«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Με σκοτεινά παιγνίδια προσπαθούν να φέρουν και την Κύπρο στην ίδια οικτρά οικονομική κατάσταση με την Ελλάδα;

Ένα περίεργο δάνειο μισού δις

Της Νάνσιας Παλάλα

Σωρεία ερωτηματικών ήγειρε η ενέργεια της Κυβέρνησης, να προχωρήσει σε δανεισμό μισού δισεκατομμυρίου ευρώ από δύο κυπριακές τράπεζες, χωρίς να ενημερώσει τη Βουλή ούτε για το λόγο για τον οποίο προχώρησε στο δανεισμό, ούτε για τους όρους του δανείου. Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, εντός της Επιτροπής Οικονομικών, είπε χθες ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά έργα και για να πληρωθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ που η Κύπρος πρέπει να καταβάλει -όπως όλες οι χώρες της ΕΕ- στο ευρωπαϊκό ταμείο για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Εκτός της Επιτροπής, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους είπε πως τα 500 εκατομμύρια «θα χρησιμοποιηθούν για πιθανά άλλα δάνεια, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουμε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια βραχυπρόθεσμα και επείγοντα προβλήματα».
Είπε, ακόμα, ότι το δάνειο ελήφθη με εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο, κάτω του 1,5% και τόνισε ότι «όταν διαχειρίζεσαι σωστά το δημόσιο χρέος, το κλειδί είναι να μπορείς να αντλείς ρευστότητα από την αγορά, όταν οι συνθήκες είναι ήρεμες, για να μπορείς να δανείζεσαι με τα καλύτερα δυνατά επιτόκια».

ΔΗΣΥ: Υπάρχει επιπρόσθετη τρύπα;

Όσα είπε ο υπουργός δεν ικανοποίησαν, όμως, ούτε το συγκυβερνών ΔΗΚΟ ούτε τον ΔΗΣΥ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, μάλιστα, διερωτήθηκε τι θα κάνει τα χρήματα αυτά η Κυβέρνηση, αφού μέχρι πριν από ένα μήνα ο Χαρίλαος Σταυράκης διαβεβαίωνε ότι το κράτος έχει καλυμμένες τις οικονομικές ανάγκες του μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Τώρα -είπε- μαθαίνουμε, χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή ή οποιοσδήποτε άλλος, ότι το κράτος συνήψε επιπρόσθετο δανεισμό 500 εκ. ευρώ. Ακούσαμε, συνέχισε, ότι ο δανεισμός αυτός έγινε, δήθεν, για να καλύψουμε τα 60 εκ. ευρώ που δώσαμε για την Ελλάδα. Αν πράγματι ήταν αυτό, συνέχισε, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να δανειστεί 60 εκ. Γιατί δανείστηκε μισό δις; Μέσα σε μερικούς μήνες έχουμε μια επιπρόσθετη τρύπα στα ελλείμματά μας και δεν το ξέρουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με την αξιοπιστία του κράτους
και παρέθεσε δήλωση του υπουργού Οικονομικών στις 15 Μαΐου, ότι με βάση το δανεισμό αρχές του 2010, του 1 δις ευρώ, καλύψαμε τις ανάγκες του Δημοσίου μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Υποβάλλουμε την ακόλουθη ερώτηση: Ποια μηνύματα στέλλουμε στις αγορές, αλλά και ποια διαφάνεια και ποια αξιοπιστία επιδεικνύεται, όταν στις 15 Μαΐου λέγαμε ότι καλύψαμε τις ανάγκες μας και πριν αλέκτορα φωνήσαι, μαθαίνουμε ότι χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή και κανείς, το κράτος συνήψε επιπρόσθετο δανεισμό 500 εκ.».
Οι πολίτες, είπε, δικαιούνται να γνωρίζουν με πλήρη διαφάνεια πού βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά.
Για το επιτόκιο του δανείου ο κ. Νεοφύτου είπε πως «το κράτος δανείστηκε 0,5% πιο ψηλά από το κανονικό επιτόκιο κι αυτό είναι ένα ζήτημα».
«Γιατί το κράτος να πλήρωσε 0,5% πάνω από το κανονικό; Να μη συγχύζουμε το μακροπρόθεσμο δανεισμό με το βραχυπρόθεσμο. Οι δικές μας πληροφορίες, κατέληξε, είναι ότι το κράτος πλήρωσε 0,5% πάνω από το κανονικό επιτόκιο».

ΔΗΚΟ: Να διευκρινίσει ο υπουργός

Πολλά ερωτηματικά για το δάνειο διατύπωσε χθες και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος, αφού τόνισε ότι ουδέποτε στην Επιτροπή Οικονομικών πήγε τέτοιο αίτημα ούτε και υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση, είπε και τα εξής:
«Ο ισχυρισμός από πλευράς του υπ. Οικονομικών είναι ότι ο επιπρόσθετος δανεισμός έγινε για αναπτυξιακές ανάγκες. Δεν είναι φυσικά αυτή η ενημέρωση που είχε μέχρι σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών. Ουδέποτε ήρθε τέτοιο αίτημα ενώπιόν μας, ή τουλάχιστον τα ποσά για τα οποία έχουν ζητηθεί δάνεια δεν ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ. Επομένως, το ερώτημα που εγείρεται είναι πού ακριβώς θα δαπανηθούν τα 500 εκατ. ευρώ, σε ποια αναπτυξιακά έργα; Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει ο υπουργός. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι είναι πιο χαμηλά τα ποσοστά υλοποίησης του αναπτυξιακού έργου της Κυβέρνησης σε σχέση με άλλες χρονιές και συνεχίζουμε να βλέπουμε τις ίδιες καθυστερήσεις, τις ίδιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά έργα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το χαμηλό επιτόκιο του δανείου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «πρέπει να μας διευκρινιστεί ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να δανειστεί με το συγκεκριμένο επιτόκιο, γιατί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με επιτόκια που επιτυγχάνουν άλλες χώρες της ΕΕ».
«Γιατί η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΕ, όταν ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου είναι καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ;», κατέληξε.

ΑΚΕΛ: Θα αφήναμε την οικονομία να καταρρεύσει;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια προχωρεί, όπως προχωρούσαν όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, σε δανεισμό είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό, ανάλογα με τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
«Προέκυψε μια τέτοια ανάγκη και πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις όποιες αντιδράσεις. Θα έπρεπε, δηλαδή, να αφήσουμε την οικονομία να καταρρεύσει;», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το χαμηλό επιτόκιο του δανείου και εάν είναι ώρα οι κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, ο κ. Ευαγόρου είπε: «Θα ενώσω τη φωνή μου μαζί σας, διότι οι τράπεζες κινητοποιήθηκαν εντονότατα και προς τα κόμματα και στα ΜΜΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάθεση των 3 δις ευρώ με την έκδοση τότε του ειδικού ομολόγου, το οποίο κατατέθηκε στις κυπριακές τράπεζες με επιτόκιο συν κόστος 1,9%».
«Εμείς πάμπολλες φορές καλέσαμε τις τράπεζες, οι οποίες δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, να μειώσουν τα επιτόκια».
Τέλος, ανέφερε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Έχουμε 400 εκ. στην Κεντρική
 
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση δανείστηκε 500 εκατομμύρια ευρώ από δύο κυπριακές τράπεζες, με επιτόκιο κάτω του 1,5%, απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει το ακριβές ύψος του.
Είπε πως από τα λεφτά αυτά τα 60 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η βοήθεια των 60 εκατομμυρίων ευρώ που η Κύπρος, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα «θα χρησιμοποιηθούν για πιθανά άλλα δάνεια, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουμε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια βραχυπρόθεσμα και επείγοντα προβλήματα».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το δάνειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε ανάγκη του Δημοσίου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή.
«Έχουμε -είπε- καταθέσεις με την Κεντρική Τράπεζα που πλησιάζουν τα 400 εκ. ευρώ».
Εντός της Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός είπε ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακά έργα.

Σημερινή 29 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου