«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Μυστική αποστολή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

-Επανεξετάζεται ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης, απόφαση το Δεκέμβριο.

-Αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη

-Ο Στεφάνου δεν βλέπει λύση το 2010

-Βολές ΑΚΕΛ εναντίον Ντάουνερ

-Ψυχραιμία συστήνει ο Αναστασιάδης.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήρθε στην Κύπρο και κατέγραψε τα πάντα αναφορικά με την Ειρηνευτική Δύναμη που διατηρεί ο Οργανισμός στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Οι εμπειρογνώμονες προέβησαν σε λεπτομερέστατη καταγραφή της λειτουργίας της Δύναμης και ετοιμάζουν έκθεση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πάντως, η όποια απόφαση για το μέλλον των Ειρηνευτών στην Κύπρο θα παρθεί το Δεκέμβριο, μιας και στο ψήφισμα που ετοιμάζεται για τον Ιούνιο, περιέχεται αναφορά, με την οποία παραπέμπεται η όποια απόφαση περί τούτου σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η 7μελής ομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων βρισκόταν στην Κύπρο πριν μερικές βδομάδες. Η ομάδα αποτελείτο από επτά εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, και οι όροι εντολής τους καθορίστηκαν από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι επτά εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέγραψαν τα πάντα αναφορικά με τη Δύναμη. Λεπτομερείς καταγραφές που αφορούσαν το ρόλο της Δύναμης, το πεδίο δράσης της, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές της, ενώ προέβησαν και σε λεπτομερή καταγραφή για τη νεκρή ζώνη, η οποία, ως γνωστόν, είναι υπό την αποκλειστική επιτήρηση και ευθύνη της Δύναμης.

Οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν επί τόπου διάφορα σημεία της πράσινης γραμμής, από τον Πύργο
μέχρι και την Αμμόχωστο.   

Επιτήρηση πράσινης γραμμής

Οι εμπειρογνώμονες συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής. Μάλιστα, η συλλογή πληροφοριών δεν περιορίστηκε ως προς τον τρόπο επιτήρησης από τη Δύναμη, αλλά επεκτάθηκαν και στο πώς οι δύο πλευρές επιτηρούν την περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι η Ομάδα της Νέας Υόρκης κατέγραψε το κατά πόσο οι δύο πλευρές διαθέτουν ηλεκτρονικά μέσα για την επιτήρηση της νεκρής ζώνης.

Φυλάκια και Οδοφράγματα

Επίσης επισκέφθηκαν τα οδοφράγματα, όπου διαπίστωσαν πως η διάβαση ένθεν και ένθεν γίνεται χωρίς την εμφανή παρουσία ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ακόμη, κατέγραψαν τα σημεία επί της νεκράς ζώνης που βρίσκονται στρατιωτικά φυλάκια, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, ενώ πληροφορίες φαίνεται να εξασφάλισαν και για τον αριθμό στρατιωτών με τον οποίο είναι επανδρωμένα.

Έκθεση

Στόχος της μυστικής καθόδου των επτά εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, είναι να ετοιμάσουν λεπτομερέστατη έκθεση, στην οποία θα βασιστεί η όποια απόφαση παρθεί από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ως γνωστό, το θέμα αυτό επανέρχεται τον τελευταίο καιρό κάθε φορά που ανανεώνεται η θητεία της Δύναμης.

 ΨΗΦΙΣΜΑ
Έτοιμο το προσχέδιο


Στο μεταξύ, το ψήφισμα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ετοιμαστεί και εντός των ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει το προσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στο προσχέδιο εγείρεται το θέμα του ρόλου της Δύναμης και σημειώνεται πως «είναι νωρίς να καθοριστεί ο ρόλος της Δύναμης». Όπως εκτιμάται, αυτό ερμηνεύεται πως ο ΟΗΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε μεταγενέστερο στάδιο. Το πλέον πιθανό, είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μιας και αυτό είναι και το χρονικό πλαίσιο που καθορίστηκε από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης του κυπριακού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Εφημερίδα Αλήθεια Παρασκευή 28 Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου