Ρέθυμνο 13, Ηράκλειο 14 και Λασίθι 42), η Χαλκιδική με 40, η Κέρκυρα με 35, η Ρόδος με 33 και με 22 Γαλάζιες Σημαίες η Μαγνησία.

Όσον αφορά στις διαδικασίες του προγράμματος, η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο «γαλάζια σημαία» πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια. Για την ακτή υπάρχουν συνολικά 29 κριτήρια,
ενώ για τη μαρίνα 22 κριτήρια, τα οποία συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες: α. καθαριότητα
θάλασσας και ακτής, β. οργάνωση ακτής, γ. ασφάλεια επισκεπτών, δ. προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE) που εδρεύει στη Δανία, με 61 χώρες - μέλη από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα, χειριστής του προγράμματος από το 1992 είναι η περιβαλλοντική οργάνωση ΕΕΠΦ.

πηγή Ημερισία
Αναδημοσίευση από Εθνικά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου