«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Το μνημόσυνο της ηρωικής Ευφροσύνης Προεστού. Της Κυράς της Λαπήθου.


Το θάρρος, τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία της Ευφροσύνης Προεστού εξήρε σήμερα στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, στο ετήσιο μνημόσυνο της Κυράς της Λαπήθου, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, στη Λευκωσία

«Η Ευφροσύνη Προεστού ήταν κατ’ αρχάς αγωνίστρια, είχε συνείδηση της ιστορίας, είχε την ικανότητα να υπερβαίνει τον φόβο, να τολμά, να ξέρει τι σημαίνει πραγματική αντίσταση. Είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά προοδευτικό και ανατρεπτικό,» είπε ο Υπουργός Αμυνας.

Το όνομά της, σημείωσε, ταυτίστηκε όσο λίγα ονόματα με τον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού, προσθέτοντας ότι το μεγαλείο του ηρωισμού της Ευφροσύνης Προεστού αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

«Με αυτοθυσία και με κίνδυνο της ζωή της προστάτεψε σαν λύκαινα 12 εθνοφρουρούς που εγκλωβίστηκαν σε λαγούμι κοντά στο σπίτι της στη Λάπηθο. Τους τροφοδοτούσε, τους προστάτευε, τους έδινε κουράγιο και ελπίδα για 30 μέρες. Οταν οι εισβολείς αντιλήφθηκαν τη δράση της, τη συνέλαβαν. Τη βασάνισαν φρικτά και προσπάθησαν να την εξευτελίσουν σέρνοντάς την, παρά τα 70 της τότε χρόνια, ημίγυμνη στους δρόμους της Λαπήθου. Δεν αποκάλυψε, όμως, τίποτα στους Τούρκους. 
Τότε οι στρατιώτες του Αττίλα την έστησαν σε εκτελεστικό απόσπασμα. Ευτυχώς όμως που ένας Τούρκος αξιωματικός την είχε αναγνωρίσει και τη γλίτωσε».

Το μαρτύριο της όμως δεν είχε τελειώσει. Οι Τούρκοι τη μετέφεραν στο κάστρο της Κερύνειας και τη φυλάκισαν. Με άκαμπτο το ηθικό μεταφέρθηκε στη συνέχεια πίσω στην κατεχόμενη Λάπηθο απ’ όπου εκδιώχθηκε το Μάιο του 1975. Για 18 χρόνια περίμενε με αγωνία την επιστροφή στην αγαπημένη πατρώα της γη. Στις 17 Απριλίου του 1993 η 90χρονη Κυρά – Φροσύνη εγκατέλειψε τα γήινα με τον καημό της επιστροφής.

«Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της επανένωσης της πολύπαθης πατρίδας μας. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο των δικών μας δυνατοτήτων και κάνουμε ό,τι περνά από τις δικές μας δυνάμεις για επίτευξη λύσης. Αναλαμβάνουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες και συνεχώς εργαζόμαστε για να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και να μην συρόμαστε πίσω από αυτά. Πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου πως με θώρακα την εθνική συνοχή και εις πείσμα των εντυπώσεων, από τη δική μας πλευρά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν», τόνισε ο Υπουργός Αμυνας.

Το παράδειγμα της Ευφροσύνης Προεστού, συνέχισε, μας διδάσκει πως ο λαός μας ενωμένος, υπερήφανος, αξιοπρεπής και αγωνιστικός μπορεί να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια του παρουσιαστούν και να βρει το δρόμο του μέσα στην ιστορία. «Μας διδάσκει πως πατριωτισμός είναι ένα αναλλοίωτο αίσθημα που ενώνει το λαό και του δίνει προοπτική. Στην περίοδο που ζούμε έχει σημασία να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καλλιεργούμε την ιστορική μας συνείδηση και την εθνική μας συνοχή, αξίες τις οποίες οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως παρακαταθήκη».

Εύχομαι ολόψυχα, κατέληξε, η μέρα που τα 12 παλικάρια θα μεταφέρουν τα οστά της Κυράς της Λαπήθου και θα τα ενταφιάσουν στην γενέθλια της γη, να είναι κοντά. Αιωνία ας είναι η μνήμη της και η θυσία της στο βωμό της ελευθερίας φωτεινό παράδειγμα!»

(ΚΥΠΕ/ΜΜ)
mavroprovato.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου