«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πολιτική κρίση για το christofias-watch.blogspot

MΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Όλοι, πλην ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης, καταδίκασαν τη δίωξη του Ξενή Ξενοφώντος
Έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν χθες, σχεδόν από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, σε σχέση με την πρωτοφανή κίνηση της Αστυνομίας να εισβάλει τα χαράματα της Πέμπτης στο σπίτι του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος και, ενώπιον της συζύγου και του νεογέννητου μωρού τους, να μαζέψουν τους υπολογιστές, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι ο διαχειριστής του μπλογκ christofias-watch. Είχε προηγηθεί καταγγελία του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη για απειλές κατά της ζωής του, με βάση δημοσίευμα ανεξάρτητου σχολιαστή και όχι ανάρτηση στο μπλογκ.
Ο κ. Ξενοφώντος σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά, μόλις εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα, ούτως ώστε να ακυρωθεί το διάταγμα έρευνας εναντίον του. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κ. Δρουσιώτη, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε στην «Σ» ότι δεν έχουν τύχει καμίας ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών. Στη Βουλή προτίθενται να πάρουν το θέμα Γιαννάκης Ομήρου και Νικόλας Παπαδόπουλος.
Σε χθεσινές δηλώσεις του, πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης εξέφρασε την αμφιβολία του, κατά πόσον η Αστυνομία μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση κατά του κ. Ξενοφώντος, γεγονός που προκάλεσε την οργή του κ. Δρουσιώτη, καθώς θεώρησε ότι ο κ. Κληρίδης προκατέλαβε κατ’
αυτόν τον τρόπο τις έρευνες.

Πρωτοφανής τρόπος δράσης
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Αστυνομία ενήργησε με πολιτικά κριτήρια και κατά τρόπο πρωτοφανή για τα θέσμια του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου. Όπως εξήγησε, η Αστυνομία υπέδειξε υπέρμετρο ζήλο και διενήργησε έφοδο στο σπίτι οικογενειάρχη, λες και ήταν εγκληματίας που θα εξαφάνιζε τα τεκμήρια, εμφανώς παρακινούμενη από το κριτήριο ότι ήταν ο διαχειριστής μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ενοχλητικής για τους κυβερνώντες. «Τόσο ενοχλητικής, που την κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, όταν μιλούσε για φυσική εξόντωση του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε. Συνέδεσε, δε, τη συμπεριφορά της Αστυνομίας με την υπόθεση ανάκρισης του Ισραηλινού διαιτητή, πριν από λίγες ημέρες. «Βεβαίως και καταδικάζουμε κάθε είδους λιβελογράφημα, χυδαιογράφημα, ρυπογράφημα που θίγει την αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε συμπολίτη μας», κατέληξε ο κ. Νικολάου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το κόμμα του δεν τάσσεται υπέρ της λογοκρισίας αλλά ούτε και της αυθαιρεσίας. «Το δικαίωμα έκφρασης του κάθε πολίτη πρέπει να περιορίζεται στο βαθμό που δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του άλλου πολίτη. Αυτός είναι βασικός κανόνας της δημοκρατίας», τόνισε.

Πυλώνας δημοκρατίας
«Το δικαίωμα στη διατύπωση διαφορετικού πολιτικού λόγου και στην άσκηση κριτικής αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα της δημοκρατίας», τόνισε ο Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Η ειδοποιός διαφορά του ολοκληρωτισμού και της δημοκρατίας, αφορά στο βαθμό που επιτρέπεται η άσκηση κριτικής έναντι της εξουσίας, σημείωσε. «Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία οι αστυνομικές έφοδοι στην κατοικία οποιουδήποτε πολίτη και ιδιαίτερα πολίτη που ασκεί κριτική στην εξουσία», υπογράμμισε. «Η Αστυνομία και η οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να μετατραπούν σε όργανα καταπίεσης και φίμωσης των πολιτών ή άσκησης πολιτικής εξουσίας των κρατούντων κάτω από οποιαδήποτε αφορμή ή πρόσχημα», κατέληξε.


Ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης
Το ζήτημα έχει δύο διαστάσεις, υπέδειξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου. «Το ένα είναι το ζήτημα της πολιτικής τρομοκρατίας, που επιχειρεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, καταλαβαίνοντας ότι ολοένα και περισσότερο χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το λαϊκό έρεισμα, και το δεύτερο είναι ο περίεργος υπερβάλλων ζήλος της Αστυνομίας, να επιδράμει στο σπίτι ενός δικηγόρου στις 6 το πρωί, για να κάνει έρευνα για ισχυριζόμενους πολιτικούς λόγους», εξήγησε. Τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει την αντίθετη άποψη, προσθέτοντας ότι ο Αρχηγός πρέπει να δώσει εξηγήσεις «σε τι απέβλεπε αυτή η καταδρομική ενέργεια, πέρα από τον οποιοδήποτε κατανοητό εκφοβισμό, που θα εισέπραττε ο συγκεκριμένος δικηγόρος, για καθαρά πολιτικούς λόγους».

Αστυνομική διαδικτυακή λογοκρισία
Το Κίνημα Οικολόγων καταδικάζει την άσκηση αστυνομικής, διαδικτυακής λογοκρισίας, αναφέρει ανακοίνωσή του. «Είναι πράγματι λυπηρό που σ’ αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται ως θύτες γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός», σημειώνει. Δημιουργούνται βάσιμα ερωτηματικά σε σχέση με την τροποποίηση του Άρθρου 17 του Συντάγματος, καθώς η Αστυνομία δεν πείθει για τη σοβαρότητά της και η Πολιτεία δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει από τα φαντάσματα και τους εφιάλτες του παρελθόντος, για να μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες περιπτώσεις με ωριμότητα και ψυχραιμία, τονίζουν οι Οικολόγοι. «Η Αστυνομία δεν έχει καμία θέση στην όποιας μορφής πολιτική αντιπαράθεση, ακόμα κι αν αυτή διανθίζεται από έντονους χαρακτηρισμούς και επικριτικά σχόλια», υπογραμμίζουν.

Απορρίπτει η Κυβέρνηση
«Το ΑΚΕΛ καταδικάζει έντονα την ανοίκεια επίθεση ενάντια στην Κυβέρνηση και στο ΑΚΕΛ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου. «Είναι τουλάχιστον αστείο», είπε, «αυτοί που στηρίζουν και ευνοούν την πνευματική τρομοκρατία και τις απειλές κατά της ζωής συμπολιτών μας, να κατηγορούν άλλους για δήθεν πνευματική τρομοκρατία». Πρόσθεσε ότι το επιχείρημα περί ελευθερίας έκφρασης σε σχέση με βρισιές και απειλές, δεν πείθει κανένα συμπολίτη μας. «Το ΑΚΕΛ μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς δεν δέχεται από κανέναν», τόνισε, λέγοντας ότι το κόμμα του έδωσε μάχες και αίμα, υπερασπιζόμενο τη δημοκρατία.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε ανυπόστατο ισχυρισμό την εμπλοκή της Κυβέρνησης στη σύλληψη, λέγοντας ότι το θέμα το χειρίστηκε η Αστυνομία, και «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι και ανοχές έχει και αντοχές διαθέτει για να μην αντιδρά, ακόμα και όταν συμπεριφορές ξεφεύγουν κάθε ορίου».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας Λουκάς Λουκά τόνισε ότι όταν υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένα αδικήματα, η Αστυνομία έχει υποχρέωση να τα διερευνήσει. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία τόσο στον Τύπο όσο και σε όλους τους τομείς αυτού του κράτους και αυτό είναι δεδομένο και γνωστό σε όλους», είπε. «Υπεύθυνα σας δηλώνω ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως πολιτική παρέμβαση στην Αστυνομία για το συγκεκριμένο θέμα».

Φασίζουσες… υπερβολές και διαφορετικοί τόνοι
Στο ΔΗΚΟ το θέμα πήρε… ΔΗΚΟϊκή τροπή, καθώς μετά τις έντονα επικριτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Σταύρος Ευαγόρου ζήτησε την επίσημη τοποθέτηση του κόμματος, κάτι που ο εκπρόσωπος Τύπου, Φώτης Φωτίου, θεώρησε σωστό να πράξει και έτσι υπήρχαν τρεις διαφορετικές δηλώσεις από το ίδιο κόμμα. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε πει ότι κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης αυτού του τόπου θλίβεται για την κατάντια της κυπριακής Πολιτείας, που με πρακτικές που θυμίζουν Βόρειο Κορέα και πρώην Σοβιετική Ένωση ασκεί πνευματική τρομοκρατία εναντίον της αντίθετης άποψης. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υιοθετεί το ύφος και το περιεχόμενο της επίδικης ανάρτησης, τα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια οργανωμένη προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκρατίας της αντίθετης άποψης και «τέτοιες φασίζουσες νοοτροπίες δεν έχουν χώρο στην ευρωπαϊκή Κύπρο».
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα, μόνο υπερβολικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αντιδράσεις πολλών στο θέμα της συγκεκριμένης σελίδας. Υπερβολική και ανεπίτρεπτη χαρακτήρισε την αντίδραση της Αστυνομίας, την αντίδραση του ΑΚΕΛ που το ανήγαγε σε μείζον πολιτικό θέμα και τους χαρακτηρισμούς όσων μίλησαν για απολυταρχικά καθεστώτα και απειλή κατά της δημοκρατίας.
Δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, λέγοντας ότι «είναι δεδομένο ότι η Αστυνομία ασκεί σε οριακές περιπτώσεις διακριτική ευχέρεια στην προώθηση διώξεων» και διερωτήθηκε γιατί σε αυτήν την περίπτωση επιδείχθηκε τέτοια σπουδή. «Η καταχρηστική (σε αυτήν την περίπτωση ενδεχομένως και παράνομη) χρήση νομοθετικών εξουσιών από τα όργανα της τάξης, διαβρώνει τα ανθρώπινα αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα», τόνισε. Πρόσθεσε ότι δημιουργούν αισθήματα φόβου στον πολίτη και συρρικνώνουν τα όρια της ελεύθερης έκφρασης. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα, πλήττει τη δημοκρατία και ο πολίτης οφείλει να αντιδράσει προς προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας», κατέληξε.

Η δημοκρατία στο γύψο
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι όταν ανακρίνεται από την Αστυνομία ο Σίμος Αγγελίδης, υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, γιατί θεάθηκε σε εκδήλωση στην οποία εκστομίστηκαν υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου και ο Ξενής Ξενοφώντος γιατί κάποιος εκφράστηκε απειλητικά και προσβλητικά για κάποιο δημοσιογράφο, τότε η δημοκρατία βρίσκεται με το ένα πόδι στο γύψο. Αλυσίδα γεγονότων καταδεικνύει ότι η Αστυνομία χρησιμοποιείται από το κράτος για να φιμωθούν οι ενοχλητικές φωνές και απόψεις, τόνισε. Ο κ. Λιλλήκας κατήγγειλε ότι όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στον ίδιο, προειδοποίησε μπροστά στις κάμερες ότι θα τον «καταπλακώσει ο οδοστρωτήρας», η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία δεν ανέκριναν τον Πρόεδρο για την απειλή.

Χαμός στο facebook
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, το σχετικό γκρουπ που δημιουργήθηκε στο facebook με τίτλο «Καταδικάζουμε την "πολιτική δίωξη" του δικηγόρου κ. Ξενή Ξενοφώντος» κατάφερε να μαζέψει περισσότερα από 300 μέλη. Στην περιγραφή του γκρουπ γίνεται λόγος για «πνευματική τρομοκρατία» και «επαίσχυντο και δικτατορικό χτύπημα». Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια σχόλια στο wall του συγκεκριμένου γκρουπ:
· Φανερή προσπάθεια πολιτικής φίμωσης του Ξενή Ξενοφώντος και πνευματικής τρομοκρατίας της αντίθετης άποψης και του αντικατοχικού κινήματος. Αντισταθείτε στο φασισμό τους!
· Γελοιότητα, λογοκρισία, ξεφτιλισμός… και αλίμονο για όλα τα παρακάτω, που ετοιμάζονται να μας σερβίρουν…
· Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Υποτίθεται ότι έχουμε μια δημοκρατία, που μπορούμε να λέμε την άποψή μας και θα έπρεπε να ήταν σεβαστή από όλους: πολιτικούς και κυβέρνηση. Ο λαός δεν θα πρέπει να σωπάσει αλλά σίγουρα και όσοι πολιτικοί διαφωνούν με την Κυβέρνηση και την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό και όχι μόνο.
· Και ναι, αγαπητοί φίλοι, κατά τα άλλα όλοι οι άλλοι είναι φασίστες και αυτοί είναι οι άνθρωποι του λαού. Εν έτει 2010 λέμε ναι στην Ελεύθερη Σκέψη.
· Μα, πού ζούμε; Στη Κίνα ή στη Βόρειο Κορέα τέλος πάντων;
· Big Brother is watching you!!!
· Άτε, τώρα που κάναμε και γκρουπ ας έρθουν να μας συλλάβουν ομαδικώς… Κάτω ο κόκκινος φασισμός!
· Γελοία μόνο είναι η κατάσταση. Τέτοια γεγονότα δεν είναι μόνο παράνομα, με βάση το Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά είναι και ανήθικα! Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης. Τόσο πολύ φοβούνται την αλήθεια. Γελοίοι, φασίστες…

Σημερινή 08/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου