«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Στον απόηχο των πεπραγμένων. Ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα εσωτερικά της χώρας

Δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται την "νέα αναβαθμισμένη σχέση" Ελλάδας Τουρκίας έδωσε κατά την διήμερη επίσκεψη του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Τ.Ερντογάν.

Στην χθεσινή κοινή κοινή συνέντευξη τύπου με τον (μονίμως χαμογελούντα) ΓΑΠ, προέβη σε μια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας, καταφερόμενος ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση για την άρνηση της να συναινέσει στην παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ, κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο! Η πρόκληση του Τούρκου πρωθυπουργού έμεινε ασφαλώς αναπάντητη από τον (μονίμως χαμογελούντα) κ.Παπανδρέου ο οποίος βρήκε στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν ανέλπιστο σύμμαχο πέρα απο την κ.Μπακογιάννη και τον Γ.Καρατζαφέρη. Ειρήσθω εν παρόδω ο -συνήθως λαλίστατος- πρόεδρος του ΛΑΟΣ,ο οποίος προσπάθησε να υπονομεύσει τις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προαναγγέλοντας "επεισόδια", απέφυγε μέχρι στιγμής να σχολιάσει το γεγονός. Την παρέμβαση Ερντογάν καταδίκασε η πλευρά Σαμαρά με ανακοίνωση τύπου στην οποία τονίζεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή "τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος είναι αποκλειστική υπόθεση του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας."

Oι προκλήσεις Ερντογάν όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν και στην σημερινή συνάντηση του με με διευθυντές ελληνικών εφημερίδων, κατά την οποία ακούστηκαν σημεία και τέρατα -μάλιστα έλαβε χώρα και ένα λεκτικό επεισόδιο με τον διευθυντή της εφημερίδας "Έθνος", Γιώργο Χαρβαλιά-.

"Μην γράφετε για τις παραβιάσεις"..

Στην εν λόγω συνάντηση ο αυθάδης κ.Ερντογάν απαντώντας σε αλλεπάληλες ερωτήσεις για τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο προσπάθησε να κάνει συστάσεις στα ΜΜΕ, αποδίδοντάς τους εμμέσως ευθύνες για τις εντάσεις που αναπτύσσονται κατά καιρούς στις διμερείς σχέσεις! Είπε χαρακτηριστικά : «στα επτάμισι χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα (!!) . Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα επέρριψε την ευθύνη για τις εμπλοκές στο Αιγαίο στους Έλληνες πιλότους, «τα μαχητικά των οποίων απογειώνονται οπλισμένα, εν αντιθέσει με τα τουρκικά μαχητικά».. Υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν φταίνε οι Τούρκοι πιλότοι που πετάνε σε καθημερινή βάση πάνω από Ελληνικά νησιά,αλλά οι Έλληνες ιπτάμενοι που τους αναχαιτίζουν.

Ακολούθως, για να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία για τις στοχεύσεις της Άγκυρας, δήλωσε πώς «Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλοενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ».

Το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «αν θέλετε να σας υποβάλλουμε σχέδια πτήσης όταν πετάμε στο Αιγαίο, να μας υποβάλλετε κι εσείς»...

Στις "φιλικές παραινέσεις" του Τούρκου πρωθυπουργού για αυτολογοκρισία απάντησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλάει έτσι στα ΜΜΕ ξένης χώρας. Ο Ερντογάν επέμεινε και, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι κατά τη γνώμη του οι εφημερίδες και η τηλεόραση στην Ελλάδα παίρνουν γραμμή από την εκάστοτε κυβέρνηση. Εκεί, πλέον, ο διευθυντής του Έθνους ...ξέφυγε από το πρωτόκολλο και του απάντησε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, υπαινισσόμενος σαφώς ότι η Τουρκία δεν είναι, και άρα ο ίδιος δεν μπορεί να ξέρει τί συμβαίνει σε μια δυτική δημοκρατία..

Και εδώ φυσικά η είδηση δεν είναι ότι ο κ.Χαρβαλιάς τιμά τα παντελόνια που φοράει (και μπράβο του!) αλλά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι κάθησαν και άκουσαν σιωπηλοί ξένο πρωθυπουργό να τους κάνει υποδείξεις για το τι θα γράφουν, χωρίς ουδεμία αντίδραση. Πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να καταθέσουν τουλάχιστον τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες... 



enkripto.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου