«Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου - Παράδοση

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το βλάσφημο θεατρικό έργο με τίτλο "No Body Else".


Μηνύστε τους. Μόνο με αυτό καταλαβαίνουν.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 31/1 έως 1/3 παίζεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θεατρικό έργο που παρουσιάζει κάποιον ονόματι Ιησού να κάνει έρωτα επί σκηνής με γυναίκα που ονομάζεται Μαρία η Μαγδαληνή!
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30μμ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος.  
Το έργο έχει τον τίτλο 'No Body Else' και το γράφει/ σκηνοθετεί  η Κίρκη Καραλή, κόρη της γνωστής δημοσιογράφου, Σεμίνας Διγενή.

Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύθηκε στον star :

Έφυγαν εξοργισμένοι οι θεατές στη μέση της παράστασης
Μια παράσταση που διχάζει. Μια νέα σκηνοθέτης η οποία σύμφωνα με κάποιους τολμά, σύμφωνα με κάποιους άλλους προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα των θεατών.

Μια σκηνή που ξεσήκωσε αντιδράσεις και εξόργισε πολλούς από τους θεατές του έργου. Δυο ηθοποιοί που υποδύονται τον Ιησού και την Μαρία την Μαγδαληνή και εμφανίζονται σχεδόν γυμνοί να κάνουν έρωτα επί σκηνής.

 Όλα αυτά συνέβησαν στο Ίδρυμα  Μιχάλης Κακογιάννης στη διάρκεια της παράστασης «Nο Body Else».

Η Κίρκη Καραλή, η κόρη της Σεμίνας Διγενή, συνέλαβε την ιδέα και σκηνοθέτησε το έργο το οποίο καταπιάνεται με έξι ιστορίες που διηγούνται το αποτύπωμα της μνήμης σε ένα σώμα, μνήμες που καταγράφονται στο DΝΑ. Μια σκηνή όμως φέρεται να θύμωσε το κοινό που αποχώρησε από το θέατρο.


Οι ψίθυροι άρχισαν να ακούγονται όταν στη διάρκεια της παράστασης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Πολύ μπλα μπλα,  ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Ιησού εμφανίζεται γυμνός. Πολλοί από τους θεατές σοκάρονται αλλά αυτό που θα ακολουθήσει στη συνέχεια τους εξοργίζει.

Ο «Ιησούς»  αρχίζει να ερωτοτροπεί με την «Μαρία την Μαγδαληνή». Σηκώνονται από τις θέσεις τους και μη μπορώντας να δεχθούν αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους, αποχωρούν φανερά εκνευρισμένοι. Οι ηθοποιοί αρχικά ξαφνιάζονται αλλά ως επαγγελματίες συνεχίζουν την δουλειά τους.

Οι θεατές αν και ήταν ενημερωμένοι  ότι το έργο ήταν ακατάλληλο για ενηλίκους, δεν περίμεναν να δουν μπροστά στα μάτια τους μια τέτοια σκηνή. Τη θεώρησαν  προσβλητική και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της παράστασης, στην οποία πρωταγωνιστούν οι: Ελένη Ευθυμίου, Χριστίνα Μπιρμπίλη-Καραλέκα, Χρήστος Τανταλάκης, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης, Αναστασία Χατζάρα, Μαρία Ψαρολόγου, «η σύνθεση της δραματουργίας προέκυψε από την ομάδα και τα αναγνώσματά της. Η σκηνική της μεταφορά προέκυψε κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Οτιδήποτε προκύψει κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αποτελεί μέρος της».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει κοινό, κριτικούς και καλλιτέχνες καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η  διάθεση και ο τρόπος προσέγγισης ενός δημιουργού,  διχάζει αλλά και προκαλεί.

http://www.star.gr 4/2

3 σχόλια:

 1. ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ.
  ΟΜΩΣ Η ΑΙΣΧΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ. ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙΝ!
  ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙΝ! ΕΛΕΟΣ!
  ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ!

  ΠΛΑΤΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η πείρα δείχνει ότι ο αρνητικές σχολιασμός και οι μηνύσεις μόνο διαφήμιση κάνουν στους βλάσφημους. Η χυδαιότητα βλάπτει κυρίως αυτόν που την εκφράζει, και όχι βέβαια τα υβριζόμενα ιερά και όσια. Αποφυγή και αγνόηση, και "αποδώη αυτοίς Κύριος κατά τα έργα αυτών".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι δυνατόν να αγνοήσουμε αυτούς που βλασφημούν ό,τι ιερό και όσιο έχουμε; Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα ίση μεταχείρηση με τους Μουσουλμάνους!!!!!!!
  Αν γινόταν κάτι ανάλογο με τον Μωάμεθ, αν τον παρουσίαζαν γυμνό να κάνει έρωτα πάνω στη θεατρική σκηνή και αυτό το ονομάζανε "τέχνη", τί αντίδραση θα υπήρχε από τους Μουσουλμάνους και από το Επίσημο Κράτος;
  Δηλαδή είναι δύσκολο να γίνουμε κι εμείς τρομοκράτες και να κάψουμε το Θέατρο; Δεν είναι, αλλά και δε θα το κάνουμε, γιατί δεν μας ταιριάζει, στους Πιστούς Ορθοδόξους Χριστιανούς να φερόμαστε έτσι!
  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ!! Τουλάχιστον!
  Όσο για τη διαφήμηση που θα γίνει, να πέσουμε στα γόνατα, και ο Θεός ξέρει να βρει τρόπους να σταματίσει να παίζεται αυτό το θεατρικό, κι ας κόβουν εισητήρια για να το δουν "Ορθόδοξοι και Έλληνες"
  Ο Θεός να μας λυπηθεί όλους, και να μας δώσει μετάνοια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή