Ψηφοφορία στη Βουλή: «Ναι» από Μπακογιάννη, «παρών» από 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Με 172 «ναι», 121 «όχι» και 3 «παρών», σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών, εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με διαφοροποιήσεις από την κομματική γραμμή βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων, που οδήγησαν στη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και των Δημαρά, Σακοράφα και Οικονόμου, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ, έπειτα από συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη διαγράφηκε και από το κόμμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε «ναι» στο νομοσχέδιο, παρά τη σαφή γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος
του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, ότι το κόμμα θα το καταψηφίσει, με αποτέλεσμα να διαγραφεί. Αντίστοιχα, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Δημαράς, η Σ. Σακοράφα και ο Β. Οικονόμου ψήφισαν «παρών».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του προέδρου της ΝΔ, με την οποία ανακοίνωνε τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη από την ΚΟ του κόμματος.

Ανακοίνωση Μπακογιάννη
Από το γραφείο της κ. Μπακογιάννη εκδόθηκε πολυσέλιδη ανακοίνωση, στην οποία η διαγραφείσα βουλευτής δικαιολογεί τη στάση της και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  «κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι  στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές». Επίσης αναφέρει «Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνησή μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Στο ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα, αμέσως μετά τα «παρών» των βουλευτών του ΠΑΟΚ, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, για τη στάση τους και απάντησε: «Στη μάχη υπάρχουν και απώλειες». Λίγα λεπτά αργότερα, ανακοινώθηκε η απόφασή του να θέσει τους τρεις βουλευτές εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε, ενώ ο Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.

Ανακοίνωση Σακοράφα
Με ανακοίνωσή της, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς - όπως τονίζει - από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

Ανακοίνωση Δημαρά

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του. «Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή» αναφέρει μεταξύ άλλων».

Δηλώνει, εξάλλου, την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. Ο Γ. Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

Ανακοίνωση Οικονόμου
«Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αιτιολογώντας την ψήφο του επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης και ανακοινώνοντας ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο.