«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αφιέρωμα στην Πατρίδα-βιντεο.ομιλίες: π.Θ.Zήσης - Ν.Μέρτζος (Για κατέβασμα σε flv kai mp3)

Ομιλητές :

Ο πρωτοπρεσβύτερος – ομοτ. καθηγητής πανεπιστημίου , π. Θεόδωρος Ζήσης με θέμα
«Ελληνισμός και Χριστιανισμός: Συνάντηση και ενότητα»,
και
ο Νικόλαος Μέρτζος , Δημοσιογράφος και πρόεδρος κοινότητος Νυμφαίου Φλωρίνης με θέμα:
«H διαχρονικότητα του ελληνισμού» 

Μπορείτε να την ακούσετε και εδώ :


Οι ομιλίες έγιναν στο πνευματικό κέντρο της μητροπόλεως «Άγιος Φώτιος», στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Φώτια 2005», που οργάνωσε η Μητρόπολη Κατερίνης, για τον εορτασμό του αγίου Φωτίου.
Τις εκδηλώσεις προλογίζει ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος διευθύνων και υπεύθυνος του πνευματικού κέντρου:

Τις φετινές εκδηλώσεις τις αφιερώσαμε στη πατρίδα, εγκαινιάζοντας έτσι μια τριλογία αφιερωμάτων στις τρεις έννοιες και αξίες του πολιτισμού μας, στις αξίες της θρησκείας, της πατρίδος, και της οικογένειας, εστιάζοντας σε εκείνην της πατρίδος για τους εξής λόγους:

1oν. Γιατί πιστεύουμε ότι η πατρίδα αποτελεί χρέος τιμής για όλους τους ανθρώπους, η αγάπη προς την πατρίδα στην οποία ανέτειλαν πάνω στο πρόσωπο της γης. Θεωρούμε αυτονόητο δε ότι στην έννοια αυτής (της πατρίδος), συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που την συνθέτουν, όπως ο τόπος,
οι άνθρωποι, τα ήθη και οι παραδόσεις, η ιστορία. Η αγαθότητα του Θεού στέλνει τον καθένα να γεννηθεί εκεί όπου θα μπορούσε να ενταχθεί αρμονικότερα, να δημιουργήσει θετικότερα, να πορευθεί ασφαλέστερα την οδόν του βίου τούτου και να φθάσει έτσι στην σωτηρία του. Εάν λοιπόν ισχύει αυτό για όλους τους ανθρώπους, πόσο περισσότερο ισχύει για εμάς που έχουμε αυτό το μέγα προνόμιο να έχουμε γεννηθεί Έλληνες; Έχουμε δηλαδή τις ιδανικότερες ίσως προϋποθέσεις για την επίτευξη όλων των παραπάνω.

2ον. Γιατί θεωρούμε ότι πέραν του ότι είναι επίκαιρο, φροντίζουν άλλωστε για αυτό με μοχθηρή επιμέλεια όλοι οι κατά καιρούς μεγάλοι της γης, «οι δοκούντες άρχειν των εθνών», κατά τον λόγο του Κυρίου μας, είναι επίκαιρο να αναφερόμαστε λοιπόν και πάλι σήμερα στην πατρίδα μας, είναι όμως και εξαιρετικά καίριο, να την προβάλουμε ως ιδεατό σημείο αναφοράς, να την ανυψώνουμε ως ιδέα, να την ενθρονίζουμε στις καρδιές των ανθρώπων, των μεγάλων και των μικρών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη από προσήλωση σε ιδανικά. Διότι εάν δεν γίνει αυτό έγκαιρα και σωστά, και η πατρίδα θα κινδυνεύσει κα εμείς ως πρόσωπα θα χαθούμε.

3ον. Γιατί πιστεύουμε ότι δια της αγάπης προς την επίγεια πατρίδα , θέτουμε γερά θεμέλια, αναγόμεθα σταθερά και με ασφάλεια προς την άνω την ουράνια πατρίδα. Πολλοί άγιοι του τόπου μας, παλαιοί και στις ημέρες μας το τονίζουν αυτό με έμφαση.


Τις ομιλίες μπορείτε να τις κατεβάσετε:

Σε βίντεο από εδώ:Fvtia/afiervma_sthn_patrida.zip
Μέγεθος: 608 MB (638.112.126 byte)
Τύπος αρχείου: Αρχείο FLV (.flv)

και σε μορφή mp3, από εδώ:Fvtia/afiervma_sthn_patrida.mp3
Μέγεθος: 133 MB (139.558.912 byte)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου