«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι Ιταλοί στέλνουν τους λαθρομετανάστες από εκεί που ήρθαν


Ξεκινούν από σήμερα οι πτήσεις επαναπατρισμού (δύο την ημέρα) από την Ιταλία προς την Τυνησία, ενώ η Λαμπεντούσα έχει πλέον σχεδόν αδειάσει από μετανάστες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επισκέφθηκε ξανά το νησί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πιστεύει πως τα αεροπλάνα της επιστροφής θα λειτουργήσουν και ψυχολογικά, θα στείλουν το μήνυμα ότι όσοι φθάνουν στην Ιταλία θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Καβαλιέρε δεν δίστασε να επιτεθεί και στην ΕΕ και σε οξύ τόνο ξεκαθάρισε πως είτε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είτε θα πάψει να είναι ενωμένη, οπότε «καλύτερα να διαλυθεί και να κοιτάξει κανείς τη δουλειά του, βυθισμένος στις φοβίες και στους εγωισμούς του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, οι αφίξεις στη Λαμπεντούσα συνεχίζονταν και το σαββατοκύριακο, αλλά ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στους κατοίκους του νησιού ότι θα απομακρυνθούν και οι τελευταίοι 600 μετανάστες που έχουν απομείνει. 
 Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στη Γαλλία. «Το Παρίσι», είπε, «πρέπει να αντιληφθεί ότι το 80% των μεταναστών δηλώνουν πως θέλουν να επανενωθούν με συγγενείς και φίλους που ζουν στη Γαλλία».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφάνισε και το προσύμφωνο αγοράς μιας βίλας στη Λαμπεντούσα – της 29ης που ανήκει στην ιδιοκτησία του, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο – που φέρει την ονομασία «Η Βίλα με τους δύο Φοίνικες». Όπως είπε, όμως,  υπάρχουν προβλήματα στην γύρω περιοχή και στο μικρό λιμανάκι. Και επομένως, αν δεν βρεθεί λύση, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά παραπήγματα και παλαιά σπιτάκια, που ο Μπερλουσκόνι πρότεινε να ξαναχτίσει και να αποδώσει στους ιδιοκτήτες τους, σε τιμή κόστους. Υπό αυτόν τον όρο έγινε το προσύμφωνο.

Αν δεν δεχθούν,  ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν παραιτείται της πρόθεσής του να γίνει «Λαμπεντουσάνος». Σ’ αυτήν την περίπτωση θα αγοράσει αμέσως άλλη βίλα. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που δημοσιοποίησε, η βίλα κοστίζει 1,5 εκ ευρώ. 190 τ.μ. και 140 τ.μ. βεράντες, τρεις κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια και ένας κήπος 1.50ο τ.μ. ανήκουν πλέον στον Καβαλιέρε, υπό την προϋπόθεση ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι θα δεχθούν την πρότασή του.

Ήδη καταβλήθηκε προκαταβολή 90 χιλιάδων ευρώ και τα τελικά συμβόλαια θα υπογραφούν στις 30 Ιουνίου, οπότε και θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό, αν, βέβαια, γίνουν δεκτοί οι όροι του νέου ιδιοκτήτη.

elzoni.gr

1 σχόλιο: