Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (και όχι νόμου) που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις δεν ανατρέπει απλώς το σημερινό καθεστώς. Εγκαθιδρύει έναν Εργασιακό Μεσαίωνα όπου οι απολύσεις θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές και χωρίς μεγάλο κόστος για τους εργοδότες.
Το υπουργείο Εργασίας απελευθερώνει την αγορά εργασίας χωρίς ταυτόχρονα να αναλαμβάνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε να ανακόψει την ύφεση και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Ουσιαστικά, ενώ ξεσπά η καταιγίδα στα εργασιακά, η κυβέρνηση αφαιρεί τα αλεξικέραυνα από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Οι εύκολες και φθηνές απολύσεις θα ανακυκλώσουν τα προβλήματα στην οικονομία, θα διευρύνουν την ύφεση και θα προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις από τις στρατιές των νέων ανέργων καθώς δεν υπάρχουν αναπτυξιακά αναχώματα. Το αρμόδιο υπουργείο λειτουργεί βάσει του μνημονίου αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχουν οι αποφάσεις του για τα εργασιακά.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα τη Νέα Δημοκρατία που καταψήφισε το μνημόνιο θεωρώντας ότι το
μίγμα των συγκεκριμένων μέτρων δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Αντιθέτως, επιβαρύνει τη θέση της κυβέρνησης και όσων τη στήριξαν, καθώς χωρίς κοινωνική διαβούλευση ή στοιχειώδη διαπραγμάτευση δέχθηκαν μέτρα που πλήττουν τον κοινωνικό ιστό και παραλύουν την οικονομία.
Ακόμη και επί της διαδικασίας το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας τις διατάξεις του μνημονίου, ανατρέπει συθέμελα τις εργασιακές σχέσεις με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να το περάσει από τη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα.
Η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" επανέρχεται σε βάρος των εργαζομένων.
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου