«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Από επιτυχία στέφθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για την Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της ΚέρκυραςΜέσα στη δίνη και στον σάλο της οικονομικής κρίσεως και της κοινωνικής αναστατώσεως, η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης οργάνωσε και εφέτος τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον Αυτονομικό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας» (Φεβρουάριος - Μάϊος 1914). Στις εκδηλώσεις, που κατά γενική ομολογία, στέφθηκαν από επιτυχία, παραβρέθηκαν μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και πλήθος ανθρώπων, τόσο από τις Επαρχίες Πωγωνίου και Κονίτσης, όσο και από άλλες περιοχές της Πατρίδος μας.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στο Δελβινάκι, την Κυριακή, 16 Μαΐου 2010. Μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των πρωτεργατών του νικηφόρου εκείνου αγώνος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ εξεφώνησε την καθιερωμένη ομιλία. Στη συνέχεια, ακολούθησε ειρηνική
πορεία μέχρι το ηρώο της κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιο, ο Εθνικός Ύμνος και ενεκρίθη δια βοής το ακόλουθο:
 
ΨΗΦΙΣΜΑ 
 
1) Ζητούμε από τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς να πορεύονται ενωμένοι και μονοιασμένοι στον αγώνα τους για την πολύπαθη γη της Βορείου Ηπείρου.
 
2) Ζητούμε από την Κυβέρνηση της Αλβανίας να σταματήσει να υποθάλπει τις παράλογες βλέψεις των «Τσάμηδων» και να καλλιεργεί την ιδέα της δήθεν «Μεγάλης Αλβανίας» σε βάρος της Ελλάδος.
 
3) Ζητούμε, επίσης, από την Αλβανική Κυβέρνηση να αποδώσει στην Εκκλησία την περιουσία της και, παράλληλα, να σταματήσει την αρπαγή των κτημάτων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.
 
4) Ζητούμε να γίνει στην γειτονική χώρα η απογραφή του Ελληνικού πληθυσμού με σαφή αναφορά στο θρήσκευμα και την εθνικότητα, υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών.
 
5) Απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία να ασκήσει υπεύθυνη και δυναμική πολιτική στα εθνικά θέματα, ένα από τα οποία είναι και αυτό της Βορείου Ηπείρου.
 
6) Μαζί με τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς, χαιρετίζουμε και τους αδελφούς Κυπρίους και ευχόμαστε ευόδωση του εθνικού θέματος και της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου, σύμφωνα με τους προαιώνιους πόθους του Ελληνισμού.
 

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου